Hjemmesmak av tradisjoner i Brasil

januar 25, 2014
Sist endret 
januar 25, 2014

Søndagslunchen planlegges noen dager
BRAZIL, ALIANCA: ”Almoco” er det portugisiske ordet for lunsj og søndagslunsjen er ukas viktigste måltid. Det er da familien har muligheter til å samles. Når det jobbes 60-70 timer ordinær arbeidstid i uka, er det vanskelig å finne andre dager enn søndag formiddag å samle familien til et skikkelig måltid.

Søndagslunsjen planlegges gjerne dager i forveien. Lunsjen denne søndag ble startet planlagt for over et halvt år siden. Hurtigmat, er et fremmedord i brasilianske søndagslunsjer.

Nilton har fire eldre søstre, men ble den som satset på å lage mat som yrke i søskenflokken. Hans mor, donna Maria das Dores, har vært hans læremester i tillegg til opplæring på kurs og arbeid på restauranter i storbyen Recife. Nå er han den eneste kvalifiserte sushikokken i hjembyen Alianca og jobber 60 timer i uka som ansatt kokk ved et nytt lokalt spisested.

Det går mest i kjøtt i de brasilianske hjem. Tilgangen, prisen og kvaliteten på fersk kjøtt er fristende god.
Nilton griller picanha, ferskt, mørt oksekjøtt som med sin saftige konsistens er en soleklar vinner hos brasilianere flest. Han lager også oksekjøtt som putrer i en rød saus av kraft og krydder som er behagelig og passe kydret også for en nordeuropeer.

Pirão er en annen spesialitet som trylles frem, lagd av saus, farinha som er et strø brasilianerne bruker mye av og krydder. Det smaker godt.
Etter et godt måltid med flere ulike retter av kjøtt, salat og ris med spennende og uvante tilsetninger, smaker det med brasiliansk kaffe og et lite glass genipapo likør, også den selvsagt lagd av Nilton.
Frukten fant han i hagen og grunnlaget ble lagt i glass for over et halvt år siden. Likøren inneholder det kjente brasilianske alkoholmerket cachaca. I dag har han presset fruktene og fått fram en likør som smaker utmerket. Passe søt og med en harmonisk ettersmak.

Nilton smiler. Han er fornøyd med at familien og gjestene gleder seg over hans måltid. Snart er han på søndagsvakta på restauranten. Mat er livet for Nilton og da gjør det ikke noe om det tar litt tid å lage den.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu