London Pub 150 år; Norsk stamgjest, katter og ni liv

mai 5, 2019
Sist endret 
mai 5, 2019

Gjesten som har vært her lengst kom inn døra to år før England vant VM i fotball

PUB-RUNDE I LONDON: En pub som har vært i folkets tjeneste i mer enn150 år. La meg gå rett på sak; Du kan ikke skryte av å ha vært i Kentish Town i bydelen Camden hvis du ikke har besøkt The Pineapple, denne lokale puben som ligger noe bortgjemt ikke langt fra stasjonen på Northern Line. The Pineapple har nådd en ekte milepæl, har rundet 150 år og stadig like fargerik og sprudlende. Det må sies å være ganske bra for en pub i et rolig nabolag med postnummer NW5.

Så stor var lidenskapen for The Pineapple at da pubens eksistens ble truet av ombygging til leiligheter, startet lokalbefolkningen en kampanje for å redde den. I løpet av kort tid sto bygningen oppført som verneverdig – altså på listen til English Heritage. «Ananaskrigen» startet i 2001 og varte i et år. Det er dekkende å si at den typiske gjest har utviklet seg fra arbeidsklasse til middelklasse. Disse var i gruppen som kom til unnsetning, inkludert en rekke berømtheter og gjester - fra TV-vert Jon Snow til borgermester Ken Livingston.

London pub. Som man skjønner kan dette møtestedet i London dateres tilbake til midt på 1800-tallet, og du kan føle pubens historie som et forvitret tre plassert midt i et modernisert samfunn.  Inne i puben henger en plakett på veggen, ikke langt fra den gamle baren. Nå har stedet fått en moderne vinterhage og en andre etasje der kjøkkenet er plassert.

Kvinnelig profil. Vertinnen Poppy Wheldon tok over driften for fire år siden og er første kvinne på lange tider som driver stedet.
"Det har vel ført til en litt mere kvinnelig profil," sier hun beskjedent. "Pineapple er som en gammel frukt, og kan bli litt dårlig uten næring. Det gjelder de små tingene, belysningen, eventyrlys i hagen, vannfontener, blomster og busker, ikke minst holde toaletter rene."

Stamgjester husker godt rednings-aksjonen i 2001 da tidligere eier solgte under forsikring at dette ville forbli et offentlig hus. Nye eiere leverte imidlertid raskt inn en søknad for å gjøre hele bygget til leiligheter, en handling som krysset en rød linje for hva Kentish Towns lidenskapelige befolkningen aksepterte - og førte til en grasrot-kampanje for å redde det berømte vannhullet.

Aksjonen vokste raskt til en horde av pub-gjester med støtte av kjendiser sammen med kunstnere, advokater, forfattere, rådgivere og alle typer profesjonelle. Kampen nådde raskt engelsk media og etter kun åtte dager med medieomtale kom resultatet: Det som heter English Heritage registrerte puben som et bygg i klasse II, altså bevaring både innvendig og utvendig - og resten er, vel, engelsk pub-historie.

Føler meg hjemme. Når nye gjester kommer inn døren, gjør stamgjester alt for at disse skal føle seg hjemme. Enkelte har drukket sin pint her i over 50 år, den lengste er nok Mike Hollis. «Første gang jeg kom inn døren var to år før England vant VM i fotball, og det er lenge siden. Dette er en bra pub-miljø, som murstein og mørtel, og har alltid hatt en innbydende og inkluderende atmosfære».

Katt og spøkelse. Norske Martha Strand har bare vært stamgjest de siste 25 årene, omtrent like lenge som arkitekten har bodd i London.
«Jeg bor og har kontor i dette nabolaget og har alltid følt meg ekstra velkommen på Pineapple», sier Martha.
Merkelappen som stedets eldste gjest går imidlertid til det som beskrives som Spøkelset, som antas å være en kvinne. Puben har også to fastboende – to pub-katter som ikke er spesielt gode venner og derfor regjerer i hver sin etasje.

Fremtiden. Mange beskriver The Pineapple som en skarp gammel frukt som blir bedre og bedre. I tillegg kjenner vi til myten at katter har ni liv. Med to katter som vandrer blant stamgjester, bør fremtiden til The Pineapple være beskyttet.

The Pineapple, Leverton Street 51, London NW5
Facebook: thepineapplepub
Reisen dit: Buss, Northern Line til Kentish Town og tog National Rail.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu