Sommerbyen Kalmar byr på nye smaker

mars 25, 2017
Sist endret 
mars 25, 2017

"Vi serverer pedagogisk mat - det er alltid en god grunn"

KALMAR: Dette er byen hvis du vil spise godt og ønsker å vite mer om Sveriges historie som en stormakt i Østersjøen. Høysesongen for turister var riktignok over da jeg kom i november. Men foran en ny sommer har Kalmar mye å by på; Sport, musikk, teater og utstillinger og masse aktiviteter. For ikke å snakke om den vennlige lokalbefolkningen og velsmakende mat, fremfor alt møte med lokale kokker som plutselig har god tid og gleder seg til å utvikle den nye matprofilen i Sverige.

Ambisjon. Ja, du leste riktig, ny matprofil. Derfor besøkte jeg Kallskänken og Postgatan, vurdert som to av de beste spisesteder i Kalmar. Kallskänken er en typisk folkerestaurant i sentrum med en heller liten meny, men tradisjonell velsmakende mat og rask service. Nærliggende Postgatan er en svensk tapas-restaurant, definitivt noe nytt og med et kjøkken som oser av høye ambisjoner. Mat-ekspert Martin Nilsson forklare hvordan han og kokkene tenker om å innføre en ny profil på to restauranter og det forsåvidt lille Hotel Hilda.

Ny smak. "Hovedsakelig serveres mat laget av grønnsaker og kjøtt fra lokale bønder. Men den nye svenske kjøkkenet er i endring fra den tradisjonelle kombinasjonen av kjøtt og grønnsaker til økologiske grønnsaker og lokal produsert mat. Vi spør bøndene hva de kan tilby, ikke nødvendigvis hva vi vil ha eller krever. I dag serverer vi mer pedagogisk mat, det betyr at folk forstår vår mat-filosofi – altså er det alltid en grunn for maten vi serverer", forklarer Martin Nilsson. Han gikk fra å være fotballspiller til kokk og sier Kalmar er på god vei med å utvikle seg fra en temmelig tradisjonell og trøtt matby til en by med mere gastronomiske kvaliteter.
Postgatan, lunch, dinner og tapas, eller smapas. Postgatan 5

Event. Høsten og vinteren kan selvsagt virke mørk og dyster, men event-programmet i Kalmar frem til neste sommer er verdt å sjekke ut. Kunstutstillinger, teater, opera, dans og konserter. Neste sommer er det på igjen med golf, fiske i sjø, elver og vann, ridning og strandliv

Kalmar slott er uten tvil byens største attraksjon med en historie som strekker seg tilbake over 800 år – den gang svenske konger hadde makt, kriget og bygde et renessanseslott. Bli med på en guidet tur om du vil vite  mer om den dramatiske historien til dette slottet og se faste utstillinger med ulike temaer, som forteller den dramatiske historien til slottet og til svenske konger og dronninger.

Katedralen. Bygging av Kalmar domkirke startet i 1660 og gjenspeiler Sveriges periode som stormakt. Du kan bare gå i denne barokke bygningen og ta en titt på mesterverk renovert bare noen få år siden. Du vil merke at Kalmar er en historisk by med mange bevarte bygninger mer enn 400 år gamle.

Sommerby. Kalmar er avgjort en sommerby, for andre år på rad stemte det svenske folket at denne byen på sør-øst kysten er sommerbyen fremfor noen. Ikke så merkelig, for det virker som strendene ligger i sentrale deler av byen, derav to reservert for naturister og en for hunder! På stranden i Kalmarsundbadet finner du Pusshållplats, altså et perfekt sted på stranden for et kyss.

Historie. Sentrum av Kalmar ligger på en øy, her er en gjestehavn i sentrum av byen, og du kan bade i enden av hovedgaten. Ja, Kalmar er omgitt av vann og i løpet av en sommersesong flokker turister hit for å få en smak av hva denne byen har å by på – av historie, shopping, party og nye mattrender.

Kunst. Kalmar har flere private kunstgallerier som Lille Konstgalleriet, i tillegg til to viktige institusjoner. Nordic Delights er en stor fotoutstilling på Kalmar Konstmuseum med fokus på kunstscenen fra 1990-tallet og til i dag. Kunstnerne som inngår i utstillingen bor og arbeider i de nordiske land, men majoriteten har sine røtter andre steder. Museet ligger like ved Kalmar Slott. Link til Kalmar Konstmuseum

På Kalmar Läns Museum kan du bli med ned i djupet til Kronan´s verden – det svenske krigsskipet som eksploderte og sank i 1676 og som ble funnet i 1980. Mer enn 30.000 ting er berget fra vrakplassen utenfor Öland. Hver sommer gjøres nye funn.
Link til Kalmar Läns Museum

Mine favoritter. Stefan Johnson er sjef på turistkontoret i Kalmar og han har sine lokale favoritter:
Ironman Kalmar foregår alltid den tredje uken i august med deltakere fra over 50 land.
Kalmar Slott er forbundet med vår historie, og jeg er stolt over å ha en så praktfullt slott.
Jeg tar ofte kaffepause i den fantastiske Krusenstiernska gårdsplassen midt i byen.
Stensö i den sørlige delen av byen er en halvøy og et vernet område.
Vi har 65 kafeer og restauranter bare i sentrum av byen. Min favoritt er den lille FF, en bar med et lite kjøkken, som ligger på Västerport.

Mitt kontor og arbeidsplass er ved siden av en av landets mest besøkte og populære gjestehavner.
Et av Kalmars goder er at vi ligger nær Öland, min egen øya hvor jeg er født og vokste opp.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu