Roald Amundsen – første skip som er døpt i Antarktis

november 8, 2019
Sist endret 
desember 16, 2021

ANTARKTIS: Døpt i isen - med is! Når Hurtigruten først skulle døpe sitt nye cruiseskip med navnet MS Roald Amundsen, så var valg av Antarktis et naturlig sted for begivenheten, Vel, ikke så vanlig, for dette er første gang et skip døpes i Antarktis. Champagnen var byttet ut med en isklump da gudmor og polarpioner Karin Strand gjenopplivet dåpsritualet som ble oppfunnet av Roald Amundsen selv. Dermed ble altså  skipet døpt med is - sør i isen.

roald amundsen
Slik tok seremonien ut på havet da Roald Amundsen ble døpt i Antarktisk

 I sitt rette element

Da Strand knuste isen mot baugen på hybridskipet valgte hun Amundsens egne ord, som han først brukte under dåpen av polarskipet Maud i 1917:
“Det er ikke min akt å håne den edle drue. Men allerede nå skal du få føle litt av ditt rette element. For isen er du bygget, og i isen skal du tilbringe din beste tid, og der skal du løse din oppgave.”
Som skipet hun døpte, er Strand en ekte polarpioner. I en alder av 48 år har hun gjennomført mer enn 140 ekspedisjoner til Antarktis.

Og der smeller isklumpen inn i skutesiden på "Roald Amundsen"
En spesiell skipsdåp - med is og ikke champagne som er det normale
En spesiell skipsdåp - med is og ikke champagne som er det normale

Med grønn teknologi

Hurtigruten, som også er blitt et ekspedis-rederi, har spesialbygd MS Roald Amundsen for å seile i noen av verdens mest spektakulære farvann. Det hybriddrevne skipet hedrer sin legendariske navnebror ved å ta med gjester til destinasjoner som Antarktis, Alaska og Nordvestpassasjen.
"Dette er en veldig spesiell dag for et veldig spesielt skip for alle oss om bord på Roald Amundsen. Hun er det mest innovative skipet på flere tiår, og vi håper teknologien og skipet vil være en inspirasjon for andre", sier kaptein Kai Albrigtsen.

«Roald Amundsen» er spekket med banebrytende grønn teknologi. Som store batteripakker, som reduserer CO2-utslippene med 20 prosent sammenlignet med andre cruiseskip på samme størrelse.
- Det er en stor ære å få dele dette historiske øyeblikket med likesinnede eventyrere og kollegaer som brenner for å utforske havene våre på en mer bærekraftig måte, sier gudmor Karin Strand – som fikk æren av å knuse isklumpen mot skipets baug.

roald amundsen
Stort øyeblikk: Daniel Skjeldam f.venstre, gudmor Karin Strand og kaptein Kai Albrigtsen etter at skipsdåpen var utført

I kjølvannet av store oppdagere

Polarhelten Roald Amundsen ledet den første ekspedisjonen som tok seg gjennom Nordvestpassasjen, den første ekspedisjonen som nådde Sydpolen, og den første ekspedisjonen som beviselig nådde Nordpolen. Dermed har han skrevet seg inn i historiebøkene som en av historiens største oppdagere.
MS Roald Amundsen skaper også historie, som det første cruiseskipet som seilte kun på batteri, og det første hybriddrevne skipet som tok seg gjennom Nordvestpassasjen. Skipet skal også tilbringe sommeren i Alaska.

roald amundsen
Mannen som virkelig oppdaget deler av kloden, polfarer Roald Amundsen

En ny æra

Gjestene på Roald Amundsen fulgte dåpen fra mindre ekspedisjonsbåter – i vifteformasjon rundt skipet. De fikk selskap av gjester og mannskap fra Hurtigrutens MS Midnatsol, som er på sesongens første ekspedisjonscruise i Antarktis.

"Jeg tror Roald Amundsen ville vært stolt. Med skipet som både hedrer polarhelten og bærer navnet hans, flytter Hurtigruten grenser og utfordrer hele næringen til å bli grønnere og mer bærekraftig", sier Hurtigrutas konsernsjef Daniel Skjeldam. Og minner oss om at navnet Roald Amundsen er symbolet på en ny æra innen oppdagelse og cruise-fart.

Daniel Skjeldam orienterer passasjerer på turen til Antarktis

Foto: Shayne McGuire/Hurtigruten

Mere info om Hurtigruten

Les om turen nordover med Hurtigruten

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu