Ny generasjon med sol og kunst over Riga

juni 14, 2016
Sist endret 
juni 14, 2016

”Kunst er i skuddet – alle malerier blir som regel solgt”

RIGA: Da verden mot vest åpnet seg, reiste mange til Riga for å feste. Nå er Latvias hovedstad langt mer enn gjester på ustødige ben og stiletthæler på brostein. Riga er blitt en renovert kulturby – med opera, teater og utvidelse til nye og spennende områder. Den vanskelige fortiden med Stalin, Hitler og ny okkupasjon er nærmest visket ut. Nå er folk i Riga glade for at de våkner til sol og relativt fredelige turister i en by i utvikling.

Den yngre generasjonen har overtatt med kunnskap både om historien og det moderne Latvia. Historien henger blant annet på veggene til Latvian National Museum of Art – inkludert bilder og malerier av Lenin. Men nye kunstnere er kommet til og fyller galleri-vegger, scener og festivaler med innhold. Lite minner om den store naboen i øst, selv om Riga fortsatt har en betydelig russisk befolkning..

Kunstneren. ”Før malte jeg bare for meg selv, nå tjener jeg også penger. To ganger i året har jeg utstillinger og alt blir som regel utsolgt. Kunst er i skuddet”, forteller Ieva Ekmane (27). Hun holder hus i en tidligere fabrikkbygning og lever av å male, lage glasskunst og kunst for barn.
Et forholdsvis rimelig prisnivå og masse butikker er andre grunner for å besøke Riga. Og når man er kommet hit, bør man først som sist ta heisen til toppen av Peterskirken og nyte et overblikk i alle retninger. På bakkenivå minner Gamlebyen om Stockholm, er bohemaktig som Praha, har litt av elegansen til Paris og er en smule gloret som Moskva.

Gamlebyen. Det er først når man kommer til Gamlebyen man får en større forståelse for Rigas historie. Bydelen på østsiden av elva Daugava er det naturlige midtpunkt for turister, enten du er i Riga for å slukke tørsten eller oppleve kultur. Her ligger de fleste av byens attraksjoner, pluss kafeer og trendy restauranter. Trendy betyr mye folk i helgene og stive priser.

Her mangler det ikke på severdigheter og muligheter og her får man også forståelse for landets historie. Ta en tur til Okkupasjonsmuseet som gir et innblikk i hvordan Latvia opplevde tiden under Sovjet- og naziregimet. Man skal huske på at Latvia ble okkupert i 1940 og nærmest utslettet i 1949 da en stor del av befolkningen ble deportert til Sibir. Fortiden med Stalin, Hitler, krig og Stalin for andre gang er ikke spesielt vakker, akkurat som selve bygningen der museet holder til.

Svenskeporten fra 1698 er imidlertid en vakker og pittoresk portal til Gamlebyen, og en levning fra den tiden Riga var en av Sveriges største byer. Selv om Riga er rimelig stor, er det lett å få oversikt over byen med de vakre fasadene, trange gater, torg med løvtrær og små hus.

Anbefalinger. Trompete bar og restaurant er et livlig sted med jazzband og utmerket mat. Adresse: Peldu iela 24, Vecriga. Trompete.lv
Restaurant Locale er et høyverdig alternativ. Noe av det første kokk Andrea Bressan gjorde var å gjøre om kjøkkenet og gikk fra å være kokk til også å bli entertainer. "Artisten kan ikke danse uten musikk, kunsteren kan ikke male uten pensel", sier Andrea som gjør sitt ytterste for å skaffe lokale ingredienser.
Locale har et utvalg av oster, både fersk og moden, produsert av lokale bønder, og et imponerende utvalg vin.
Biblioteca ligger midt i byens fineste park – et sted med store bokhyller og spennende mat for matinteresserte. Du får små porsjoner med luksusmat som metter sinnet – ikke først og fremst magen. Anbefales for de som forventer litt ekstra, og betaler litt ekstra.

Vinbar. Tinto Wino, adresse: Elizabetes iela 61, Riga. Dette stedet er kjent for mat, vin og cocktails pluss musikk fra 60- og 70-tallet og en bartender med bachelor i drinkmiksing. Vinutvalget er omfattende og tapas med latvisk ost en spesialitet sammen med sjokoladekaken.

Shopping. Man gjør gode kjøp av sølvsmykker, lin og keramikk og her er kjøpesentrer med det normale tilbudet. Europas største marked ligger i fem hangarer bygd omkring første verdenskrig og utenfor de store hallene er det masse salgsborder som tilbyr alt mellom himmel og jord. Blant et mylder av mennesker finnes også tiggere og lommetyver. Litt lenger unna ligger ”Black Market”, styrt av russere som tilbyr alt fra gamle TV til merker av Lenin til å henge på jakken – forståelig nok aktuelt om du er turist og ikke nødvendigvis latvier med kunnskap om fortiden.

Balsam. Latvias mest ikoniske eksport bærer navnet Latvijas Balzam, en potent og sterk snaps i en svart flaske. Katarina Den Store ble syk da hun kom til Riga, men kurert av denne blandingen som har en smak som ligner en krysning mellom Jägermeister og hostesaft – altså ingen ting å ta med seg på flyet hjem.
Mer informasjon om Riga
 

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu