Grand Tour; Som perler på ei snor

september 12, 2015
Sist endret 
september 12, 2015

En fin måte å komme under huden på Sveits

LAUSANNE: ”Det vakreste landet i verden, det mener i hvert fall vi”, sier Paul fra Muotatel-dalen og Sebi fra Lucerne. De to voksne sveitsiske herrene hadde akkurat gjennomført Grand Tour gjennom hjemlandet. Påstanden minner meg om at man alltid bør lytte til lokalbefolkningen, spesielt når en slik beundring for Sveits kommer fra hjertet.

Det er lenge siden Europas unge aristokrater pleide å legge ut på en Grand Tour – som også inkluderte Sveits – for å utvide sin horisont. To hundre år senere er det mulig å reise i aristokratenes fotspor, og det var akkurat det Paul og Sebi hadde gjort.

En dag - to språk. De to tok av fra byen Nauchâtel og avsluttet dagen i Fribourg, etter en reise på kun 52 km. Fribourg ligger praktisk talt på grensen mellom det fransktalende og tysktalende Sveits. For lenge siden gikk en tydelig skillelinje gjennom hjertet av byen.

Jeg foreslår heller at man starter Grand Tour i Zürich, landets største by med trendy barer, butikker og Kunsthaus som har den viktigste samling av moderne kunst. Dessuten har byen en internasjonal flyplass med Swiss som landets eget flyselskap.

Ut fra Zürich kan man velge og vrake i et utvalg av ruter, for eksempel til steder som Schaffhausen, Maienfeld og Abbey St Gallen, et område kjent for sine utsøkte viner. Eller fra hovedstaden Bern til Oberhofen, fra Luzern til Beckenried med bilfergetur over innsjøen og gjennom flere vingårder og typiske vin-landsbyer fra Valais til Saillon.

Matterhorn. En tur til Zermatt bør inkluderes i en Grand Tour. Gater og smug i den bilfrie fjellbyen er smale, men idylliske. I år feirer Zermatt 150-års jubileum for de første turister til Matterhorn, eller ”Horu” som lokalbefolkningen kaller det høye fjellet med en topp på 4,478 meter. Matterhorn i rødt lys om morgen er spesielt, og det er enkelt å komme seg helt opp til foten av fjellet med tog.

For å komme seg rundt i Sveits med tog, buss og båt trenger du bare en billett. Den vil føre deg gjennom landet med fire språkregioner, over fem fjellpass og langs 22 innsjøer, til et mangfold av steder og kultur innenfor dette beskjedne landet midt i Europa. Men først og fremst besøker du steder i et behagelig tempo som tar deg under huden på innbyggerne i et land med panoramaer som kan ta pusten fra noen og enhver og kulturelle høydepunkter, alt sammen ligger der som perler på ei snor.

Lausanne. Denne fransktalende byen ligger på tre åser, omgitt av vingårder og Genfersjøen, må være et ideelt reisemål for familier. Byen er et senter for kultur og hovedkvarter for Den Internasjonale Olympiske Komitè (IOC). I år er det 100 år siden IOC etablerte seg i Lausanne. OL-museet tilbyr en gratis utstilling og byen er ellers spekket med aktiviteter, spesielt i sommerhalvåret. Herfra er det kort vei til alper og isbreer. Grand Tour er et alternativ som kan benyttes hele året. Den ene billetter du behøver for å reise med offentlig transport er eksklusiv for besøkende fra utlandet. Billetten kan kjøpes på alle togstasjoner og hos Swiss Travel System.

Levende kunst. Velger du å avslutte turen i Basel, gjør du det i en by med størst konsentrasjon av museer i Europa og en spesiell atmosfære. Her er det kunst som angir tonen. Legger du turen innom hagen til museet Fondation Beyeler får du lett følelsen av at du befinner deg i et maleri av Monet. Basel har mer enn 40 museer og noen ganger spør man seg; Hvor slutter byen og hvor begynner kunsten?

Picasso. Helt konkret begynte kunsten i 1967 da en mann i økonomiske vansker måtte selge sin samling av Picasso-malerier. Dette førte til at noen unge organiserte en legendarisk kampanje med slagordet ”Alt du trenger er Pablo” – for å kjøpe kunstverkene og dermed beholde disse i Basel. Det er første og eneste gang så mange verk av en kjent kunstner er kjøpt ved hjelp av en kronerulling. Da den aldrende Pablo Picasso hørte om kampanjen, ble han så rørt at han ga ytterligere fire malerier til Kunstmuseum. I dag har Kunstmuseum og Fondation Beyeler til sammen 33 mesterverk som dekker alle hans kreative perioder – og vil antageligvis servere den flotteste kunstopplevelsen på hele Grand Tour.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu