Kroatia; Fred og idyll på sitt beste

april 8, 2014
Sist endret 
april 8, 2014

KROATIA: Legger du sommerferien til en av Kroatias 1185 øyer, vil du oppdage at stress forsvinner like fort som iskrem smelter. På øyene er masse-turisme bare et rykte, der utelivet består av en restaurant, etterfulgt av fersk sjømat servert ved ei havn hvitkalket av måneskinn. Om din prioritet er å glemme dagliglivet hjemme, er de kroatiske øyene det siste ordet i boken som forklarer om flukt fra virkeligheten. Dra dit mens tempoet fortsatt er som nå.
Kroatia er blitt enklere å besøke enn noen gang før, med flere og flere flyselskap som lander i et land med dramatiske fjell-landskap og drømmende, krystallklar og turkis kyst. Du møter uberørt natur, bevart gammel arkitektur og et levende kulturliv.

Mai og juni er den beste tiden å besøke Kroatia, tett fulgt av september og oktober, med alle turist-fasiliteter oppe og går, men altså uten store folkemengder. Disse periodene står i kontrast til høysesongen i juli og august da en kystferie er ekstrem folksom – mens du på plusssiden får oppleve kulturarrangementer og et livlig kosmopolitisk natteliv.

Øyene. Viktigste knutepunkt for ferger til øyene er Dubrovnik, Split og Zadar. De mest besøkte øyene er trendy Hvar med sine designhotell, Korcula med middelalderske murer og en bilfri gammel bydel, og Paq byr på en rekke musikkfestivaler gjennom sommeren. Med nesten 1500 kilometer med kyst, alle øyene, utallige bukter og viker, er Kroatia et av de beste områder for seiling. I så måte er den mest populære strekning havet rundt Dalmatian-øyene, strekningen fra Dubrovnik til Zardar. For familier er det viktig å velge rett sted, for selv barn kan gå lei med å bare leke på stranden.

Livet på landet. I området rundt Istria, der strendene fortsatt ikke er langt unna, finnes det fantastiske fjellpartiet Paklenica, bare en enkel kjøretur fra den sentrale Dalmantian kysten. Det går utmerket an å kombinere livet ved sjøen med en uke mellom fjell og folkeeventyr i Zagrebs bakhage.
På en måte er Istria det samme som franske Toscana, uten store folkemengder og et sted for trøfler og vin - og med best bevarte gastronomiske hemmeligheter i Europa. Fly til Pula og bestille en Gourmet-tur til Istria tur med topp kokker og tid til å fortape deg i regionens tidløse landskap.

Kjente feriesteder. Alle guidebøker flommer over av skryt om Opatija, bare 15 km vest for Rijeka. Dette er en by full av karakter, kultur og sjarm - en skikkelig resort i spektakulære omgivelser ved sjøen. Omgitt av middelalderske murer er Korcula en ideell småby der turister på dagstur nesten besvimer over byens romantiske stil, mens de som somler og virkelig tar seg god tid også vil oppdage byens hemmeligheter. Som ferieby er Hvar det elegante feriestedet på Kroatias mest solfylte øya, mens man besøker Pula for antikviteter og Cres for rustikk sjarm.

Nytt hotell. Etter en fullstendig renovering er Kalamota Island Resort klar til å ta imot gjester, med nytt navn etter at Hotel Villas Lolocep er historie. Øya befinner seg en halv times båttur fra Dubrovnik og tilbyr ferie der alt er inkludert, også bassenger, fritidsaktiviteter og en strand som ligger rett foran hovedbygningen.

Dubrovnik. Ikke gå glipp av eventyr-byen Dubrovnik. Du vil falle for denne byen ved Adriaterhavet. Den gamle delen er kupert og tidløs, den er vennlig og historisk med flere små severdigheter. Legg til strendene, uformelle spisesteder og elegante femstjerners hotell, og det meste ligger til rette for en perfekt ferie i Dubrovnik.
Kroatia pleide å være en del av Romerriket – det virker som den pleide å være en del av alt og alle. I dag er landet avgjort en del av de mest populære feriemålene rundt Middelhavet. For all del, besøk Kroatia under høysesongen, men glem ikke september og oktober, når sjøen er på sitt varmeste og tempoet forvandles fra høygir til fred og idyll.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu