Hammerfest i Midnattssol: Gå ikke glipp av fest og møt lokale!

august 2, 2023
Sist endret 
august 2, 2023

«Elvis dukket ikke opp, men jeg ble medlem av Isbjørnklubben»

HAMMERFEST: Når verdens nordligste by står på reiseplanen, bør du være oppmerksom på et par viktige advarsler. Her oppe i nord kan både storm og sol oppleves på én og samme dag, og du bør si ja takk og å bli med i verdens største medlemsklubb. Dette er to varianter  med hver sin sjarm. Været på kysten av Vest-Finnmark er så ustabilt og så hardt at det noen ganger viser seg å bære den virkelige attraksjonen. Ikke bli engstelig, for hver storm går tom for regn, akkurat som hver mørk natt blir til en lys dag. Bortsett fra noen sommerdager, når Hammerfest byr på uendelige dager og netter med sol som aldri slutter å skinne.

Hammerfest har flere isbjørn og en stor Isbjørnklubb.
Hammerfest har flere isbjørn og en stor Isbjørnklubb.

Derfor valgte jeg juli for mitt besøk. I juli er nemlig Hammerfest velsignet med sola som skinte dag og natt. Ja, du har rett, denne delen av verden har midnattssol fra mai til første uke i august. Og det dansende nordlyset om vinteren.

Byens største attraksjon

Midt i et vilt landskap, blant naturens spektakulære underverk, står Hammerfest opp som en oase av eventyr og fellesskap. Omgitt av den arktiske villmarken står hammerfestingen der like ukuelig og optimistisk. Enten det blåser storm fra nordøst eller en rolig sommernatt i solens gylne glød på et arktisk landskap.

Byens egen befolkning er nemlig Hammerfest største attraksjon. Alt annet må vike - det gjelder både midnattssola, dansende nordlys og et fortryllende mørke, utstoppede isbjørn og levende rein som spiser alt som gror på byens kirkegård. Til folkets ustoppelige forbannelse.

En ekte bygutt kjennes igjen på sitt gode humør, spedd på med saftige bemerkninger og grenseløs entusiasme. Dette er en by der naturens storhet bare matches av fellesskapet og varmen til innbyggerne. Byens egne sjeler gjør Hammerfest til en by ulik alle andre, med en like utemmet ånd som villmarken den omgir seg med.

Meridianstøtten er også unik for Hammerfest.
Meridianstøtten er også unik for Hammerfest.

Fakta om midnattssol

Nord-Norge er klodens mest kjente tilgjengelige område for å oppleve midnattssolen. I sommeruker fra mai til august kan du oppleve "polardagen", noe som betyr at solen er synlig 24 timer i døgnet. Det feires med festivaler og arrangementer, og folk sover nesten aldri på grunn av det konstante dagslyset. Sommer i nord er perfekt for aktiviteter som fjellturer, fiske og nyte landskapet.

Det er ingen ekte solnedganger eller soloppganger i løpet av disse sommerukene. I stedet ser det ut til at solen beveger seg horisontalt langs horisonten, ingen tvil om at dette er en minneverdig og ekstraordinær opplevelse.

Sten Harald Norum Hansson er direktør for Isbjørnklubben og Visit Hammerfest.
Sten Harald Norum Hansson er direktør for Isbjørnklubben og Visit Hammerfest.

Verdens største klubb

Isbjørnklubben i Hammerfest, grunnlagt i 1963, er verdens største medlemsklubb. Bare fotball-klubben Bayern München har flere medlemmer, men der kan du bli med ved registrering online. I motsetning til Isbjørnklubben hvor du må møte opp personlig for å bli medlem.

Tanken med denne klubben var å skape et unikt minne for gjester på besøk i verdens  nordligste by. En isbjørn er også med i byvåpnet og ble derfor valgt som foreningens umiskjennelige logo. Styrken til den mektige isbjørnen gjenspeiler viljestyrken og overlevelsesevnen som er nødvendig for å leve i Arktis.

Pest og plage: Reinsdyr som beiter i sentrum av byen er en pest og en plage for byen.
Pest og plage: Reinsdyr som beiter i sentrum av byen er en pest og en plage for byen.

"Elvis left the building"

Klubben har mer enn 280 000 medlemmer, fra kongelige til noen av verdens kjendiser. På slutten av 1960-tallet prøvde den berømte Elvis Presley å bli medlem, men «The King» ble avvist.

"Dessverre må vi avslå din søknad om medlemskap!"
Denne meldingen fikk Elvis Presley etter at han søkte om å bli medlem i The Royal and Ancient Polar Bear Society, altså Isbjørnklubben i Hammerfest.

Avslaget har sammenheng med at kun et fysisk besøk i klubblokalene gir medlemskap. Ingen vet om Elvis var spesielt interessert i isbjørn eller eksklusive klubber, men det velkjente uttrykket «Elvis left the building» fant aldri sted i Isbjørnklubben klubben som holder hus i Strandgaten i Hammerfest.

Her finner du også en utstilling som viser utstyr om arktisk fiske, samt polarekspedisjoner. Klubben har cirka 100 000 besøk i året.

Dyster stemning i Kirkegårdsbukta ved Hammerfest.
Dyster stemning i Kirkegårdsbukta ved Hammerfest.

Noe å gjøre i Hammerfest

Hammerfest er ikke den mest spennende byen når det kommer til aktiviteter. Bortsett fra å utforske naturen er det få attraksjoner å nyte.

Som for eksempel Meridian Column, som markerer det nøyaktige stedet der den første offisielle målingen av jordens nøyaktige størrelse og form fant sted.

På et museum kan du lære om historien og gjenoppbyggingen av regionen etter andre verdenskrig. Hammerfest kirke er verdt et besøk, kjent for sin arkitektur og utsikt over området. I nærheten av byen ligger flere naturparker.

Utelivet i Hammerfest er ganske livlig, spesielt i helgene.
Utelivet i Hammerfest er ganske livlig, spesielt i helgene.

Mat og natteliv

Hammerfest har mye på menyen når det kommer til mat som pizza, pasta, sushi og mer internasjonale varianter. Men jeg beklager å si at byens tilbud av mat som fisk og sjømat ikke er godt nok til å fengsle enhver entusiast som leter etter lokale spesialiteter. Forklaringer til dette fenomenet skal være at folk lager mat og spiser fisk og andre lokale retter hjemme, for så å gå på restaurant for å få nyte noe helt annet. Forklaringen godtas, men med forbehold.

Hvis du befinner deg i dette nordlige hjørnet av verden, gå ikke glipp av sjansen til å feste og sosialisere med folket i Hammerfest.

Gass-anlegget på Melkøya reddet Hammerfest - og førte med seg arbeidsplasser.
Gass-anlegget på Melkøya reddet Hammerfest - og førte med seg arbeidsplasser.

Livet i Arktis

Jeg opplevde utelivet i Hammerfest som livlig. Først og fremst som en feiring av livet i Arktis, hvor folk kommer sammen for å dele en god latter og varige minner. Som gjest forvent å bli møtt med åpne armer og et vennlig "Skål!"

Jeg ble ikke imponert over tilbudet av norsk mat i Hammerfest.
Jeg ble ikke imponert over tilbudet av norsk mat i Hammerfest.

Ingen storm varer evig

Selv om Hammerfest byr på utallige stormer i løpet av høst og vinter, så er det ingen som varer evig. Etter stormen vil solen skinne igjen, så absolutt i Hammerfest. Etter hver storm vil solen smile, og det samme vil lokalbefolkningen.

Alle har sin egen variant av humor som alltid byr på et snev av egenart til en natt ute på byen i verdens nordligste by. Denne arktiske spøken er synonymt med lokal sans for humor:

"Hvorfor skaffer hammerfestinger seg en paraply...? For å beskytte seg mot et sjeldent fenomen som kalles "solskinn!"

Hammerfest badet i solskinn og folk samles på kafeer og uteservering.
Hammerfest badet i solskinn og folk samles på kafeer og uteservering.
Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu