Ting å gjøre i Kroatia

desember 14, 2021
Sist endret 
desember 14, 2021

Istria

Prøv trøfler

Istria handler om trøfler, hentet fra jorda av høyt kvalifiserte trøffel-hunder i Motovun Forest om natten, kjøpt til vanvittige priser (opp til € 3000 per kilo for hvite trøfler) og serveres i utspekulert kombinasjoner med pasta, ris, eggerøre og biff. Du vil også finne trøfler i mer uventede kombinasjoner, som i likører, kjeks, honning og til og med i  iskrem. Sørg for å se etter restauranter med skiltet ‘tartufo vero’, noe som betyr at de har møtt Istrias høye standarder for håndtering og servering delikatessen.

Olivenolje

Istria Tourist Board (www.istra.hr) har satt ruter for olivenolje på kartet, for å gjøre det lett for besøkende å prøve regionens kvalitetsolje. Kartet er hovedsakelig lokalisert rundt Buje og Oprtalj og med et annet område lenger sør, rundt Vodnjan. Du trenger en bil, mens kartet vil føre deg til små landsbyer, mange i et spektakulære landskap. Det beste er å ringe oljeprodusenter før du dukker opp.

Surfing

Takket være vinden som blåser over Kroatia, er det to spesielle steder langs kysten som spesielt egner seg til windsurfing og kitesurfing: sørspissen av Istria rundt Premantura og Viganj på Peljesac-halvøya. Det finnes også ti windsurfing sentre innenfor 20km fra hverandre rundt Premantura. For nybegynnere har Bjeca grunt vann og sandbunn. Viganj passer også for alvorlig windsurfing, innen rekkevidde med båt fra Korcula. Kite -surfing er også populært, ofte med internasjonale mesterskap. For å kombinere en ferie med noe moro utendørs, har Bol på Brac en rekke klubber for å hjelpe til med undervisning og utstyr. Yellow Cat (www.zutimacak.hr/kite) er et godt alternativ.

Istrias beste fisk

Batelina i Banjole, sør for Pula, regnes som den beste fiskerestauranten i Istria. Den drives av fisker David Skoko, og hans far Danilo er også ansett som en ekspert med fiskenot. Uansett hva disse karene fanger om morgenen, så finnes det på menyen om kvelden. Davids mor hjelper til på kjøkkenet, og sammen lager de utsøkt sjømat som toppes med den fineste olivenolje og ferskeste sitron. Noen varianter er marinert – for eksempel sardiner. Den beste måten å prøve spesialiteter er å bestille blandet syltet fisk til forrett, før man tar for seg krabbe, sardiner og tunfisk. Reserver alltid plass på forhånd, gjerne noen dager i forveien. Dette er et lite sted, bare 26 plasser inne og 40 stoler utenfor om sommeren. I roligere perioder kan du prøve lykken – men møt opp klokken fem på ettermiddagen og vær presis.

Berømt Kanoba

Kanoba Morgan utenfor Brtonigla leverer den typiske istriske matopplevelsen. Stedet er ikke godt skiltet og for å komme seg dit, ta hovedveien ut av Buje, deretter en avkjørsel på venstre side ca 1km før Brtonigla. Morgan serverer gode, men enkle retter basert på autentiske istriske oppskrifter. Ingredienser av topp kvalitet er hentet lokalt og detaljer er viktig. Spesialiteter inkluderer hjemmelaget polenta, pasta fylt med kastanjepuré og rød pasta fylt med hvit hønsekjøtt (krestine).

Titos festival

I 1953 ble Pula Film Festival etablert av daværende jugoslaviske myndigheter, som et forsøk å presentere den nasjonale filmindustrien. Et tiår senere dukket kjendiser fra Storbritannia og USA opp for å se og bli sett sammen med den berømte jugoslaviske lederen Tito. Presidenten ga Pula en touch av glamour byen alltid hadde manglet. Pula Film Festival eksisterer fortsatt, i byens romerske amfiteateret, selv om stjernestatusen har falmet i takt med mindre statlig finansiering. Festivalen finner sted i juli.

Rustikk i Istria

For å bli kjent med Istrias livsstil og kultur, er økologisk turisme veien å gå, med småskala og rimelige restauranter og losji. Å bli nominert som en øko-turist-bedrift, må eierne utelukkende selge hjemmelaget mat og vin. Et godt eksempel på slik turisme er Karoca i landsbyen Sovinjak, mellom Buzet og Istarske Toplice. Alt på menyen, inkludert brød, er laget på stedet. Hager mellom bølgende åser, strødd mellom vinmarker og små landsbyer. Det er fantastisk utsikt fra bordene på Stefanić (www.agroturizam-stefanic.hr), ved Kaldir, nær Motovun.

Split

Lastovo

Ute i Adriaterhavet halvveis til Italia ligger Lastovo (www.lastovo-tz.net) Dit kommer man seg enkelt med daglige båter fra Split. Dette er en utpost slik utposter pleide å være: sparsomt og goldt. Med sin uforsonlige isolasjon, som om den beskyttes fra pirater, tilbyr den noe helt annet enn inne ved kysten. Ble erklært som naturpark i 2006, men tar imot turister med åpne armer og et glass Travarica. Her blir man Robinson Crusoe, men bare med vin, risotto med sjømat og kanskje en leid moped.

En dag på stranden

Nei, det er ikke spesielt eksklusiv eller elegant, men poenget om Bačvice – mindre enn ti minutters gange fra Splits busstasjon og fergeterminal – er at det er en bystrand som brukes av alle. En beskjeden halvmåne av grus og et par barer og noen nattklubber bare noen meter fra sjøen. Av alle ting er Bačvice for alle, og har til og med et par dusjer. Hvis du føler for det kan du prøve å delta i et spill som kalles picigin, populært lokalt tidsfordriv som Bačvice er kjent for. Det innebærer at en gruppe bruker sine akrobatiske ferdigheter til å treffe en liten gummiball – jo mer akrobatisk for å redde ballen fra å treffe vannet, jo mer beundring fra andre på stranden.

Spis utenfor allfarvei

Fra Trogir kan du nesten svømme til Konoba Krknjaši på øya Drvenik Veliki. I en nydelig hage ligger en restaurant i et steinhus like ved det klareste vannet i Krknjaši Bay. På nordsiden av Brac, Pipo i Bay Luke mellom Pucisca og Povlja, serveres fersk og hjemmelaget blåskjell ved ei øde strand og et par brygger. I nord, ved den øde villmarken på Kornati-øyene finnes mange gode lunchsteder. Darko i Strižnja Bay og Ante i Vrulje Bay er to andre, mens Piccolo på Smokvica Vela serverer god Kornati fiskesuppe.

Zadar

Utforsk Kornati

Kornati er rett og slett unik. En øygruppe med 140 øyer og holmer i et område bare 35km bred og 14km lang,  har et utenomjordisk tilbud som ingen andre steder i Kroatia. Det finnes restauranter her som kun er tilgjengelig med båt, og uten ferge eller offentlig transport er det langt fra enkelt å komme hit. Det finnes dusinvis av trygge plasser å droppe anker i bukter naturlig beskyttet mot åpent hav. Fra byen Murter er det også mulig å komme seg hit til fots.

Kvarner

Vandring i Učka

Učka mellom Istria og Kvarner er et ideelt turmål. Den østlige skråningen, vendt mot Kvarner Bay, er dekket med tett skog og mange stier for å nå toppen av Vojak. Vojak er 1,394 meter høy og har en panorama til alle øyene i havet – på en klar dag kan du se Alpene og Apenninene. På Učka indre område, like under toppen ligger landsbyene Učka og Mala Učka, mens ned mot Boljunsko Polje har noen forlatte bosetninger. I området finnes merkede løyper.

Vis

Oppdag Vis

Denne avsidesliggende øya, som har flere sandstrender enn de fleste øyene i landet, var stengt for utlendinger i flere tiår (det pleide å være en militær base) før den ble åpnet,  noe som betyr at den har greid å unngå horder av turister og beholdt sin tradisjonelle sjarm . Dette er stedet for enkle nytelser, spesielt når det gjelder mat. Prøv fersk grillede sardiner med iskald øl på Restoran Stončica, et gammelt hus i en sandbukt; nyt den lokale tørre hvitvinen Vugava og en rød Plavac.

Rijeka

Karneval

Etter noen år er Rijekas versjon av Mardi Gras bare blitt større og større.  I januar og februar blir byens gater oversvømt med hundrevis av lokale i rare kostymer – og 100.000 besøkende fra hele Kroatia og Europa. Kåring av Dronningen foregår den tredje fredagen i januar, etterfulgt av Zvončari Parade neste dag. Rundt to uker før fetetirsdag, på lørdag lunsjtid, går et barnetoget gjennom gatene. Den store begivenheten er den internasjonale paraden, som starter på en søndag formiddagen. Hele ettermiddagen  flyter paraden gjennom de viktigste gatene før feiringen fortsetter til langt på natt i boder og telt rundt kanalen. www.rijecki-karneval.hr/en.

Kunst


Med en betydelig kunstsamling og sterk satsing på innovativ utstilling, er Museum of Modern & Contemporary Art i Rijeka en kraft i kunstsammenheng. Energien i Rijekas livlige kunstscene er lokale kunstutstillinger, som OK Galerija som har oppnådd en kultstatus for sitt program med show og forestillinger. Siden 2005 har museet også hevet sin internasjonale profil ved å organisere en biennale med kuratorer og kunstnere fra Kroatia, Slovenia, Ungarn og Italia.

Slavonia

Vintur til Kutjevo

Den beste måten å bli kjent med vinkulturen i Slavonia er å besøke den lille byen Kutjevo. Ved siden av kirken Jomfru Maria ligger et tidligere kloster, Monastery er regionens største vinprodusent, også kalt Kutjevo. Fra inngangen til kjelleren får man en guidet tur og et glass for å smake på seks varianter av vin og en tallerken med ost.

Selv om Kutjevo kan organisere turer på opp til tre dager, ispedd av natur, sykkelturer og musikk, kan man også besøke andre vindyrkere i nærheten. Vlado Krauthaker (www.krauthaker.hr) produserer kanskje den beste vinen i byen, mens familien Enjingi (www.enjingi.hr) har århundre med tradisjoner, og druene Grasevina, Riesling og Sauvignon Blanc, som vokser organisk. En annen vingård tilhører  familien Mihalj. (www.vino-mihalj.hr).

Spesialistenes spesialitet

Fiskesuppe i Slovania er en blanding av ferskvannsfisk, løk, hvitløk, chilipepper, tomatpuré og rød paprika. Dra til Øst-Slovania for å prøve den på sitt aller beste. Donau Csarda har fiskeparadis i Zeleni Otok, i elva Donau nær Batina. Et annet alternativ er festivalen Fišiarda i landsbyen Kopačevo i Kopacki Rit, som holdes hvert år i september og bringer sammen flere titalls amatørkokker for å lage en fiskesuppe og delta i en konkurranse, ispedd mye folkemusikk.

Gotisk

Ved den slovenske grensen, på en liten høyde ved en innsjø, ligger slottet Trakošćan Castle, en 19. århundre neo-gotisk versjon av middelalderens opprinnelse, komplett med tårn, en bro og en park. Her har den siste eieren, grev Draskovic og hans familie, åpnet et museum med møbler fra forskjellige perioder (barokk, rokokko og Biedemeier), med en rekke familieportretter og antikke våpen dateres så langt tilbake som det 15. århundre.

Dubrovnik

Vintur til Peljesac

Like nordvest for Dubrovnik, på den slanke halvøya Pelješac – er du aldri langt fra  havutsikt – og med vingårder og vinprodusenter. Her er enkelte områder, som Dingač, så bratt at vinstokkene er plantet i bakker med 60 graders helning. Der må drueplukkere festes til tauene og effektivt rappellere ned for å samle avlingen. Du kan enten kjøre rundt halvøya selv og stoppe hos vinprodusenter eller organisere en skreddersydd tur. Det er også verdt å ta en litt på øya Korčula, som ligger utenfor tuppen av halvøya. Øyas største by har noen gode restauranter og viner.

To vinprodusenter skiller seg ut. Frano Miloš, like utenfor Ston, er en av få kroatiske vinprodusenter med et internasjonalt renommé. Da Kroatia fikk sin uavhengighet og privat virksomhet ble tillatt, kjøpte han land fra statlige vinprodusenter og begynte å lage sitt ‘Stagnum’ utvalg av viner.

Frano Milina Bire på øya Korčula har en vingård hvor du får servert ost med kapers, ristet mandler og skinke med ned med et glass rødt. Risotto er en typisk hovedrett her.

Den ideelle stranden

Bystranden Banje i Dubrovnik ligger bare en kort spasertur fra Ploče Gate. Den er bra for barn, med dusj, fluktstoler og solsenger til leie, pluss jet ski og hoppeslott. Lokalbefolkningen benytter ofte Sveti Jakov, nedover kysten forbi Villa Dubrovnik, en 20-minutters spasertur langs Vlaha Bukovca. Hit går buss nummer 5. Selv om dette er alles favorittstrand, er den sjelden overfylt. Selve stranden er en del grus, en del småstein, med dusj, parasoller og en bar og restaurant på stranden.

Walk the City Walls

Enklest og mest populært i Dubrovnik er spasertur rundt festningsverket, en tur som gir en forståelse av omfanget av denne intrikate juvelen, og dyktighet av de som bygget den.

Dette er en promenade og historietime, og et pusterom fra massene under.

Når du ankommer i gamlebyen gjennom Pile Gate, kan sette ditt eget tempo, ta en time eller en ettermiddag. Audio-guider på engelsk selges ved hovedinngangen, men de fleste besøkende er helt fornøyd med å se på røde takstein, eller enda bedre, det blå Adriaterhavet, ispedd uberørte hvite steiner som stikker ut der nede. Et par kafeer inviterer til stopp ved havna, hvor det er også en åpen terrasse ideell for feriebildene.

Møt

Hvis du leter etter fullstendig fred fri for trafikk og turister, er Mljet noe for deg. En frodig øy en kort båttur fra Dubrovnik. Mljet en tredjedel nasjonalparken og to tredeler praktisk talt urørt natur, en 37 kilometer lang idyll pyntet i furuskog med en enslig vei. Du kan vandre rundt for å se tegn til liv, spesielt gås som streifer fritt etter å ha blitt hentet inn for å bli kvitt slanger. I den vestlige del halvveis mellom beskjedne Polace og Pomena, er billettkontoret for nasjonalparken. Innenfor er det to innsjøer, med Church of St Mary og et kloster fra 12. århundre på en holme i midten.

Panoramisk

Langt fra flokken av turister, fem minutter langs en bakgate, finnes to terrasser med panoramautsikt på bymurene: Buza og Buza II. Finn din plass,  opplev solnedgang mens du nipper til en øl. I lyset fra månen kan du til og med hoppe naken ut i Adriaterhavet. Buza, som betyr «hull i veggen», passer for boozers. Fra den åpne plassen i Rudjera Boskovica, ved jesuittenes kirke, finnes et skilt som sier ‘Kalde drikker med den vakreste utsikten’.

Zagreb

Rembrandt på Mimara

Mimara Museum har den mest imponerende kunstsamling i byen: 42 rom huser 1.700 malerier, statuer og arkeologiske funn, satt opp kronologisk og tematisk. Høydepunktene inkluderer en samling av tepper, middelalderens ikoner, kinesisk porselen, og malerier av Raphael, Velázquez, Rubens, Rembrandt og Manet.

Ikoniske tårn

Hvis Zagreb har noe ikonisk, så må det nødvendigvis være tvillingtårnene på katedralen, laget av Hermann Bollé etter at et jordskjelv rammet byen i 1880. Midt i sentrum av byen, Cathedral of the Assumption of the Holy Virgin Mary for å ta med den fulle tittelen, står Zagrebs mest synlige turistattraksjon. Selv om mye av eksteriøret lenge har vært skjult og dekket, er de nygotiske tvillingtårnene synlige over hele byen og er det nærmeste Zagreb har av en visuell identitet, verdig til evig status på et telefonkort. Tårnene ble lagt til av arkitekt Hermann Bollé under gjenoppbyggingen, mens interiøret fikk neo-gotisk altere, 19. århundre farget glass og markerte hvilested for den kontroversielle kroatiske erkebiskop Alojzije Stepinac.

Moderne kunst

Moderna Galerija har en av de mest verdifulle samlinger av moderne kroatisk kunst,  malerier av generasjonen av kosmopolitiske unge kunstnere aktive rundt 1900. Impresjonisten Vlaho Bukovac var en slik; en av hans mest kjente verker er La Grande Iza, et naken portrett av en kokett heltinnen fra en populær fransk roman, en umiddelbar hit på 1882 Salon de Paris. Galleriet er unikt og forsøker å bygge bro over kunstneriske epoker. Flere samtidskunstnere er også her – tilstrekkelig til å skjerpe appetitten før man drar over elva til Museum of Contemporary Art å se litt mer.

Den daglige markedet

Den daglige markedet, eller Dolac ligger plassert på en hevet plass med et sett trapper opp fra hovedtorget, og har vært byens store handelsplass siden 1926. Bønder fra landsbyer kommer hit for å selge hjemmelagde matvarer, frukt og grønnsaker. Nede er også slaktere, fiskehandlere og gamle damer som selger en lokale spesialitet av ost og krem, mens blomster selges over alt. En rekke rimelige barer og restauranter omgir det store torget.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu