Ut på den store vin-reisen i Napa Valley

august 13, 2019
Sist endret 
august 13, 2019

[fusion_builder_container hundred_percent="no" equal_height_columns="no" menu_anchor="" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" class="" id="" background_color="" background_image="" background_position="center center" background_repeat="no-repeat" fade="no" background_parallax="none" parallax_speed="0.3" video_mp4="" video_webm="" video_ogv="" video_url="" video_aspect_ratio="16:9" video_loop="yes" video_mute="yes" overlay_color="" video_preview_image="" border_size="" border_color="" border_style="solid" padding_top="" padding_bottom="" padding_left="" padding_right=""][fusion_builder_row][fusion_builder_column type="1_1" layout="1_1" background_position="left top" background_color="" border_size="" border_color="" border_style="solid" border_position="all" spacing="yes" background_image="" background_repeat="no-repeat" padding_top="" padding_right="" padding_bottom="" padding_left="" margin_top="0px" margin_bottom="0px" class="" id="" animation_type="" animation_speed="0.3" animation_direction="left" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" center_content="no" last="no" min_height="" hover_type="none" link=""][fusion_text]

Det meste handler om vin, vingårder og mat. Her er litt til, pluss gode råd for nybegynnere

NAPA VALLEY: En times kjøretur nord for San Francisco kan du på øverste nivå nyte noen av livets største gleder - vin, mat, avkobling og et variert eventyr av opplevelser. På et område som kun er 50 km langt og 8 km bredt ligger Napa Valley med over 600 vingårder, også kjent som en utmerket destinasjonen for vin. Her finnes en samling av seks sjarmerende byer: Napa, Yountville, Oakville, Rutherford, St. Helena og Calistoga . Hver har eget særpreg og mulighet for oppdagelse; fra Napas urbane vin-rute til Yountvilles varierte mattilbud og Calistogas varme kilder, altså noe for enhver smak.
Vintur med tog. Du kan ikke besøke Napa Valley uten en tur til noen av områdets mest historiske og berømte vingårder, som har gitt regionen internasjonal berømmelse. En enkel variant er å hoppe på en reise med Napa Valley Wine Train. En seks timers reise i Napa Valleys historie, naturskjønne omgivelser i et renovert tog, få servert et gourmetmåltid og stoppe for vinsmaking på tre vingårder. Du ruller gjennom dalen mens du nyter mat, vin og omgivelser. Toget ruller hele året. Velger du å kjøre bil i området er Merryvale Vineyards, Inglenook og Stag's Leap Wine Cellars aktuelle vingårder.
Vinprodusenter. Ettersom de fleste vingårder er eid og drives av familier, og har sin egen stil i ulike områder, føles det nærmest som å komme hjem til noen. En god idé er å planlegge og lage avtaler i god tid før du kommer på besøk. Noen produsenter er så små at de trenger å vite når du kommer, mens andre har begrenset antall gjester som kan besøke hver dag. Uansett hvor du kommer, så kan du sitte ned og nyte smaksprøver.
Klikk store bilder Napa Valley
[envira-gallery id="22272"]
Mat og vin. Napa Valley-kjøkkenet har også sin naturlige plass med dusinvis av restauranter som tilbyr måltider på nivå med årgangsvinene som serveres i glassene. Ferske lokale råvarer, overlegent lokalt kjøtt og med økologisk trygg og bærekraftig sjømat. Her blir du tilbudt sesong-menyer fra mindre kjøkken og et gastronomisk bilde som stadig er i bevegelse.
Kjølig sjarm. Hver sesong har sin spesielle kraft. Om våren kommer drueblader og forvandler landskapet til strålende grønt. Sommeren er varm med mange festivaler og mye folk, mens september og oktober er tid for å oppleve druehøsten. Jeg vil heller fremheve vinter-månedene som har sin egen rolige dragning, en slags kjølig stillhet og sjarm, litt urørt og ikke for kaldt – en periode som eksperter og innsidere foretrekker. Perioden da hotell-priser er på sitt laveste.
Kunst og kultur. Utenom vin og mat kan du oppleve kunst, musikkfestivaler med lokale talenter og kjente artister – ofte med nye trender innen kunst, film og musikk. Ja, til og med opera. Lokal historie kan utforskes hos Napa Valley Museum i Yountville, Robert Louis Stevenson Museum i St. Helena og Sharpsteen Museum i Calistoga.
Slik smaker du vin
Se - studer farge og klarhet på vinen. Farge påvirkes av alder, druen og tønnen den er lagret.
Rotere - virvle med stetten på glasset, hold bunnen av glasset på bordet hvis du er redd for å søle. Dette tilfører oksygen i vinen som gjør at aromaer åpner seg.
Lukt - Hold glasset noen få centimeter fra nesen, og la nesen din falle ned i glasset. Eldre viner har ofte nyanserte, subtile aromaer som er vanskelig å identifisere.
Sup - ta en slurk og la den surre i munnen. Rull vinen rundt i munnen og test med dine smaksløker.
To gode adresser. Velger du høsten vil du oppleve luften gjennomsyret av druer og vin. Vinter er mere behagelig. Uansett årstid, ta turen innom disse to vinprodusenter.
Dunn Vineyards på Howell Mountain.  Utmerket, mørk og intens Cabernet Sauvignon, konge av Napa Valley. Book på forhånd.
Screaming Eagle, finner du i Oakville, nord for byen Napa. Produserer små mengder vin. Fantastisk Cabernet Sauvignon, ekstrem dyr vin.
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu