• jurmala

Jurmala – Nordens lange Riviera

Vi har besøkt Putins ikoniske villa i Jurmala

JURMALA, LATVIA: På besøk i Putins hus. Men for å unngå enhver misforståelse bør det straks legges til at president Vladimir Putin ikke var hjemme da vi besøkte Russlands praktfulle funkisvilla i badebyen Jurmala, bare en halv times kjøretur fra den latviske hovedstaden Riga. I Putins vedvarende fravær fikk vi en detaljert og levende orientering av Galina, en russisk-latvisk kvinne som beskriver seg selv som bibliotekar som har vært ansatt her siden boligen sto ferdig i 1974.

Klikk for større bilder

«Alle møbler, inventar og stil er fra 70-tallet, alt er originalt. I Sovjet-tiden hadde vi besøk av flere viktige ledere fra ulike kommunistpartier som kom hit med familie for å feriere og slappe av i denne boligen. Eiendommen eies fortsatt av den russiske stat, men så langt ingen russiske presidenten vært her”, innrømmer Galina. Hun har mulighet til å leie ut dette store huset, som både har spisestue, tesalong, møterom, biljardrom, badstue og basseng i tillegg til fire soverom med plass til minst åtte personer. Interiøret er en stilstudie, mens jeg for min del ble mest imponert over alle telefonene på kontoret, en av dem med rød farge.

Tsarens feriested. Jurmala har 30 km kystlinje med brede, rene og hvite strender. Ikke så merkelig badebyen blir kalt for Nordens Riviera. Ved siden av strender preges området av store villaer og hoteller omgitt av en endeløs furuskog. Skogen gir byen en følelse av ro og harmoni.
I utgangspunktet var Jurmala favoritten til russiske tsar Nikolai I, som på 1830-tallet ga bort land til bygging av et spa-anlegg for å dra nytte av stedets helbredende mineraler. Siden da har Jurmala utviklet seg til et feriested med spa, for ikke å nevne mange spa-hotell og kostbare villaer. Men arkitektur og atmosfære fra tsarens tid er fortsatt intakt, samtidig som komfort er brakt opp til moderne standard.

Bo her. Trearkitektur er et karakteristisk særpreg og det preger også de mange hotell. Baltic Beach Hotel & Spa – har 5 stjerner, et utmerket spa-anlegg på et moderne hotell.
Hotel Jurmala Sa, har 4 stjerner og et stort spa med basseng og badstuer.
Villa St. Maria er et nytt hotellet, et koselig alternativ med boutique-stil.

Festivaler. Det sies at Jomas Street, eller Jomas iela som det heter på latvisk, er stedet hvor Jurmala begynner. Dette er selve hjertet av Jurmala hvor byens hovedgate hver sommer fylles av ferie- og spa-gjester. Her finnes også byens stiligste butikker og de mest populære kafeer og restauranter. Det er også her tradisjonelle Jomas Iela Festival tiltrekker seg tusenvis av mennesker. I år er det konserthuset Dzintari som feirer sitt 80 års jubileum, noe som markeres med en rekke konserter hele året. Jurmala Festival, Ghetto Game, salsa-kvelder på stranden og Beach Volleyball Championship er bare noe av det som skjer i sommer.

Smak av Jurmala. Et utvalg av gastronomiske tradisjoner har smeltet sammen til områdets naturlige bukett av Jurmalas unike smak. Stort sett serverer byens spisesteder klassiske lokale retter, ofte basert på det fiskerne leverer. Noe av den beste maten for denne kysten er utvalget av røkt fisk. Varmrøkt fisk, lettsaltet fisk og dampet, alt kan nytes hver torsdag på Jurmalas friluftsmuseum.

Natur og strender. Jurmalas 24-kilometer lange sandstrand har 11 etablerte badeområder. For de som ønsker å komme så tett på naturen som mulig kan være lurt å dra til munningen av elven Lieulpe, hvor nudister tradisjonelt har sitt møtested. Og det sies at det aldri forekommer to helt like solnedganger i Jurmala.

Ut på tur

Landing: Jurmala ligger vel 20 km vest for Riga. Jernbanen går langs hele Jurmala med 14 stopp i byen. Tog til Jurmala går fra Riga sentralstasjon og koster 1-2 euro. Den finnes også en ferge som går mellom Riga og Jurmala fra mai til 30. september.

Bo bra: Kurshi Hotel & SPA - et nytt hotell med unike latviske sauna-ritualer.

Spis godt: Lighthouse serverer klassisk middelhavsmat laget med kulinariske finesser (lighthousejurmala.lv) Restaurant 36Line (36line.com) serverer et utvalg fra hummer til kjøtt og dagens fangst. Restaurant Philippe er en annen mat-juvel som serverer moderne europeiske retter (philippe.lv)

Natteliv: Det meste av stedets natteliv foregår langs hovedgaten i Jurmala. Klondaika er en bar og kasino som deretter blir til nattklubb. Optibet Sportsbar på Baltic Beach Hotel holder åpent 24 timer, og noen ganger organiserer Amber Spa Hotel party med ulike tema. Så er to nattklubber i Kauguri området. Muca i Bulduri området er et yndet møtested for engelskmenn som bor her.

Mini-Guide: Tourist Information Centre, eller Turistkontoret, ligger i Majori, Jūrmalas sentrum. Fornøyelsesparken "Livu Akvaparks" er et multifunksjonelt badeland som holder åpent hele året med tre tilbud: aktivitet, familie og spa. Hver sommer strømmer tusenvis av gjester til Jomas iela for den årlige gatefestival og spa-festivalen med show, musikk og fyrverkeri på stranden.

About the Author:

Gudmund Lindbaek
King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter regelen: ”Pakk lite, reis langt og lev lenge!”.

Legg igjen en kommentar