Løper Jorden rundt på 80 baner - Mitt raskeste reisetips!

august 29, 2023
Sist endret 
august 29, 2023

Start i Hammerfest – mål i Argentina. Dermed blir dyre råd enda bedre.

PÅ BANE JORDEN RUNDT: Tren, kom i form og løp fort, gjerne jorden rundt! Det er min kvikke introduksjon til en nokså hinsides og original reiserute, heretter skildret som «Jorden Rundt på 80 baner». Kort fortalt går det ut på å reise, beskrive, fortelle, ta bilder og løpe. «Reis langt og bli lenge», er mitt normale reiseråd. Nå skal jeg jorden rundt.

Start ved Nordkapp: Jeg satte strand-rekord på Måsøy, som i juli viste seg fra sin beste side.
Start ved Nordkapp: Jeg satte strand-rekord på Måsøy, som i juli viste seg fra sin beste side.

Start i Hammerfest

I tillegg skal jeg løpe kort og helst så raskt som mulig. Jeg skal konkurrere på 100 og 200 meter mot andre veteraner i verden, også kjent som Masters. I det lange løp blir dette mitt raskeste bidrag veteran-sporten, pluss opplevelser på turene. Alt og mere til åpenbares i reisemagasinet King Goya på norsk og engelsk og på sosiale medier som Facebook, X og Instagram. Farvel Hammerfest. Ushuaia, her kommer jeg!

Offisiell start på prosjektet «Jorden rundt på 80 baner» tok av i juli 2023 på stadion i Hammerfest, verdens nordligste by. Der løp jeg 100 meter sammen med lokale helter som sørget for en verdig og rask åpning av sprint-prosjektet.

Hammerfest: Stort oppmøte på stadion og Jorden rundt-start i verdens nordligste by.
Hammerfest: Stort oppmøte på stadion og Jorden rundt-start i verdens nordligste by.

Reisen fortsetter og blir til etter innfallsmetoden, eller mere konkret: Hvor har jeg lyst å reise, hva vil jeg oppleve. Ofte legges kursen mot steder jeg ennå ikke har besøkt, mennesker jeg ikke har møtt. Valget er altså enormt. Det eneste som er sikkert, er at det som begynte i Hammerfest skal avsluttes i Ushuaia, Argentina, verdens sørligste by. Men lite vet jeg når siste spurt kan løpes der sør på kloden.

Sportsveteraner i Hammerfest. Fra venstre: Jonny Reite, Knut Jørgensen, Per Ivar Olsen, Rune Milch Johnsen og byens eks-ordfører Alf Einar Jakobsen.
Sportsveteraner i Hammerfest. Fra venstre: Jonny Reite, Knut Jørgensen, Per Ivar Olsen, Rune Milch Johnsen og byens eks-ordfører Alf Einar Jakobsen.

Rekord på ei strand

Deretter bar det av sted til ei hvit sandstrand på Måsøy, ikke langt fra Nordkapp. Der ble det satt banerekord i midnattssol. Vel, måsøy-væringer i veteran-klassen kan ikke erindre at noen tidligere har løpt 100m på denne fine stranda.

Uansett, lenger nord for å løpe en 100m var det ikke mulig å komme.

Men før jeg forlot Finnmark, mitt tidligere hjemfylke, leverte jeg ut fra eget nivå en gnistrende 100m i Alta Idrettspark. Så bar det av gårde til Furumo i Vikersund og NM for Veteraner, berømte Bislett i Oslo, en mindre løpebane i Vestby og så Melløs stadion i Moss. Norge er dermed unnagjort, min ferd til andre deler av verden er i gang.

Raske gutter: Trening i Idrettsparken i bydelen Aronnes med noen raske fotball-gutter i Alta IF.
Raske gutter: Trening i Idrettsparken i bydelen Aronnes med noen raske fotball-gutter i Alta IF.

Eventyret fortsetter

Inntil for tre år siden var min lidenskap for løping langt mindre enn tørsten til å utforske verden. Som reporter reiste jeg verden rundt for å skrive historier, oppdatere sosiale medier og ta bilder for å inspirere lesere og tusenvis på sosiale medier. Nå er jeg klar for noe nytt, jeg skal prøve å få fart på tilværelsen ved å trene mer, løpe raskere og inspirere flere til en sunnere livsstil. Kombinert med nye opplevelser og nye steder kan det bli litt av et eventyr.

Spis mindre, løp fort!

Selv har jeg gått fra å være en overvektig «husmor-jogger» til å konsentrere meg om å løpe raskt i kombinasjon med trening med vekter og apparater. Å gå ned i vekt kan bare oppnås ved å spise mindre. Dessuten, man behøver ikke løpe maraton for å holde seg i noenlunde form. En fersk undersøkelse viser at sprintere forbrenner kalorier raskere ved å løpe fort sammenlignet med de som jogger langt. Min konklusjon blir derfor: Spis mindre, løp fort og kom i bedre form! For øvrig følger jeg denne erkjennelsen: “I don’t run to add days to my life, I run to add life to my days.”

Måsøy: Eirik Hargaut t.v. er både sauebonde, driver butikk og organiserer livet på Måsøy ved kysten i Vest Finnmark.
Måsøy: Eirik Hargaut t.v. er både sauebonde, driver butikk og organiserer livet på Måsøy ved kysten i Vest Finnmark.

En ekte historie

Noen lurer på om denne ferden er en slags kopi av reisen som foregikk i den berømte boken «Jorden rundt på 80 dager» og som senere ble til film. Svaret er nei, historien til forfatter Jules Verne var en fiksjon. Den nye versjonen av «Jorden rundt..» er ekte, autentisk  og selv-opplevd.

På min ferd skal jeg gjøre mer enn å trene og løpe så raskt som mulig.  Utforsking av livet utenfor stadion og møte lokale mennesker er også viktig inspirasjon og tips til deg som følger med.

Jorden rundt eventyr

I en verden der eventyret ikke kjenner noen grenser, er målet å sprinte på ikoniske arenaer på fem kontinent. Jeg har allerede testet løpeskoene på verdens nordligste stadion og løpt på ei strand på 71 grader nord, kun 2.000 km fra Nordpolen. Nå fortsetter ferden østover, vestover og fremfor alt sørover.

Å reise rundt i verden på kryss og tvers og på langs er selvsagt ikke billig. Men jeg har funnet en tydelig forklaring i et lett omskrevet ordtak: Av og til er dyre råd enda bedre!

Lengst mot nord: Området rundt Måsøy i sol døgnet rundt er en opplevelse i seg selv. Der ute ligger Nordkapp.
Lengst nord: Området rundt Måsøy badet i sol døgnet rundt er en opplevelse i seg selv. Der ute ligger Nordkapp.

Mål i Argentina

Denne historien fortsetter til siste målstrek passeres på Hugo Lumbreras stadion i Ushuaia, verdens sørligste by. Det vil ta sin tid før jeg er i mål.  På sydspissen av Argentina skal jeg tenke på ordtaket jeg fikk servert, men ikke fulgte: «Hemmeligheten med en karriere er å sprinte når du er ung og jogge når du er gammel!»

Fotografen: Sverre Nygaard kom til Måsøy som lærer for 50 år siden. Skolen ble nedlagt, men Sverre og kona ble værende. Forøvrig en meget habil fotograf.
Fotografen: Sverre Nygaard kom til Måsøy som lærer for 50 år siden. Skolen ble nedlagt, men Sverre og kona ble værende. Forøvrig en meget habil fotograf.

Foto på Måsøy: Sverre Nygaard

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu