Lidenskap for Arsenal varer lenger enn ekteskap

oktober 8, 2019
Sist endret 
desember 16, 2021

Arsenal Norway i godt selskap; Dronningen er supporter – kong Olav hadde sesongkort

LONDON: På puben The Tollington Arms i Hornsey Road møtes butikk-medarbeider Sondre fra Stavanger, maskinkjører Ole Kristian fra Lørenskog, kommune-ansatte Truls fra Sarpsborg, logistikk-Ronny fra Bergen, IT-Jostein fra Voss og den eminente fotografen Kjell Eivind fra Moss. Disse og syv tusen andre norske kvinner og menn har en ting til felles med Dronning Elizabeth II – alle er fan av Arsenal FC, klubben med adresse Islington, Nord-London. Det er jo typisk norsk å ha en favoritt-klubb i England.


En forelskelse. «Vårt forhold til Arsenal kan sammenlignes med en forelskelse. Vi holder ut med laget i både gode og onde dager», slår Roar Myrvang enstemmig fast på vegne av styret i fan-klubben Arsenal Norway. Han kombinerer jobb som prosjektleder på Det Norske Teater i Oslo med å være lidenskapelig styreleder i klubben som ble stiftet av to 17-åringer fra Bergen for 40 år siden. Mens årsmøter i Oslo knapt samlet ti fremmøtte, tok mer enn 160 turen fra Norge til årsmøte inne på Emirates Stadion.

Shopping og musikaler. Fotball-fans som tilbringer fridager London er avgjort ikke som andre turister. Først og fremst har alle en klar forelske i selve klubben og samles gjerne på puber, kafeer og restauranter i området rundt Emirates. Normalt er medlemmer i London 4-6 ganger i sesongen og kombinerer da teater, shopping og ikke minst musikaler med en hjemmekamp.
«Vi pleier å si at vi skifter partnere, men vi bytter aldri ut Arsenal som livets ledsager", sier Myrvang.

Derfor Arsenal. En kjapp undersøkelse avslører de underligste grunner bak valg av favoritt-klubb. Ole Kristian Holter ble Arsenal-fan da han i 1971 satt klistret til radioen og hørte en sending på NRK med Arne Porsum, året Arsenal vant The Double. I dag er han klubbens mest populære, Ole er nemlig sjef for tildeling av billetter til medlemmer.

Truls ble fan etter at han fikk et Arsenal-skjerf en gang på 70-tallet, mens Morten fra Oslo ble frelst i 1998 da han så en scoring av Patric Vieira. Med to store-brødre hadde ikke unge Vegard fra Norefjell andre valg, han fikk noen plakater og ellers truet med juling om han støttet andre enn Arsenal.
Det mest originale motivet har Ronny Madsen fra Bergen. Han støtter selvsagt Brann, men er mest opptatt av Arsenal. «Grunnen var at min far holdt med Tottenham – derfor valgte jeg naboen Arsenal som min form for opprør», sier Ronny. Og minner oss om en kjent sang; «Raise up if you hate Tottenham».

Mange kjendiser. Klubben ble stiftet i 1886, går også under havnet «The Gunners» og tilhengerne kalles «Gooner». Mange kjente har Arsenal som sin klubb. Kong Olav hadde sesongkort og av andre avdøde finner vi Fidel Castro, Osama Bin Laden og togrøver Ronald Biggs. Prins Harry er «Gooner», det samme er Mick Jagger, Pierse Morgan, Jay-Z, Dido, Mo Farah, Demi Moore, Jackie Chan, Roger Daltrey, Johnny Rotten, Cat Stevens, Diego Maradona og Queen Elizabeth II pluss 7,000 medlemmer i den norske fan-klubben. Alle roper: «Come on, you Gunners!» eller synger «We're by far the greatest team. The world has ever seen”

Mangler kvinner. Blant 7000 medlemmer i Arsenal Norway finnes også mange kvinner, men etter 40 år har det ennå ikke lykkes å få valgt en eneste kvinne i styret.
«Vi har lenge prøvd å få inn kvinner, så langt har vi ikke lykkes. Men vi gir oss ikke», slår Myrvang fast – og minner nye og gamle medlemmer at optimisme er en praktfull egenskap å ha med seg inn i Arsenal Norway.

Klikk og du finner Arsenal Norway

LES OGSÅ: Speakers Corner - fritt frem for sterke meninger

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu