Møt Kongen av Cocktail på Kvisle Herregård

november 22, 2021
Sist endret 
desember 15, 2021

Huset, kunsten på veggene, møbler, alt med historisk sus. Pluss mystikk og eget gravsted

FLISA, ÅSNES: Et landskap av mektige skogområder som bare gjør et opphold der elva Glomma flyter forbi. Med mystiske Finnskogen som strekker seg mot Sverige, perfekt for jakt, fiske og opplevelser, samt ro og stillhet. Der ute hersker skogens konge, i hvert fall når høstjakta er over. Inne på historiske Kvisle Herregård er det mat og drikke når Kongen av Cocktail byr opp til festligheter.

Når Per Magnus Haig ruller ut den røde løperen og ønsker velkommen, er det til herskapelige og historiske omgivelser. Verten på Kvisle Herregård har noe så uvanlig som bar- og vin-utdannelse. Noe av det første han gjorde da han overtok driften, var å sette opp en solid bar, husets naturlige samlingspunkt.

En herre med gård: Per Magnus Haig er kokk, hovmester og ikke minst cocktail-mikser på herregården.

Gjester og glede

Per Magnus Haig har over 35 års erfaring fra denne bransjen, som kokk, hovmester og cocktail-mikser. I tillegg har han et slagord som går ut på at han rett og slett elsker å glede sine gjester.

At han utropes til Kongen av Cocktail henger sammen med at Per Magnus har laget og utgitt «En bartenders bekjennelse». Han har testet og mikset, feilet og fremfor alt kommet frem til så mange cocktailer mellom permene at boken blir beskrevet som selve Bibelen av norsk cocktail. Tradisjonelle drinker er byttet ut med friske og nye alternativ med norske ingredienser.

Boken er fullspekket av tips og inspirasjon i gleden over å glede med god mat og drikke. Cocktail-bibelen kommer snart med andre opplag og med fornyet innhold.

En herregård for mat og fargerike cocktail. Som denne mikset av gin, hjemmelaget Aronia saft og frisk lime.
En herregård for mat og fargerike cocktail. Som denne mikset av gin, hjemmelaget Aronia saft og frisk lime.

Slik nytes cocktail

Etter å ha komponert de lekreste drinker, både klassiske cocktail og egne, har Per Magnus følgende forestilling hvordan en cocktail skal nytes.

«En mikset drink nytes i tre stadier. Først med øynene, så med nesen og til slutt med munnen», slår Per Magnus fast. Ellers forundres gjester over at en slik kunnskap om cocktail finnes på Flisa – eller det siste man forventer å finne i Finnskogen er en cocktail-mester. To timer med bil nord for Oslo.

«Jeg er overbevist at den beste drinken ennå ikke er komponert, derfor drives opp og frem mot nye smaksopplevelser. Og jeg er også overbevist at den siste drinken heller ikke er laget», sier Per Magnus. Det siste kan du være helt sikker på, for en ny utgave av cocktail-boken er på trappene.

Haig sammenligner sin solide cocktail-interesse med å delta i en bra reality-serie. At det er nysgjerrighet som driver ham mot nye opp smaksopplevelser.

«Jeg har også erfart at gin-elskere er trofaste mot sine merker, og at folk flest har mere kunnskap om mat enn om drikke til maten», sier han.

På Hedmark har man lange tradisjoner med å tilberede og servere elgkjøtt. Per Magnus spesielt stolt over Kvisles egen elgstek.

Mat fra dype skoger

Det er lett å tenke seg at matprofilen på Kvisle Herregård har en viss tilknytning til mye av det som finnes i dype skoger, vann, elver og råvarer knyttet til ulike sesonger.

«For store selskap er det jo opp til vertskapet å bestemme hva som skal servers. Men vi har våre spesialiteter, som for eksempel godt modnet elgkjøtt om høsten. Våre kaker bakes hovedsakelig på huset av vår baker. Vår spesialitet er huset, kunsten på veggene og møbler, alt med historisk sus. Vi er altså ikke en restaurant som har alt klappet og klart, men har alltid gode forslag til hele pakka, fra gjestene kommer, selve anledningen og til alle drar tilfredse hjem».

Selskap og et fylt matbord på Kvisle Herregård

Rik på mat-kultur

På Hedmark har man lange tradisjoner med å tilberede og servere elgkjøtt. Som husets kokk er Per Magnus spesielt stolt over Kvisles egen elgstek, som passer til de fleste anledninger.

Tradisjonen går ut på å ha steken 12 timer i ovnen på lav temperatur, med urter som bjørnerot og mjødurt.

Om høsten har Kvisle lokale bærplukkere i aksjon for å skaffe bær til høst og vinter, og det er kvinner med utstrakt kunnskap av hvordan bær oppbevares og blir ingredienser i eller tilbehør i ulike retter.

Per Magnus Haig og et utvalg av hans nærmeste medarbeidere.
Per Magnus og tre av hans nærmeste medarbeidere: Maren Seigerud Moe, Ida Skarnes og Hanna Stensbøl.

Herregård med gravsted

Kvisle Herregård ble bygd for 190 år siden av Oslo-mannen Hans Simonsen, en forretningsmann som kom til Åsnes kommune i 1829 for å gjøre business på skog og tømmer. Det knyttes adskillig mystikk og myter til Simonsen. Omdømmet var nok litt varierende, slik det var storkarer med trang til større albuerom enn folk flest. Simonsen skaffet seg jordiske godt og denne store gården. Historien ble bare større og større, helt til Simonsen inntok sin egen grav på Kvisler på 1880-tallet.

«Det tar sin tid før de lokale overvinnes»

Klar til fest: Kvisle Herregård er perfekt for både store og mindre selskap.

I dag fremstår Kvisle Herregård med sin flotte ballsal i fortidens glans, blant annet med fortrekksgardiner med pomponger i gammel stil. I trappeoppganger til andre etasje, forøvrig med to trapper, henger maleriet «Skipsrederen» av Edvard Munch.

Huset er totalrenovert til fordums prakt, eies av Flisa Trykkeri og omfatter seks stuer, en ballsal over 600 kvadratmeter fordelt over to etasjer.

«Det er spennende å drive et historisk sted, med en så fargerik fortid og noen grenseløse eiere. Jeg lurer på hvordan hedmarkingene tok imot Simonsen for snart 200 år siden, det tar sin tid før de lokale overvinnes. Jeg klarte det på rekordtid, men så kom jeg også til bygda som en sirkusdirektør. Og her har jeg tenkt å bli», sier Per Magnus Haig – som avgjort ikke har planer om å snu på Flisa.

Foto av Kvisle Herregård: Svein Cato Framås

Mer om Cocktail: En saling blanding av dødssynder

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu