Edruelig rapport fra Oktoberfest

august 31, 2015
Sist endret 
august 31, 2015

Øl, øl og mere øl i München

MÜNCHEN: To måneder før Oktoberfesten starter, rigges de store ølteltene som tar imot øltørste og feststemte turister og tyskere. Den første ble arrangert i München 12.oktober 1810. Den gangen ble festen holdt til ære for ekteskapet mellom Bayerns kronprins Ludwig og prinsesse Therese, da Bayerns kongelige innbød Münchens borgere til hesteløp, øl og andre fornøyelser. Over 200 år senere er dette verdens største folkefest hvor over seks millioner mennesker er innom Theresienwiese i løpet av de 16 dagene festen varer.

Planlegg turen. En slik tur bør planlegges lenge før teltene rigges. Prisene på flybilletter og hotellrom fyker i været jo nærmere man kommer festen, selv om man må betale litt ekstra for tur og opphold i denne perioden. Uansett så skal du på ølfestival, og da er det heller ingen tvil at man må oppleve verdens største fest i sitt slag. Oktoberfesten passer også for alle, enten du er ung eller gammel, partyløve eller tradisjonell, så er man alltid hjertelig velkommen.
Gjester kommer fra hele verden, og den andre uken kalles "den italienske uka", siden mange italienere tar ferie for å være med på folkefesten.

Store telt. De lokale ølbryggeriene i München har egne telt som kan ta opptil 10,000 mennesker. Likevel gjelder det å være tidlig ute hvis man skal ha plass. Første gang jeg var på Oktoberfesten for fem år siden, var det sjelden problemer å få bord som ikke var reservert. Dette var på grunn av at røykeloven ikke var innført i de store teltene. Men året etter var det ingen bønn og de som røyker måtte ut for å gjøre dette. Dermed ble det med en gang vanskeligere å se hvor det var ledige bord. Så skal man være helt sikker på at man skal få bord uten reservasjon så bør man være i teltet før klokken 12.

Reserver i februar. Med reservert bord har man sikret plass og drikke. Dette gjøres allerede i februar, dermed er både øl og mat sikret. Ølet som serveres under festivalen kalles «Maß», og er en liter av det lokale ølet til bryggeriet. Blir du sulten kan god tradisjonell tysk bondekost bestilles. Det mest populære er en halv kylling. Dette serveres på bordene, og drikken til er selvfølgelig øl.

Lange tradisjoner. Tyskerne er svært opptatt av tradisjoner. Her skal det feires etter ekte bavarisk tradisjoner, og man bør kle seg i Lederhosen eller den kvinnelige drakten drindl. Dette kan skaffes i flere butikker i sentrum av München og prisen ligger på rundt 2000 kroner.
De seks bryggeriene er Augustiner-Bräu, Hacker-Pschorr-Bräu, Löwenbräu, Paulaner-Bräu, Spatenbräu og Staatliches Hofbräu-München, og hver enkelt tysker og turist har sitt egen favorittøl og telt.

Barn ingen hindring. Barn på festivalen er ingen hindring. Teltene er barnevennlige frem til klokken 18, da stiger lydnivået på orkesteret og festen starter for alvor. Men utenfor teltene, i festivalområdet, er det rigget et stort tivoli som også de voksne benytter seg av.

Hvis du er bekymret for sikkerheten kan du også puste rolig ut. 2031 politifolk og teltenes egne sikkerhetsvakter passet på 6,4 millioner gjester uten de store hendelsene. Folk drar som regel på slike festivaler for å ha det artig, og både politi og vakter har svært god kontroll på de få hendelsene som kan oppstå. Det ble imidlertid rapportert om episoder hvor folk kastet literskrus på andre, noe politiet tar svært seriøst. Blir man tatt for å gjøre dette, risikerer man å bli siktet med et dødelig våpen, og straffen kan, ut i fra alvorlighetsgrad, være fra seks måneder til livstid – i så fall uten øl.

Edruelige råd på Oktoberfest
1: Ikke stjel ølglass.
Hvert år prøver mange å ta med seg ølkrusene ut av teltet. Egne vakter sørger for at det ikke er mulig. Kjøp heller krusene i souvinersjappene rundt omkring på festivalområdet.

2: Festivalen starter i september.
Til tross for at det heter Oktoberfest, har myndighetene valgt å fremskynde starten av festivalen til slutten av september på grunn av været er varmere og dermed flere besøkende. Starter alltid første lørdagen etter 15.septemer, og varer mellom 16-18 dager. Men man vil alltid kalle det for Oktoberfest, siden festen alltid avsluttes i oktober.

3: Ordføreren bestemmer når du kan drikke.
Siden 1950 har ordføreren i München bestemt når festivalen skal åpnes. Det skjer lørdagen klokken 12. Da fyres det av med 12 salutter og ordføreren åpner den første øltønna og sier "O' zapft is!" (det er tappet). Bli heller ikke overrasket om du må skåle, eller en "prost" som de lokale sier, med en som er 16 år, siden det er aldersgrensen for å drikke øl og vin i Tyskland. 14 år er grensen med følge av en voksen.

4: Tradisjonell tysk mat.
Store saltkringler, ost, kylling og mye mer serveres både i teltet og i festivalområdet. Over 500 000 kyllinger, 120 000 par pølser, 118 okser og 53 kalver blir konsumert under en vanlig festival.

5: Hittegods.
Øl kan gjøre at du blir litt tåkete og du glemmer igjen dine personlige ting i teltet. Hvert år finner man omtrent 4000 ting i hittegodset på området. I 2012 glemte deltakerne 350 mobiler, 520 lommebøker, 1000 pass, 370 par briller, 425 nøkler, 1300 klesplagg og ett sett med proteser! Til og med 48 barn ble borte fra foreldrene, men de ble selvsagt funnet igjen. Legger du til en vikinghjelm, krykker og en rullestol så vet du at det har vært Oktoberfest!

6: Mulig å bære 19 liter.
I november 2008 brøt det bayerske servitør Anita Schwartz rekorden for å bære flest litersglass. Hun bar 19 fulle litersglass, fem i hver hand og ni plassert på toppen av dem. Hun gikk 40 meter uten å søle en eneste dråpe. Og siden hvert eneste glass veier 3,2 kilo kom Schwartz i Guiness rekordbok siden hun bare veide 45 kilo.

Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu