Grilling mer enn kjøtt – også et klimaproblem

august 23, 2019
Sist endret 
august 23, 2019

Betraktes som en felles opplevelse på lik linje med en musikk-festival

LONDON: Fyr gjerne opp, men husk at grilling i friluft ikke lenger er en bekymringsløs affære enten dere samles for å spise en rimelig burger, et marinert kjøttstykke eller ved et uhell setter fyr på hagegjerdet. For grilling er blitt et klimaproblem og gjennom forskning, oppdagelser og sunt bondevett har klima-geriljaen fått blod på tann. I følge undersøkelser fra britiske forskere, vist frem på utstillingen Take a Bite Out of Climate Change, er en sommergrill for fire personer ansvarlig for mere klimagass enn en 80-kilometer lang biltur.


grillingFyr opp grillen, men vær bevisst hva du griller.

Egentlig bør vi gå helt tilbake til starten av 2000-tallet da forskere i den tyske delstaten Bayern oppdaget økning av noen partikler som normalt kommer fra biler. Men på disse varme sommerkveldene var det stille på veiene og forskerne klødde seg i hodet før de fant årsaken: Alle i området var hjemme og fyrte opp sine griller og at kollektiv grilling av kjøtt og pølser gikk ut over luftkvaliteten.

Første katastrofe. Når supermarkedet klistrer opp plakater med teksten «BBQ Special», bør alarmklokkene ringe. For all del må du unngå grillmat pakket i plast og sorte brett, hovedsakelig fordi brettene betyr katastrofe ved gjenvinning og gir utslipp av klimagasser. Prioriter heller frossen mat pakket i resirkulerbar papp.
Egentlig bør engangsplast være forbudt på grill-kvelder, det samme med sugerør av plast som blir forbudt i England fra 2020. Er du avhengig av sugerør, invester i et laget av sølv med monogram til en pris av 1500 kroner. Tallerken og bestikk av bambus kan gjenbrukes og brytes ned i naturen.


grillingMange mener vi bør spise og grille mindre mengde med rødt kjøtt


Lag dine egne burgere i stedet for å kjøpe ferdige, på denne måten kan du selv blande kjøttdeig med grønnsaker, quinoa og bygg. Unngå for all del produkter med palmeolje og vær klar over at det finnes plantebaserte burgere.

Eco grill. Bruk aldri en vanlig engangsgrill som er laget av aluminium og impregnert av stoff du ikke liker. Det finnes en såkalt Eco Grill av bjørk, som griller mat i vel to timer og er biologisk nedbrytbar. Vær også klar over hva du brenner på grillen, for det finnes også sertifisert trekull fra småskala produsenter. I følge en studie er karbonavtrykket til en gassgrill tre ganger lavere enn en kullgrill.

Reform, ikke forbud. Selv ikke klima-geriljaen vil ha forbud mot grilling. Mest fordi grilling betraktes som en felles opplevelse på lik linje med en musikk-festival.  I stedet for å samles til grill-party i hagen under en sky av røyk, parafinlukt og plastemballasje, snakker man om renere flammer og plantevennlig mat. Man snakker om reform, ikke forbud eller regulering. Det nye slagordet er: La oss gjøre grillen grønn igjen.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu