Sjarmerende langsomt mot nord

februar 21, 2015
Sist endret 
februar 21, 2015

Selv gråværet har mange nyanser 

HURTIGRUTA: Navnet er egentlig litt misvisende. For er det noe du har nok av ombord i Hurtigruten, så er det tid. Tempoet på turen er sjarmerende bedagelig. Det meste går i sakte fart, det vil si toppen 18 knop som er marsjfarten til de 11 skipene som trafikkerer langs kysten mellom Bergen og Kirkenes. Det betyr at du har god tid til å få med deg landskapet som sklir forbi og stadig blir mer dramatisk jo lenger nord skipet kommer.

Hurtigruten er en stressfri sone. Du har rikelig tid til å forsyne deg av maten, av bugnende koldtbord og varme retter i restauranten, men også til å gå i land der skipene legger til kai i småbyer med fargerike bygninger som kan minne om husene i Legoland. Det mest spennende er imidlertid havet, kysten og midnattssola. Ja, selv gråværet har så mange nyanser at det virker eventyrlig.

Vi går om bord
”En eventyrlig reise i Norges vakre natur”, skriver Hurtigruten på sin hjemmeside, og forlanger 15 -17 000 kroner i april og mai for den 11 dager lange reisen fra Bergen til Kirkenes og tilbake. Inkludert i prisen er lugar og tre daglige måltider. De rimeligste rundturene fås i desember, til rundt 13.000 kroner.  Noe dyrere er det i høysesongen som er juni – august når turister fra mange land kommer for å oppleve denne klassiske turen, naturen og midnattssola, som forhåpentlig skinner fra mai til og med første uke i august. Jo lenger nord, jo mer midnattssol. Hvis det da ikke er gråvær.

Men man behøver ikke ta den store rundreisen for å oppleve Hurtigruten. Det er fullt mulig å gå om bord et sted midt i Norge og reise nordover. Det er også mulig å gå på land hvilket som helst sted for så å ta neste sydgående eller nordgående. En weekend vil koste 1500 kroner. Dette er mulighetenes seilas - i trange fjorder, mellom spektakulære fjell og øysamfunn pluss anløp av 34 havner, deriblant byer som Trondheim, Bodø, Harstad og Tromsø.

Smak av kysten
Filosofien bak maten som serveres på hurtigrutene er ”Smak av kysten”, altså benyttes det i stor grad ingredienser med lokal tilhørighet, som klippfisk, sei, kongekrabbe, ishavsrøye, reinsdyr og torsk. Det sies at amerikanerne ikke er så begeistret for hvalkjøtt. ”Mat med lokal forankring knyttet Hurtigruta enda tettere til kystkulturen”, sier kokkene, som må være nøye med å planlegge innkjøpene. Går lagret tomt for fersk kruspersille eller gressløk, så er ikke butikken i Havøysund i Finnmark rette sted for nye forsyninger.

Frisk luft og stemning
Stemningen om bord er uhøytidelig og avslappet. Dette er ikke et cruise hvor man skifter til finstasen for å spise middag. Passasjerene er en blanding av turister fra mange land og lokalebefolkning som bare skal være om bord noen timer for å gå av i en av de neste havnene. Man møtes enten i spisesalen, i en av salongene med panoramautsikt eller på dekk for å se på himmel og hav, fjellformasjoner og storslagne innseilinger til nye havner. Baren er for øvrig åpen helt til klokken 03 på natten. Egentlig er det også interessant å følge med på hvert anløp – for å møte lokalbefolkningen i havneområdet eller bare oppleve gaffeltrucker på kaia som svermer rundt som travle bier for å laste, losse, løfte og flytte. Mange havner anløpes om natten – i all stillhet.

Polarsirkelen
Mesteparten av reisen foregår nord for Polarsirkelen, eller omtrent ved Mo i Rana i Nordland, og det er nord for sirkelen midnattssola forekommer. Om bord på Hurtigruten er det fast ritual at havguden Neptun dukker opp i salongene og foretar en dåp i det skipet passerer polarsirkelen. Dåpen er beregnet for de som krysser polarsirkelen for første gang. Under dåpen får passasjerene iskaldt vann over hodet og deretter et sertifikat og en aperitiff.

Saltstraumen
Reisen kan krydres med utflukter og sightseeing langs hele kysten, og da er en tur med hurtigbåt på Saltstraumen sør for Bodø en naturopplevelse av de sjeldne. Dette er verdens sterkeste tidevannsstrøm, for i løpet av seks timer presses 372 millioner kubikkmeter sjøvann gjennom en passasje som er 150 meter bred og 31 meter dyp. Strømmen minner mest om et elvestryk som renner begge veier. Turen tar deg også med til et anlegg for oppdrett av torsk, og kanskje får du også oppleve den majestetiske havørnen på nært hold.

Trollfjorden
Knapt noe sted i Nord-Norge er så gjennomfotografert, filmet og malt som innseilingen til Trollfjorden i Vesterålen. Fjorden er tre kilometer lang, men det er selve munningen og stupbratte fjell på begge sider inn til fjorden som vekker oppsikt ettersom åpningen kun er 70-80 meter bred. Trollfjorden besøkes daglig av sørgående hurtigrute, med værforbehold, og et av skipene som trafikkerer langs kysten er oppkalt etter denne attraksjonen.

Lofoten
Lofoten består av syv store og et dusin mindre øyer bundet sammen av broer og Europavei 10, nærmest som et kjede. Området har en spesiell natur med fjell og tinder, storhav og lune viker og store uberørte områder – fordelt over seks kommuner som til sammen bare har i underkant av 25.000 innbyggere. Mange benytter muligheten til å gå i land og bli noen dager for å oppleve hvordan det er å bo i rorbuer og sjøhus, for eksempel i Kabelvåg som både har en trivelig skjærgård og strand. Det bør legges til at Lofoten passer bedre for fiske enn for bading.

Fugler og midnattssol
Når du er kommet helt nord til Nordkapp i Finnmark er det to ting å foreta seg – enten en tur til det forblåste fjellplatået Nordkapp i håp om å oppleve midnattssola eller dra på fuglesafari litt lenger øst på Magerøya. Det er her midnattssola dukker opp i midten av mai og tar farvel første uke i august. Nordkapp er ofte omtalt som det nordligste punkt i Europa og hit kommer turister fra hele verden for å se den spektakulære solnedgangen rundt midnatt.

Velger du fuglene kommer du til det lille fiskeværet Gjesvær. Derfra er det en kort båtreise ut til fjellet Gjesværstappan som har Finnmarks største stamme med lundefuglen med det fargerike nebbet. Hit kommer fuglen for å hekke i perioden fra april til august. Resten av året lever den på havet.

Kunst og historie
Normalt er det naturen som står for underholdningen langs kysten og fra dekket på ”Finnmarken” kan man til og med nyte utsikten fra et oppvarmet svømmebasseng. De nye skipene har mye original kunst, malerier, karikaturtegninger og enkelte til og med skulpturer, det meste laget av norske samtidskunstnere. Legg også merke til statuen ytterst på havna i Svolvær. På en liten holme utenfor moloen står statuen ”Fiskarkona”, laget av Per Ung. Lofotmuseet i Kabelvåg har samlet redskaper og utstyr som ble benyttet under lofotfisket i gamle dager og viser også hvordan garn, line og juksa fungerer ute på havet - pluss mange historiske fotografier.
Når skipet legger til kai i Stokmarknes er det kort vei til Hurtigrutemuseet som tilbyr en vandring gjennom skiftende tider siden starten i 1893. Her får du også kjennskap til de mørke sidene med forlis og tap av menneskeliv - en del av historien til Hurtigrutens 120 år lange ferd langs kysten.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu