Påske i Malaga – Jesus, Maria og Antonio Banderas

april 1, 2017
Sist endret 
april 1, 2017

Starter med prosesjoner Palmesøndag og slutter første påskedag

MALAGA: For mange spanjoler er Santa Semana, eller den hellige uken, årets religiøse høydepunkt. For andre er det like viktig å komme sammen til et måltid med tapas og lokal vin og være tett på en viktig kulturell begivenhet - og for tusenvis det handler det alltid om å slite seg inn til sentrum av byen der folk beveger seg som sild i et glass. Med unntak av den spanske Hollywood-stjernen Antonio Banderos - og noen heldige internasjonal reportere. Fra våre balkonger på Larios Hotel i Malagas paradegate hadde vi hedersplass, primært for å se prosesjonen - men også holde et øye med Banderas på balkongen ved siden av oss.

Religiøse flåter. Hvert eneste år tilbringer Antonio Banderas (56) den hellige påskeuken og Semana Santa i Malaga. Alltid på plass for å se prosesjoner, de herlige flåtene med religiøse skulpturer som beveger seg i sneglefart langs gatene i den historiske delen av byen - kveld etter kveld fra samme balkong. Men Banderas tar også del i feiringen.

Tusenvis på besøk. Semana Santa er også en fest som interesser internasjonale turister. Det begynner med prosesjoner på Palmesøndag og slutter en uke senere, på første påskedag. I løpet av uken kommer tusenvis av besøkende fra hele Spania og andre land for å følge paraden. Om du planlegger å besøke Malaga for neste påske, er det mulig å leie stoler langs hovedgaten, men dette bør avtales lang tid i forveien, for sitteplasser er ikke enkelt å oppdrive.

Semana Santa. I løpet av påsken er gatene i Malaga fylt av middelalderkledde og maskerte menn, i en prosesjon som sakte svaier seg forover med en flåte av religiøse statuer, ledsaget av en dyp monoton lyd av trommer og jamrende trompeter. Den eldgamle feiringen av Jesus siste dager avslører en mystisk side av denne ellers så livlige byen. Nesten 50 brorskap deltar, hver med sine egne Jomfru Maria og Jesus-statuer på dekorerte flåter som bæres langs gatene med levende lys i prosesjoner som trekker til seg tusenvis av tilskuere.

Tårer og favoritter. Hvert år gjør Malagas egen Antonio Banderas et helhjertet forsøk på å tilbringe Semana Santa i byen hvor han også leder en prosesjon med det spanske navnet Virgin de las Lagrimas y Favores, eller Virgin of Tears og Favours. Det sies at Banderas pleier å ha en spesiell klausul i sine kontrakter som gjør at han kan forlate eventuelle filminnspillinger for å bli med prosesjonen med sitt brorskap. Han har nære bånd til kirken der han og hans bror ble døpt, og der han er et aktivt medlem.

Skjult identitet.
”Å gå rundt med hette over hodet gir meg en viss frihet. Da er jeg på samme nivå som alle andre, føler meg som alle andre. Det er det hetten handler om - å skjule identiteten og gå fra å være et individ til en del av et kollektivet", fortalte Banderas før han kledde på seg hodeplagget og gjennomførte prosesjonen med sine åndsbrødre.
Mens Antonio har en ærlig og åpen lidenskap for tro og tradisjoner, er gatene i Malaga like lydløse som den hellige prosesjonen som varer en hel uke og viser en gjenoppliving av Kristus siste dager – samtidig som menn i Malagas mange brorskap drar på sine tunge flåter gjennom byen. Man må minst ha 250 menn for å bære en slik flåte, og kun få minutter i gangen.

Gammel tradisjon. Hvert eneste år har et bestemt brorskap fått den guddommelige rett til å kreve frihet for av fange som sitter fengslet. Dette er en tradisjon som går helt tilbake til påsken i 1759.
Sist falt avgjørelsen i favør av en 52 år gammel mann som var far til to. Hans navn blir bare beskrevet med tre bokstaver. Inntil Semana Santa og den hellige uken tok til, satt han fengslet for en dom på tre år for omsetning av narkotika. Ut av det blå skjedde det utenkelige; Han ble benådet av "Gud"!

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu