Nasjonalrett; Øret er krona på verket

januar 23, 2014
Sist endret 
desember 16, 2021

RECIFE: Dette er ikke et sted for vegetarianere. Uansett hvor jeg reiser, har jeg en svakhet for å oppleve og teste nasjonale spesialiteter. Som i Brasil der ei husmor tilbringer mesteparten av lørdagen eller søndagen på sitt kjøkken for å forberede et måltid Feijoada. Restauranter serverer bare Feijoada som lunsj utover ettermiddagen på lørdager.
Det skal understrekes at den brasilianske nasjonalretten på ingen måte er et lett måltid. Derfor har jeg har alltid lurt på hvorfor man foretrekker å spise så kraftig kost i et normalt varmt klima. Svaret er enkelt; brasilianere elsker sine nasjonale skatter og Feijoada er en av disse.

Kjøtt og svarte bønner. Dette måltidet passer best for en gruppe eller en familie- sammenkomst. Ikke så merkelig, forberedelsene begynner allerede kvelden før. Ekte Feijoada inneholder flere typer røkt kjøtt, ribbe, biff, røkt bacon, flesk, pølser, oksetunge og til og med griseører! Alt kokt lenge og vel med svarte bønner og servert med ris, farofa, hot peppersaus og appelsinskiver.

Hør min uttalelse. I Recife ble jeg fortalt at byens beste Feijoada serveres på restaurant The Black Angus i Recife. Etter mitt første besøk på dette noe posh stedet kan jeg bare si meg ening. Feijoada her er den beste jeg noensinne har smakt. Selv de brasilianske griseørene som lå i glohet svart saus var deilig og møre. Til alle som måtte være i tvil, jeg håper dere hører min erklæring.

Kunstnernavn. Nødvendigvis må du elske kjøtt for å nyte Feijoada. Er så tilfelle, finner du like mange kjøtt-varianter i en Feijoada som på et kjøttmarkeded. Men først og fremst må ros og skryt gå til kjøkkensjef Dede, som har laget Feijoada så lenge at han har tatt kunstnernavn. Kvaliteten på kjøttet, med alt tilbehør og den elegant presentasjon, var så innbydende at jeg spiste litt for mye. Høydepunktet var hans møre og smakfulle okseribbe, som er ekstra hos Dede. Etter et slikt måltid har du bare behov for en ting, en hvil i hjemlige omgivelser.

Verdt prisen. The Black Angus har også et stort utvalg av vin fra andre land. Men vin importert fra Europa er langt dyrere sammenlignet med vin produsert i Brasil. Dette er definitivt et spisested for velstående brasilianere. Etter lokale forhold dyr, men kvaliteten er verdt å betale. Et måltid Feijoada uten drikke kom på 210 kroner, inkludert oppmerksom service, hyggelig atmosfære og vinkjelleren foran på mange vegger.

Litt kjølig. Hvis du fortsatt unngår tanken på å spise griseører, så har Dede nok av andre alternativer, for eksempel Kobebiff. Det eneste å utsette på måltidet var et air condition-anlegg så bra at maten på tallerkenen ble kald i løpet av noen få minutter. Jeg håper sjefen på The Black Angus hører min klage og skrur anlegget et hakk ned. Fordi jeg vil definitivt komme tilbake.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu