Byguide til Cool Japan

november 10, 2014
Sist endret 
november 10, 2014

Underlige Japan. Halsbrekkende øyeblikk er både uendelige og uforglemmelig. Du vil for alltid huske å ha sett en kimono-kledd geisha som spiser et kaiseki-måltid eller gauler gjennom et karaoke-anlegg, fortapt i en eller annen engelsk sang. Mest sannsynlig vil du bli forbauset overalt - fra foten av fjellet Mount Fuji til strendene i Okinawa. En ting er sikkert; Japan fremstår som et sted du aldri har vært før.

Japan er delt. På den ene siden er møtes du av det moderne og urbane, det som er mest synlig – fra ekstreme moter, futuristiske duppeditter og avant-gard arkitektur. På den andre siden er det historiske og gamle templer, buddhistiske gjemmesteder og tradisjoner på landsbygda. Her er en guide for hvordan man skal få glede av begge verdener.

Tokyo. Dette er en hektisk og overveldende lekeplass, men også med oaser av gammel kultur og Zen-aktig ro, ofte bare noen få skritt fra kaoset. Det er ingen definert sentrum, snarere en samling av sentre og med det mest effektive tog- og undergrunnssystemet i verden. Togene er aldri for forsinket, det finnes salgsautomater er overalt og maten ligger ikke alltid stille på tallerkenen.

Opp i høyden. Tokyo er landets største by. Her buldrer trafikken mellom høyhus og kaotiske gater med biler, pendlere og butikker i alle etasjer. For den beste utsikten, og for å se hvor stor denne byen egentlig er, bør du ta turen til Tokyo Sky Tree, det 634 meter høye tårnet. Sjekk ut billetter på tokyo-skytree.jp
SJEKK PARK HYATT TOKYO HOTEL

Moter. Omotesando i Tokyo er en bulevard i Tokyo hvor du finner verdens mest kjente motemerker. Naboen heter Harajuku – og gater der du finner alternativ mote av designere som ennå ikke er oppdaget.

Hurtige tog. Japans Shinkansen er tog regnet som de sikreste og raskeste i verden. På et slikt hurtigtog vil føle at du er med på en reise inn i fremtiden.

Kunst. National Art Center i Tokyo er landets største museum. Bygningen er av bølget glass og har et sjenerøst uteområde. Asakusa Tourist Information Centre er en ny bygning, hvor du finner gratis turistinformasjon, takterrasse og en kafé på åttende etasje.

Kyoto. For 1200 år siden var Kyoto Japans hovedstad og er fortsatt nasjonens hjerte når det gjelder kulturminner. Våren er beste periode for et besøk, spesielt når morelltrærne står i blomst. Byen har en rekke årlige festivaler. I Kyoto er et kaiseki-måltid på en ryotei (tradisjonell restaurant av høy klasse) ikke direkte billig. Her sitter man på matter og får maten og sesongens delikatesser servert av kimono-kledd servitører. Uansett hva du får servert, så vil du alltid huske dette måltidet.

Osaka. Knutepunkt i Kansai-regionen, 30 minutter med tog fra Kyoto. Japans tredje største by. Har et nettverk av tog- og T-banelinjer og bussruter som gjør navigeringen enkel. Du trenger to eller tre netter for å rettferdiggjøre besøket, spesielt hvis du ønsker å absorbere folkelivet, deilig mat og rimelig-men-sære moter. Osakerne er kjent for sin humoristiske sans, mat og natteliv.

Mount Fuji. Japans mest kjente og også den høye høyeste fjell, på 3776 meter, og kjent for sin åndelige betydning. Siden fjellet er dekket av snø det meste av det året, er sesongen for klatring begrenset til juli og august. Det sies at det finnes to sies er det to varianter av idioter, de som aldri klatrer i Fuji og de som klatrer der to ganger.

Templer. På toppen av fjellet Mount Koya finner du sentrum for Shingon buddhismen i Japan, og mer enn 100 templer. Rundt 50 av disse fungerer som shukubo, et tempel hvor turister kan bo. Du er velkommen til å spise vegetarisk retter som munkene lager og ta del i morgenmeditasjon.

Geisha. Dette er profesjonelle kvinner som driver med underholdning. Kyoto er fortsatt det beste stedet å oppleve geisha, eller geiko som disse heter på lokal dialekt. Du kan se en geisha fremføre en danseforestilling eller en te-seremoni - eller du får tilbud om en maiko, altså en ung geisha som lærer kunsten med å bli geisha.

Ryokan. En japansk skikk for å tilbringe en natt i et tradisjonelt gjestgiveri, hvor du bor i et rom med stråmatte på gulvet, spiser lokal tradisjonsmat, kler den i en bomullskimono etter å ha tatt et bad, og til slutt sovner.

Samurai. En samurai er en veltrent og meget dyktig kriger, som følger sin sjef med utpreget lojalitet, og klar til å gå i døden for jobben. Ordet samurai betyr "de som tjener". Du kan bli samurai for en dag i fornøyelsesparken Edo Wonderland i Nikko, edowonderland.net

Sumo. Det avvikles seks turneringer som hvert år arrangeres i Tokyo, Osaka, Nagoya og Fukuoka, hver turnering med en varighet på hele 15 dager. Du kan også spise Chanko nabe; en slags lapskaus som brytere spiser for å holde vekt og fettprosenten oppe. Prøv en slik restaurant i området Ryogoku i Tokyo.

Onsen. Et besøk på en onsen resort er en helt spesiell opplevelse i Japan, og avgjort en pause fra hektiske besøk i Tokyo og Kyoto. Dette er ekte avslapping - med båtturer på innsjøene i Hakone. Etter 90 minutter på toget fra Tokyo kommer du til Fuji-Hakone-Izu nasjonalpark, et område tett ved majestetiske Mount Fuji, selve symbolet på nasjonen.

Måltidet. Du har nettopp kommet i Japan og du har ingen anelse om hvor du skal begynne. Legg turen til en izakaya, en japansk gastropub for en drink og sosialt samvær. I motsetning til de fleste restauranter, som ofte er spesialisert for en type mat, tilbyr izakaya et bredt utvalg av alternativer, fra sushi til tempura. I Tokyo er sushi uunnværlige som frokost på fiskemarkedet Tsukiji, der du også kan få med en grytidlig auksjon.

Kom i gang. Utenfor Tokyo er det få som snakker engelsk. Men hvis du ser ut som du er fortapt eller forvirret, vil noen alltid komme deg til unnsetning. Mange spisesteder viser sine retter med bilder, slik at du kan peke på mat du vil spise, mens andre har menyen på engelsk. Hvis ikke er det bare å spørre om engelsk meny med denne frasen; “Eigo no menyu ga arimasu ka?

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu