Til Galway for å teste østers og sex-kraften

april 13, 2020
Sist endret 
april 13, 2020

Østers-festen i Galway er Irlands mest berømte mat-festival

GALWAY, IRLAND: I denne byen handler mye om fest, musikk og østers. Derfor blir dette rett og slett et velment reisetips; Dra til Irland og en matfestival. I september innleder øya sin dedikerte østers-sesong for å feire den myke og salte muslingen som smaker som et kyss fra havet, virker pirrende og i følge påstander faktisk også skal stimulere sex-lysten. Men på vestkysten og i byen Galway er først og fremst shucking – som betyr åpning – selve hoved-verbet.

De færreste av oss aner vel hvor mange østers vi klarer å få i oss på tilmålt tid. Men verdensrekorden ble satt i 2005 og er på 233 østers i løpet av tre minutter. Siden har slurping for ny rekord pågått. Om du legger turen til Galway siste helg september, vil du fort oppdage at når tittel og rekord står på spill, blir østers-spising fort alvor. Godt å vite at østers er full av næringsstoffer, at den er rik på protein og inneholder vitamin A, vitamin D og jern, og kanskje til og med få fart på sex-livet.

Festivalby. Galway er byen for østers på vestkysten, kjent for å være bohemsk, en kulturell turistattraksjon med lang kystlinje som en del av den ville Atlanterhavsveien – men også berømt for å være hovedstaden for festivaler i Irland. Den største av dem alle er Galway International Oyster & Seafood Festival, som neste gang kan feire sine 65 år med fest og god sjømat som tiltrekke gjester fra hele verden.

Fredagsfest. Gleden over moro og fest er en viktig del av den irske sjelen. Siste helg i september hvert år starter åpningsfesten med østers, sjømat og musikk i et digert festivaltelt ute på en pier der elven Corrib møter Galway-bukten og krystallklare Atlanterhavet. Det er her slurping tar av og fortsetter i tre dager.

Mesterskapet. I Galway blir østers-åpning særlig seriøst når verden inviteres til World Oyster Opening Championship. Dette er en så stor  begivenhet at selv statsministeren stiller opp og en parade beveger seg gjennom byen til en særdeles intens konkurranse. I år med spente og stolte menn fra 20 nasjoner alle sugen på en VM-tittel. Ola Nilsson med to restauranter i Oslo og en i Moss stilte for Norge. Men ingen åpnet 30 flatøsters raskere enn Anti Lepic fra Estland, som dermed forsvarte sin VM-tittel.
"Jeg er så begeistret for Galway-østers at jeg vurderer å flytte hit", erklærte sjef-kokken fra Tallinn.

Mardi Gras. Festen over alle fester er den som heter Masquerade Mardi Gras, og begynte med at vi spiste østers rundt om i byen, før middag og dans i festivalteltet til ut i de små timer. Galway, festival og østers er perfekt for å treffe nye venner og kle seg så ekstravagant som du bare tør. Dette er en spot-on festival for å slurpe fersk østers, spise sjømat og komme deg ut av skallet sammen med fest-glade irer. Ettersom østers skal være et afrodisiakum og navnet kommer fra Afrodite, den greske gudinnen for skjønnhet og kjærlighet, så virker et noe forbløffet resultat at stoffet har rimelig jevn virkning på begge kjønn.

Mer om Galway og Irland: Her

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu