Marked, julebord og ekte stemning – Advent i Vest-Sverige

november 22, 2021
Sist endret 
november 22, 2021

Julestemning handler også om mat, drikke og aktiviteter med barna

GØTEBORG: Ved juletider strømmer nordmenn til Vest-Sverige for å handle julegaver, spise delikatesser og søke etter ekte julestemning på svenske slott eller herregårder. Julen handler ofte om lange og stressende ettermiddager i folksomme kjøpesentre, der man sikrer seg de siste julegavene før tiden renner ut. Men det finnes også mer lystbetonte og stemningsfulle juleaktiviteter – der opplevelsene, smakene og miljøet er det aller viktigste.

Kajsa Kärnman gjør sitt beste for å lokke nordmenn til Vest-Sverige - året rundt.

Det dreier seg ikke alltid om å handle på de største shoppingsentrene, men heller besøke flere av Vest-Sveriges julemarkeder. Her tilbys tradisjonell og lokalprodusert håndverk og delikatesser.

«Julestemning handler jo mye om sesongens mat og drikke, og aktiviteter man kan ta barna med på. Mange nordmenn kommer ene og alene for å oppleve julestemningen», forteller Kajsa Kärnman i Turistrådet Vest-Sverige.

Her er noen aktiviteter i Vest-Sverige under advent.

Julemarked, gaver, ponniridning og svensk julebord på Tofta Herrgård sør for Stenungsund.

Julemarked på Herrgård

Første, andre og tredje helg i advent åpnes dørene til Tofta Herrgårds julemarked, rett sør for Stenungsund. Et tradisjonelt julemarked i et ekte herregårdsmiljø, der lukten av bål, brente mandler og gløgg setter besøkende i den rette stemningen. På markedet selges lokale mat- og håndverksprodukter, og de minste kan kose seg med ponniriding og åpent fjøs. På Tofta kan man også få oppleve et tradisjonsrikt, svensk julebord.

Opp og ned på Liseberg

Liseberg i Gøteborg er mest kjent for mange berg-og-dalbaner, men også julemarkedet på fornøyelsesparken trekker hvert år titusenvis av gjester. Millioner av lys forvandler Liseberg til et glitrende vintereventyr i desember. Julemarkedets mange boder byr på varierte gaveprodukter og delikatesser, og man kan hygge seg på vinterkarusellene.

Jul med stemning og mye moro på Liseberg i Gøteborg

Julebord Thorskogs slott

Svensk julebord er noe helt for seg selv. Med ulike retter der både juleskinke, sild, kjøttboller, pølser, ulike oster, vilt og sjømat står sentralt. I Vest-Sverige kan du nyte julematen i historiske omgivelser, så som på Thorskogs slott. Slottet er pyntet til «gammeldags» jul. På menyen en  julemiddag i et miljø som gir assosiasjoner til Ingmar Bergmans «Fanny og Alexander».

Fika er en dyd av nødvendighet i Gøteborg - og spesielt i forbindelse med julen.

Fikavandring – en juletradisjon

En fika, noe som best kan oversettes som en «kaffepause med en matbit», er en helsvensk aktivitet. I Alingsås like øst for Gøteborg arrangeres det hver lørdag i advent en guidet kafévandring i byen.

Juletreet på Nääs Slott er pyntet

Advent på Nääs slott

Kombinasjonen slott og julefeiring – som ikke er vanlig i Norge ­– er en kulturtradisjon som svenskene forvalter med innlevelse. På Nääs Slott rett utenför Gøteborg feires julen både med julemarked, historisk omvisning, julekor, tradisjonsrik julemat og aktiviteter både for store og små.
www.vastsverige.com/lerum/evenemang/advent-pa-naas-2021/?site=5

Julemarked og dyr på nært hold - på Nordens Ark i Vest Sverige

Jul i Nordens Ark

Nordens Ark i Bohuslän er Sveriges største dyrepark for bevaring av både nordiske og andre truede dyrearter. I julen kan du oppleve dyrene på nært hold, men også få med deg årets julemarked i parken, som er en årlig tradisjon. Her finner du nisser, julekor, god julemat og svenske håndverk- og delikatesse.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu