"Picasso lever fortsatt sammen med oss"

april 19, 2014
Sist endret 
april 19, 2014

MALAGA: "Picasso er fortsatt her, jeg føler at han er sammen med oss", sier den erfarne og kunnskapsrike kunst-guiden Reimundo Mairate. Ikke alle turister som besøker Costa del Sol oppdager at Malaga er en by med mange museer, en by for å beundre kunst og samtidig lære og bli underholdt av byens historie. Med Reimundo som guide virker det som mange av de store spanske mestrene fortsatt er til stede – i det minste er mange overbevisende og levende representert på veggene i Malagas mange museer. Picasso og Carmen Thyssen er bare to av 28 museer, de fleste konsentrert i det historiske området, noe som gjør Malagas gamleby til et område med høy konsentrasjon av kunstmuseer.

Guide til kunst og kultur:
Picasso-museet i Malaga, Calle San Agustin 8. Stengt på mandager.
Pablo Picasso ble født i Malaga. Han studerer kunst i Madrid før han senere flyttet til Barcelona og Paris. Museet har totalt 233 kunstverk, mange av dem er keramikk.

Picasso vokste opp i Plaza de la Merced, der hans hjem er forvandlet til Picasso Casa Natal Museum.
Museo Carmen Thyssen, Calle Compania 10, Palacio de Villalon. Dette museet åpnet i 2011 og har en permanent samling av 230 malerier som tilhører Baronesa Carmen Thyssen, også kjent i Spania som Carmen Cervera. De fleste av disse spanske maleriene kan beskrives som romantisk kunst.

Reimundo Mairate har stor kunnskap om kunst og byen og som guide foreslår han alltid å starte med et besøk i parken La Conception, en av de største historiske og tropiske hager i Europa. Parken ble opprettet i 1855 og åpnet for publikum i 1994.

Etter å ha studert flora og vandret i skyggen av digre trær, ble vi ledet videre til toppen av Gibralfaro med den beste utsikten over hele byen. Her er det også en utmerket restaurant. Herfra gikk vi ned bakken til Plaza de la Merced, plasser hvor Picasso lekte under oppveksten.

"Ingenting av det Picasso leverte gjennom et langt liv ville vært mulig hvis han ikke ble født i huset ved torget. Mye av det han malte var erindringer fra barndommen. Mot slutten av sitt liv fortalte Picasso at han i hele sitt liv hadde prøvd å fremstille barndommen. Nå sitter han på en benk og ventet på oss hver eneste dag”, sa Reimundo før han tok oss med til den store katedralen, bygget på toppen av en tidligere moské. Her ble Pablo døpt med hele11 navn og døpefonten står fortsatt der vel bevart. Katedralen er i dag et tempel av kunst. Selv om den ble bygget opp i løpet av tre århundrer, er det fortsatt ikke helt ferdig.

Fortid og framtid. Carmen Thyssen er en annen stolt bygning der det 19. århundre - full av landskap, flamenco, dans, tradisjoner og minner om den gang maurerne var dominerende. Kunst-interesserte trenger ikke vente lenge på fremtiden, for allerede neste år åpner et nytt museum med en rekke malerier og arkeologiske funn.

"Det nye museet har lenge vært en drøm. Snart har alle muligheten å komme tilbake til byen som blir et enda større kunstparadis. Vi har mye fra fortiden, men Malaga er sannelig også en by for fremtiden”, sier Reimundo Mairate, mannen som har spesialisert seg på kunst og historie i området Andalucía og som snakker fem språk.
Mer historie og flere museer i Málaga:

Fundacion Picasso - Casa Natal Museum, Adresse: Plaza de la Merced
La Alcazaba - en maurisk festning
Automobile Museum of Malaga
Museum House of Dolls
Wine Museum of Malaga
Municipal Museum of Malaga
Malaga Flamenco Museum
Holy Week Museum

Archaeology Museum
Contemporary Art Museum

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu