Alnes – noe helt spesielt

oktober 13, 2013
Sist endret 
oktober 13, 2013

Av Einar Lindbæk

ALNES. Slik ser det ut en vakker høstdag på Alnes, som er et fiskerisamfunn på Godøya, ei bru og tre undersjøiske tunneler unna Ålesund. 200 mennesker bor her, på nordsida av øya med Atlanterhavets naturkrefter som en del av livet.

På samme finkornede sandstrand man noen dager i året kan nyte for badeliv, er det langt flere dager med frådende naturkrefter. Mange har oppdaget de mange rorbuene som leies ut med leilighet øverst og båt i underetasjen. Utsikten er lang, veien til fiskefeltet kort.

Alnes og Godøya ligger tett på verdens rikeste gytefelt for norsk vårgytende sild og er et kjent gyteområde også for torsk. Det er i fabruar-april området her er svært rike fødestuer som noen av våre viktigste mat- og naturressurser. Flertallet av Alnes sine innbyggere er fiskere eller tilknyttet havet jobbmessig. I havfiskeflåten er Godøy mest kjent for sine autolinebåter, med ”Loran” som det mest kjente.

Navn fra vikingtiden
Alnes har navnet sitt fra vikingtiden, da det er satt sammen av «alf» og «nes». Alf var sannsynligvis en vikinghøvding eller noe lignende. Senere forandret navnet seg til Alnes, der bokstaven «f» er utelatt. Dette muligens på grunn av språkutviklingen. Alnes var sammen med resten av Giske et maktsenter i vikingtiden”, forklarer Wikipedia.

For hundre år siden var Alnes beryktet for en lang friere livsstil enn det som var akseptert på den tiden. En vellykkes religiøs prosess fikk samfunnet på rett kjøl i forhold til det akseptable.
Området rundt Alnes fyr er nå fredet av riksantikvaren.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu