Drit i Verden, dra til Japan! Matkurs på en gård

september 7, 2023
Sist endret 
september 7, 2023

Ekte opplevelser og tradisjoner. Sykkeltur med street-food i Tokyo.

JAPAN NESTE STOPP: Etter å ha besøkt svært mange land i verden, enkelt land og byer altfor ofte, har jeg kommet til en reise-reporters salige bekjennelse: Drit i verden, dra tilbake til Japan! En erklæring som kommer etter å ha lest og dermed oppdatert om dette folkerike øyriket. Endelig har jeg skjønt at Japan er langt mer enn sushi, ramen og makeløs høflighet. Her har  vi valgt noen steder der interessante opplevelser venter,

Ekte matopplevelser

Sushi og Ramen er japansk mat vi ofte nyter.
Sushi og Ramen er japansk mat vi ofte nyter.

Ferie betyr å oppleve noe annet og i så måte er både japansk høflighet og kulinariske kompromissløshet en opplevelse. Sammen med kultur og matopplevelser står både tradisjonell te-seremoni og omvisning på et sake-bryggeri på programmet. Men først og fremst et kurs i matlaging og andre ekte matopplevelser.

Her ser vi Aung San Suu Kyi får en bolle grønn te under en seremoni i Kyoto.
Her ser vi Aung San Suu Kyi får en bolle grønn te under en seremoni i Kyoto.
Reis, opplev og lær om japansk mat på gården Nishinoie.
Reis, opplev og lær om japansk mat på gården Nishinoie.

Lag mat på en gård

Delta på mat-kurs på gården Nishinoie, som ligger en spasertur fra Kakunodates Samurai Street i Akita. Du kan for eksempel lære å lage Akitas lokale spesialitet kiritanpo, som består av ris som kokes til en grøtaktig konsistens og deretter formes og stekes. Kiritanpo lages i gryteretter med kyllingkraft. Kurset koster 5000 yen (ca. 369 kroner) per person, men middagen er inkludert dersom du overnatter på gården. Overnatting koster fra 11 000 yen (ca. 811 kroner).

Teseremonier er et eksempel på japansk kultur.
Teseremonier er et eksempel på japansk kultur.

Japansk te-seremoni

På restauranten Sokkon i Omotesando i Tokyo får du et unikt innblikk i det helt spesielle ritualet rundt teseremonier. Dette er underlagt faste prosedyrer og regler og regnes som et symbol på japansk kultur og gjestfrihet. Her sitter du på en japansk tatami-matte mens du får servert fem enkle, men gode retter av cha-kaiseki (tradisjonelt servert før teseremonier). Seremonien starter med en liten kake, en såkalt omogashi, laget av mel, rismel og rød bønnepasta. Så kommer den første teen, som er en usucha som betyr tynn te.

For å kombinere seremonien med cocktailkulturen kan gjestene også nyte et glass nøye utvalgt sake eller en cocktail laget med matcha. Hele opplevelsen tar omtrent to timer. 

Besøk sakebryggeri 

I byen Kakunodate i Akita kan du besøke det vel 300 år gamle sakebryggeriet Hideyoshi. Her læres hele brygge-prosessen på omvisning og smaking av ulike typer sake - og kjøpe favoritten med hjem. Turen er gratis.

Samuraikultur

Historisk var samuraier kriger-aristokrater som tilhørte den høyeste krigeradelen i Japan. Ordet samurai betyr direkte oversatt å tjene.
I Kakunodate kan du også lære mer om samuraikultur og historie, siden bryggeriet ligger i et tradisjonelt «samuraikvarter». Derfor har stedet også en samling av kunst samt samuraiutstyr og smykker. For å være med på gratis omvisningen må du reservere tid. Det gjør du ved å sende en e-post til info@hideyoshi.co.jp.

Kjøtt av vilt laget og servert på japansk vis.
Kjøtt av vilt laget og servert på japansk vis.

Spesialisert på gjæring

På grunn av Akitas kalde og snørike vintre er matkulturen i området i stor grad preget av gjæring. På det lokale familieeide Yamamo Miso and Soy Sauce Brewery oppleves en helt ny verden av gjæring. Den nåværende eieren, Takahashi, tok over i 2006 i en alder av 27 år.

På en 10 år lang reise der de har eksperimentert med gjæring og oppdaget gjær som forsterker den aromatiske smaken. Bryggeriet har utviklet en niretters meny med magiske smaker produsert ved gjæring. Det 150 år gamle bryggeriet har hage, restaurant, galleri og et terom hvor du kan smake på deilige rettene og delta på omvisning. 

Guidet sykkeltur i Tokyo

Gjennom selskapet DIG Tokyo Tours kan Andy, som opprinnelig er fra Australia, gi et innblikk i byen og dens opplevelser på en sykkeltur i Tokyos vestlige nabolag Nakano, Koenji og Asagaya.

Underveis får du muligheten til å smake og lære mer om ulike typer japansk gatemat. Turen varer fire timer, og du sykler cirka 12-15 kilometer gjennom lokale områder, utenfor turistområdene. Hvis du foretrekker å gå, kan du også være med på en guidet mattur til fots i Nakano og Koenji. Denne turen er bare to kilometer lang og varer i to timer. 

På sykkel til street-food i millionbyen Tokyo - med guide.
På sykkel-tur i Tokyo - pass på å ha med guide.

Fakta om Japan

Japan består av en kjede med til sammen 6852 øyer. De største er Kyushu, Shikoku, Honshu og Hokkaido. Årlig blir øyene rammet av mer enn 1500 små og store jordskjelv. Japan har 125 million innbyggere. Her er ti fakta om Japan.

Spiser fisk: Årlig konsumeres over 17 milliarder tonn fisk i Japan. Samtidig har landet over 3.000 McDonalds-restauranter, bare USA har flere.

Barn og eldre: Japanere blir veldig gamle. To av verdens eldste mennesker var nylig 116 og 117 år. Samtidig er det mangel på nyfødte fordi få i dagens samfunn har råd til å starte familie. Hele 21% av befolkningen ansees som eldre.

Kriminalitet: Japan har ekstremt lav kriminalitet. Landet har kun 2 kriminalsaker i gjennomsnitt hvert år, hvor våpen har vært brukt. Den vanligste kriminalitet er sykkeltyveri utenfor butikker.

Hygiene og renhold: Japanere er nøye på hygiene. På skoler er det elevene som rengjør klasserom, toalett og ganger, noe som ansees som en del av utdannelsen. Et gulv hevet indikerer at du skal ta av tøfler eller sko.

Mat: Mange spiser sine måltider i dagligvarebutikken, der det er mulig å varme maten. Velger du en nudel-cafe må du huske å slurpe i deg nudlene, noe som ansees som et kompliment til kokken.
Sushi ansees som snacks og spises med hendene, og ikke med pinner. Kun sushi spises med soyasaus.

Høflighet: Japanere er meget høflige. Vil du bli akseptert som en av dem, skal du ikke håndhilse men bukke. Dess dypere du bukker, dess mer respekt viser du.
Ta ikke med blomster, men heller frukt når du skal bort. Det ansees som en sund, flott og eksklusiv gave.

Stolthet: Statistikken over selvmord toppes av Japan. Det henger sammen med at stolthet og høflighet er så nedarvet at man heller begår enn å vise skam. Ved foten av Fuji-fjellet ligger Aokigahara-skogen, en selvmordskog også kalt for «det perfekte sted å dø». Stedet har den tragiske tittel som verdens nest mest populære sted å ta livet av seg, etter Golden Bridge, USA.

Blomstring: Vårens blomstring er en tradisjon og en nasjonal stolthet som japanerne tar seriøst. Over noen få uker blomstrer kirsebærtrærne over hele landet. Blomsten heter sakura og ritualet går under navnet Hanami.

En japansk geisha - en vakker kvinne i rød kimono.
En japansk geisha - en vakker kvinne i rød kimono.

Geishaer: En Geisha er en del av kultureliten og sosieteten. Den grasiøse kvinnen i den praktfulle kimonoen er selve symbolet på Japans kulturarv, nærmest å regne som hellig. Hun er en profesjonell vertinne som underholder gjester i tehus.

Punktlighet: Japan og punktlighet er to sider av samme sak. Skal du møte en japaner, ikke kom for tidlig. Husk at en japaner er aldri for sent til avtaler. Til sammenligning er japanske tog i løpet av året kun 18 sekunder forsinket ved ankomst til endestasjon.

Takk på japansk: Det er alltid smart å lære noen ord på japansk før avreise. Arigato er takk. Konnichiwa er hei. Hai er ja og le betyr rett og slett nei. Ohayö er god morgen.

VERDENS SPRÅK: JESUS SNAKKET DIALEKT - ANDRE SIER ALDRI NEI

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu