Matbyen Tel Aviv for veganere – som Edens Hage

november 25, 2020
Sist endret 
november 25, 2020

Om ferske grønnsaker; Se på fargen, kjenn duften og smaken av det du får servert

MATRUNDE I TEL AVIV: Fra før har Tel Aviv i Israel lenge vært et kulinarisk reisemål med variert mat-tilbud. Nå er byen ved Middelhavet også blitt svært vegetar-vennlig og er havnet på kartet som et reisemål for vegans livsstil. Matbyen Tel Aviv er blitt en ny utgave av Edens Hage.
I denne byen snakker vi om ferske råvarer takket være et solfylt klima. Du ser det på fargen, kjenner på duften og smaken av det du får servert. Nærhet til ferske grønnsaker betyr at du spiser en tomat som samme dag er plukket ute på marken. Ordet økologisk får en ny betydning.

Amerikanske Shiril Berger, en ny stjerne-chef på den kulinariske himmel i Tel Aviv
Amerikanske Shiril Berger, en ny stjerne-chef på den kulinariske himmel i Tel Aviv

Mat en religion

For mange er mat blitt religion og for Israels befolkning er det meste knyttet til religion og historie. Derfor er sammenligningen med Edens Hage ikke så borte vekk – stedet der Adam og Eva i følge Bibelen skal ha bodd før de spiste av Kunnskapens og ble for forvis fra hagen.
«Edens Hage var et vegetarisk samfunn og Adam og Eva var veganere», slår rabbi David Rosen fast. I dag har paret fått følge av 400,000 veganere og dermed landet med høyeste andel i hele verden.
En god del av Tel Avivs befolkning foretrekker plantebasert mat, noe som igjen har ført til at byen har minst 200 hel- eller delvis vegetariske spisesteder. De fleste serverer en kombinasjon av mat fra Israel, Midtøsten og Middelhavet. Turist-kontoret i Tel Aviv liker å kalle byen for «Hovedstad for Vegans», men slik selvskryt skal man som kjent ta med en stor klype vegetarisk salt.
Boder langs byens lange bulevarder er fullpakket med humus-barer, fersk juice barer og Midtøsten-inspirert vegans gourmetmat. De fleste kaffe-barer har veganske alternativer, og den internasjonale pizza-kjeden Domino tilbyr vegans ost hos alle sine spisesteder i Israel.

Servert hos Opa; Hvitløk, sort senneps-kompott, hjemmelaget umabushi og  dill.
Servert hos Opa; Hvitløk, sort senneps-kompott, hjemmelaget umabushi og dill.
A vegan rett, servert hos Shiril Berger på Opa restaurant. Fermentert hvit asparges, sopp, mandler og plommer.
A vegan rett, servert hos Shiril Berger på Opa restaurant. Fermentert hvit asparges, sopp, mandler og plommer.

Raffinert spisested

I et by allerede ansett av matelskere, dukket Opa opp med en langt mer raffinert matkultur, uten pita eller falafel i sikte. Her tilbys en moderne opplevelse laget av den amerikanske kokken Shiril Berger. Hun kombinerer og eksperimenterer med bærekraft, nye teknikker og tester grenser med vegetabilske ingredienser. Berger mener frukt og grønnsaker skal være midtpunktet på hver tallerken.

Tips fra ei lykkelig ku

For å gi noen velsmakende tips og råd om veganske steder i matbyen Tel Aviv, har vi fått  hjelp fra nettstedet Happy Cow – altså den lykkelige kua.
Anastasia var den første veganske kafeen i Tel Aviv, og har gode hovedretter og desserter. Best besøkt i helgene.
Four One Six, vegansk bar og restaurant i New York-stil, lager sin egen veganske «biff» og byr på eventyrlige desserter.
Hativonit J17 og Vivida åpnet i år, og er blitt to av favorittene i Tel Aviv.
Zakaim Vegan Boutique regnes som en av de beste veganske i byen, med en meny som består av persisk og Midtøsten-inspirert fine dining.
Hvis du har lyst på «raw food», bør du besøke Neroli Organic Juice Bar and Rawfood Diner.

Iconic Tel Avivian café Anastasia opened its doors in 2014
Iconic Tel Avivian café Anastasia opened its doors in 2014

Pizza, kebab og vesker

Hatool HaYarok har noen av de beste veganske pizzaene, toppet med egenprodusert cashew-ost.
Meshek Barzilay Deli tilbyr salater og varmretter. De har også en kaffebar med veganske kaker, en juicebar og produkter som ost, pålegg, brød, vin, økologiske produkter og mer. Ved siden av ligger Meshek Barzilay, som for det meste serverer veganske retter.

For en kjapp matbit, kan du prøve fastfood- og restauranten Goodness.
For en kjapp matbit, kan du prøve fastfood- og restauranten Goodness.

Matbyen Tel Aviv

Vegansk kebab. For en kjapp matbit, kan du prøve fastfood- og restauranten Goodness. Og hvis du er lysten på en vegansk kebab, shawarma, schnitzel eller burger, anbefaler vi Falafel Mevorach. For vegansk fastfood som ikke er fritert, kan du prøve Nature Boys, Jars and Bowls for salater, retter av belgfrukter og shaker, og Alegria er et toppvalg for salater, veganske oster og sandwicher. HaSabzia er en liten og koselig persisk-inspirert med utmerket service og god mat.
Veganske butikker. Taste For Life og Makolet Teva selger dagligvarer. Coco Vegan tilbyr sjokolade. Taddeo er klesbutikk for herrer og Vegan Mind en sko- og veskebutikk.

En reise til Sri Lanka der krabben forfører

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu