Nå er også brasilianere blitt overvektige

Brassene har begjær etter søtt, naturlig i verdens ledende produsent av sukker

BRASIL: Landet med de vakre og slanke, med smekre tanga-kledde kvinner og muskuløse macho-menn står nå overfor et helseproblem. Kvinner i Brasil er ikke så slanke og veldreide som landets berømte modeller kan tyde på. Nesten halvparten av den brasilianske befolkningen er nå overvektige eller fete, viser en undersøkelse fra landets regjerning.

I det kroppsbevisste samfunn der gavene til global kultur både omfatter ”Girl from Ipanema”, Gisele Bunchen og andre supermodeller, vil vel nyheten betraktes som en revolusjon. For meg som inntok Copacabana for 25 år siden, var overvektige brasilianere den gang et sjeldent syn. Nå ser jeg forskjellen med overvektige kvinner og menn som stamper langs de samme strendene . En grunnleggende endring har funnet sted. Brasilianerne er blitt flere og større.

Tunge nyheter. Her er de tørre tall om en tung nyhet; Førtiåtte prosent av voksne brasilianske kvinner og femti prosent av menn er overvektige, ifølge regjeringens undersøkelse, og mer enn en fjerdedel av de som beskrives som overvektige er direkte fete. Disse tallene har mer enn fordoblet de siste 35 årene. Hvis trenden fortsetter, sier folk i helsedepartementet, vil Nye-Brasil om 10 år være like tunge som mennesker i land som USA og England. En av de beste nye virksomhetene er butikker som har spesialisert seg på salg av klær til overvektige kvinner.

Bekymret. Helsemyndighetene har lenge beskrevet utviklingen som bekymringsfull, men avviser at dette er et direkte resultat av økende velstand, heller at årsaken forklares med at folk spiser langt fetere mat enn tidligere.

«Nå er det på tide å gjøre noe for å unngå at vi havnet på samme nivå som USA, der mer enn 20 prosent av befolkningen er såovervektige at det går ut over den alminnelige helsa», heter det i en kommentar fra departementet. En god nyhet er at antall brasilianere som røyker fortsetter å synke.

Brasilianerne har et klart begjær etter søtt, ganske naturlig i et land som er verdens ledende produsent av sukker. I dette landet strør folk sukker på naturlig søt frukt og halvparten av innholdet i en «cafezinho» , altså espresso kaffe, er sukker og ikke så mye kaffe. Brasil og USA er to land som har det høyeste forbruket av sukker i verden, og mengden av sukkerholdig  brus har steget med 400 prosent de siste 30 årene.

Tung mat. Det brasilianske måltidet er også uvanlig tungt. En typisk lunsjtallerken, spesielt på landsbygda og i fattige nabolag, vil normalt være et stykke kjøtt, bønner, ris, potet, pasta og noe lokalt som heter cassava. Brasils befolkning har nå passert 200 millioner og mange har en avslappet livsstil, selv om noen er ute på dagens løpetur. Men mange spiser fast food  – altså mat som har høyt fettinnhold.

Landet med flotte, brune kropper og folk som trimmer er i ferd med å bli historie, selv om brasilianere fortsatt er svært kroppsfikserte. Selv om overvektige brasilianere er en realitet, er flertallet av kvinner i bedre form enn for eksempel amerikanske og britiske kvinner.

Fettsuging. Plastisk kirurgi har lenge vært mye benyttet Brasil, ikke bare for nese og ansiktsløftning, men også for fettsuging for å få overvektige kvinner noe slankere. For noen år siden ble den tidligere fotballspilleren Ronaldo mobbet for å få å være for fet. Han forlot Real Madrid for å spille i hjemlandet, men var i så dårlig form at han måtte avslutte sin karriere på benken – noen kilo tyngre enn da han var verdens beste spiller.

About the Author:

Gudmund Lindbaek
Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.

Legg igjen en kommentar