Kuriøse tradisjoner i det engelske kongehuset

januar 30, 2018
Sist endret 
januar 30, 2018

Derfor går prins George i shorts selv på kalde vinterdager

LONDON: Kongelige har sine åpenbare fordeler, spesielt i Storbritannia. Du må regne med å bo i slott, gå i selskap kledd i flotte kjoler og bære uvurderlige smykker. Men det finnes også noen, la oss kalle det merkelige aspekter ved det britiske monarkiet - enkelte er til og med  forståelige tradisjoner, andre noen herlige og eksentriske skikker som har overlevd i århundrer. Mange av disse må Meghan Markle sette seg inn i før hun i mai gifter seg med prins Harry.

To bursdager. Vi kan jo starte med at dronningen har to bursdager - en er faktisk den dagen hun ble født, 21. april, og den andre er hennes offisielle bursdag som vanligvis feires andre lørdag i juni. Denne andre bursdagen er vanligvis for monarker som ikke er født om sommeren, slik at festligheter kan avvikles i bedre vær. Under den årlige fødselsdagsparaden i juni, også kjent som Trooping the Color, er det større sjanser for solskinn enn i april.

Uten pass. Dronningen trenger heller ikke pass for å reise internasjonalt. Ettersom det britiske passet er utstedt i navnet til Hennes Majestets, er det unødvendig for dronningen å gi seg tillatelse om å reise. Imidlertid kreves det at alle andre medlemmer av kongefamilien har pass, inkludert The Duke of Edinburgh.

Følger loven. Regjerende monark er også unntatt fra å ha førerkort og bruke sikkerhetsbelte, og har immunitet fra sivile straffesaker. Men den offisielle nettsiden til det engelske kongehuset påpeker: "Dronningen er forsiktig og passer på at alle hennes aktiviteter også privat  utføres i henhold til loven".
Også ravnene som holder til i Tower of London har sine spesielle privilegier. Disse ble innført av kong Charles II da han på 1700-tallet erklærte: "Hvis ravnene forlater London Tower, vil kongedømmet falle". Siden har minst seks ravner kontinuerlig bodd i tårnet under beskyttelse av en såkalt Ravenmaster, som hver dag mater fuglene.

Bruker shorts. Kongelige har en forkjærlighet for å gå i shorts og kanskje har du lagt merke til at Prins George bruker shorts også om vinteren. Denne langvarige tradisjonen blant  aristokrati og kongelige går langt tilbake i tid. Gutter går i shorts til de runder åtte år, da de normalt oppgraderes til å gå i bukser.

Sekkepiper. Tradisjoner kan ha sine merkelige sider og ha lang varighet. Hver morgen, fra mandag til fredag, våkner dronningen til lyd av sekkepiper, altså musikere som spiller utenfor hennes soveromsvindu. The Sovereign's Piper ble lansert av Dronning Victoria i 1843 etter at hun kom til Highlands i Skottland, og innførte et 15-minutters morgenrituale som fortsatt eksisterer.

En annen bisarr tradisjon finner sted under åpningen av parlamentet. Før dronningen holder  sin tale i House of Lords i Westminster, blir et medlem av parlamentet fraktet til Buckingham Palace og "holdt som gissel" for å sikre at dronningen kommer trygt tilbake. Dette århundre gamle ritualet går tilbake til en tid da monarken og parlamentet ikke hadde et så vennlig forhold. I dag holdes dette ved like som en symbolsk gest til historien.
Dette er bare noen få av mange ritualer knyttet til det engelske kongehuset. Tradisjonene kan virke merkelige, men de er en del av den fascinerende historien om monarkiet og vil sikkert leve videre i flere hundre år.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu