Belfast glemmer ikke Titanics triste skjebne

april 21, 2014
Sist endret 
april 21, 2014

BELFAST: Hvis du er ute etter en avslappende byferie, er Belfast kanskje ikke det første du tenker på. For 30 år siden handlet TV-bildene fra denne byen mest om sultestreiker, bomber og kuler mellom protestanter og katolikker, og den verste jobben i verden var å være sjef for turistkontoret i løpet av årene som lokalbefolkningen beskriver som ”The Troubles”. Nå er trøbbel-byen Belfast en pulserende by som kan tilby alt hva turister søker - vakker viktoriansk arkitektur, et kunst-tilbud i sterk vekst, festivaler, uteliv og fremfor alt fred.

Belfast har også fått opp et av Europas mest spennende museer som bringer tilbake minnet om Titanic til en slags virkelighet gjennom en kombinasjon av gjenstander og dokumentasjon. Her oppleves skipets siste øyeblikk, samtidig som du får høre stadig mer desperate signaler, noe som garantert vil gi deg frysninger.

Et besøk i den botaniske hagen i Belfast vil være en sensuell krydderblanding, og hvis du lurer på hva slags klær du bør ha med på reisen, så er svaret enkelt; Ta med alt du har. Bob Hope hadde rett da han sa at hvis du ikke liker været i Irland, så er det bare å vente i fem minutter. Når regnet kommer, stikk inn i nærmeste pub, for solen vil skinne før du er ferdig med din halvliter.

Titanic. Titanic Belfast er navnet på museet som tar deg inn i en byens mest stolte historie. Her kan du se hvordan verdens største cruise-skip ble bygget for vel hundre år siden, som ble sjøsatt fra verftet Harland and Wolff sommeren 1911. Skipet traff et isfjell og sank i Nord-Atlanteren og tok med seg mer enn 1500 sjeler til bunns.
Titanic Belfast er Nord-Irlands største turist-prosjekt. Her er ni gallerier som tar besøkende med til verftet Titanic ble bygget, og som på den tiden hadde mer enn 15 000 menn i arbeid. Sett av minst tre timer for å oppleve en blanding av levende bilder, spesialeffekter og rekonstruksjoner - og bestille helst billetter på forhånd. Som Huffington Post så treffende skriver; "det er rett og slett fryktinngytende. Dette er ikke et museum, men en opplevelse" Billetter til Titanic Belfast koster 15 euro for voksne og 8 for barn i alderen 5 til 16 år. Mer informasjon på www.discoverireland.com

Shopping. Victoria Square Shopping Centre har mer enn 50 butikker og et utvalg av restauranter i området nær Belfast handelssentrum rundt Donegall Place, High Street og Castle Street.

Oppdag byen. Belfast er kompakt, altså utmerket for å se byen til fots. Men en av de berømte svarte drosjene er også et enkelt alternativ for å oppleve byen, mest sannsynlig med en sjåfør som snakker om Belfast og som regel øser ut sine lokale kunnskaper. Noe av det første som sikkert slår deg er alle fargerike veggmalerier, med budskap klint opp på alle tilgjengelige vegger. Folk er vennlige, maten er god, og har en prislapp mye billigere enn andre byer på de britiske øyer.

Rimelig hotell.
Når du er i Belfast bør du i det minste besøke Hotel Europa, en av de mest bombede hotell i verden. President Bill Clinton uttalte følgende under et opphold i 2003: "Hotel Europa symboliserer styrken av irsk karakter”. Med en rompris som starter på € 90 inkludert frokost, bor du i en institusjon med en ikonisk Piano Bar, et himmelsk sted av mahogni, skinnmøbler og levende lys. Lørdager serveres også jazz om ettermiddagen. Bistroen Causerie serverer deilig Irish stew, der hovedrettene koster mellom10 og 25 euro.
Bestill hotell her: Hotel Europa Belfast

Belfast Castle ligger 120 meter over havet omtrent halvveis opp Cave Hill, en kort tur utenfor byen. Dette er en fint slott, hovedsakelig fordi det ble bygget med et øye for romantisk arkitektur, som om det kom rett ut v et eventyr. Slottet er ikke et museum, men mer et sted for bryllup og andre spesielle anledninger.

Mye å oppleve. For å få ekte smak av livet i Belfast liv, bør veien gå til renoverte St Georges Market der det er full fart på fredag​​, lørdag og søndag morgen. Mer enn 150 selgere har satt opp boder full av alt fra antikviteter til haikjøtt. Belfast Giants er byens første ishockey-lag og holder til i Odyssey Arena. Laget har tatt byen med storm og bygget opp en stor lokal fanskare. Lagets motto: "I et land av giganter er alle like”. Ny sesong starter i september.
Rock og pop-konserter avvikles også i Odyssey Arena, et kompleks for underholdning, kino, IMAX kino og innendørs bowlingbane, samt kafeer, barer og restauranter.

Lokalt råd. Etter min helg i Belfast kan jeg forsikre at lokalbefolkningen gjerne diskuterer alt under solen med turister. Men hvis noen nevner religion, og du ikke ønsker å uttale deg om dette ømfintlige tema i det som fortsatt er et delt samfunn, skal du bare si: "Jeg er ateist, og takker Gud for det". Så bestiller du en drink til.

Mads bor i Moss, er fotballspiller og -trener og liker å ta en snartur til en ny by eller land. For ham er det ganske enkelt, Mads er nærmeste nabo med Moss Lufthavn Rygge.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu