Son – en idyll uten mandager

juli 26, 2015
Sist endret 
juli 26, 2015

Sommerparadis i mer enn 100 år

SON: Det har alltid vært noe spesielt med Son. Denne idylliske byen ved Oslofjorden, med hvitmalte hus, enkelte flere hundre år gamle, en god havn for båter, et sted for bohemer, kunstnere og hyttefolk fra hovedstaden.
”Man må ha en historie som strekker seg over minst tre generasjoner for å bli betraktet som ekte soning”, hevder enkelte som vandrer rundt med skipperlue og gjerne har et fartøy ved en av bryggene. Tidligere doblet innbyggertallet i Son fra begynnelsen av mai når hyttefolket returnerte. I dag har Son om lag 7.000 innbyggere fordelt over flere boligfelt et godt stykke fra havna. Hyttene ligger tett fordelt langs sjøen både nord og syd for sentrum.

Historien. Allerede for mer enn 100 år siden var Son et sommerparadis – og på mange måter en broket blanding av hus av alle slag. Alt strødd rundt omkring med suveren forakt for byplanlegging langs trange gater – omkranset av svaberg, strender og fjorden. I dag er Son mer strømlinjeformet, men for svært mange fortsatt et sommerparadis. Å få kjøpt en hytte i Son tilhører en sjeldenhet.
Derimot har Son sentrum fått nye boliger, de dyreste med front mot havna og med en prislapp på 8-9 millioner kroner. Noe av det mest spesielle er antall barer og restauranter. Bare i år har stedet fått tre nye restauranter. Gudene må vite hvem som skal fylle alle stolene på ni spisesteder når feriefolket forsvinner.

Son Kro.
Med en god, gammeldags sommerrevy på terrassen holder legendariske Son Kro fortsatt stillingen som et av byens mest populære. Det er Son Teaterselskap som tar seg av denne tradisjonen – i år med fjerde utgave av ”En sommerkveld ved fjorden”. Det er imponerende hva fire skuespillere med instrumenter får til, ved hjelp av regissør Nissa Nyberget og tekstforfattere som Bjørn Sand, Andrè Bjerke og Erik Bye, for å nevne noen av den gamle garden som leverte humor.

Fiskesuppe.
Son har fortsatt brygge og fiskemottak for proffe fiskere som leverer fangst fra Oslofjorden. Og da Ketil Lundem-Meisler fra Røst i Lofoten flyttet til området, ble også fiskebutikken gjenåpnet, til og med servering på selve brygga. Hos Son Brygge og Fiskebutikk får man servert fjordens beste fiskesuppe. Oppskriften er delvis hemmelig og kåringen uhøytidelig, men jeg oppdaget i hvert fall fisk, skalldyr, paprika, skikkelig fiskekraft og ikke så mye fløte.

Kunst og kultur.
Ellers er Son full av kjente kunstnere som Arne Samuelsen, Teppo Valkama, Sonja Krohn og Therese Nortvedt. Mange kjente personer, som SV-politiker Bård Vegar Solhjell og artist Hans Rotmo, bor i Son.
Gallari Soon har kunstutstillinger hele året i tillegg til kafe og en stor hage. Rammeverkstedet formidler også kunst. Son har landets eneste handelsmuseum, en samling av 13.500 gjenstander møysommelig samlet av bil-legenden Knut Chr. Hallan. Han solgte seilbåten, åpnet ”Hallanderiet” og sørger for at Sons historie ikke går i glemmeboken.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu