Neo-Fjordic er ikke lenger en spøk

oktober 31, 2014
Sist endret 
oktober 31, 2014

BERGEN: Neo-Fjordic er det nye Nordic. Plutselig ble Christopher Haatuft utropt som Gudfaren til den nye matprofilen Neo-Fjordic. For et år siden åpnet Christopher Haatuft restaurant Lysverket i Bergen Kunstmuseum, etter noen år med erfaring fra New Yorks Blue Hill på Stone Barns og legendariske Per Se med tre Michelin-stjerner. Ideen var å lage et kult sted i en historisk bygning i passe avstand fra turist-tunge sentrum.
Spøk ble alvor. Christopher Haatuft liker å fortelle historien bak begrepet Neo-Fjordic.
"På kjøkkenet spøkte og fleipet vi med alt og alle som strevde med å være New Nordic, på samme tid som vi hadde stor respekt for de som oppfant profilen. Jeg var nok litt beruset den kvelden jeg forandret min Twitter-profil til "Grunnlegger av Neo-Fjordic Cuisine". Plutselig var det en historie i avisen New York Post som beskrev vår "sofistikerte Neo-Fjordic cuisine". Ja, jeg antar den nå er vår".

Tre menyer. Konseptet har hele tiden vært utviklet ut fra hva som finnes av råvarer i det lokale området på Vestlandet. Altså var sjømat det mest nærliggende. Lysverket serverer tre, fem-og ni-retters menyer, og rundt syv av de ni rettene er basert på sjømat.
Her er fem-retters-menyen som ble servert i juli: Squash, myntekrem, portulakk og løyrom som første rett. Neste var sjøkreps, skalldyrravioli, neper, moreller og skalldyrsaus. Så urtestekt uer, brassert grønnkål, tørkede stikkelsbær og byggryn. Deretter brassert og sprøstekt bacon, saltbakt kålrot, sennepsblader, purre og hylleblomstsirup. Til dessert ble det servert jordbær med limekrem, basilikumssaus, yoghurt og jordbærsorbet. Menyen kostet henholdsvis 595, 745 og 995 kroner.
Fisk og skalldyr. Rettene til Neo-Fjordic mat inneholder fisk som ikke er spesielt godt kjent eller typer skalldyr så obskure at de ikke har norske navn.

"Vi får alt levertferskereenn alle verdens besterestauranter.Kvaliteten er så brasomoverhode mulig", sier Christopher, allerede både kjent og anerkjent avgastronomersom uten unntak er blittimponert, bare vel ett år etter atLysverketgjordeBergen til en littmergastronomiskby.

Talenter. Ute i verden er det for tiden stor oppmerksomhet om Skandinavia. Men i en global gastronomisk sammenheng er Bergen, altså vår nest største by, nærmest et sted i ingenmannsland - eller for å være mer nøyaktig en times flytur fra København og fem timer med tog fra Oslo.
"De fleste talentene vi har i Norge flytter til de store byene. Et sted som New York tiltrekker alle disse talentfulle fra hele verden og i så måte er Bergen et sted folk flytter vekk fra".

Naturlig og organisk. "Vi må bygge en identitet for restauranten som er naturlig og organisk ut fra hvor vi befinner oss. Vi drar til øyer og plukker østers, små kamskjell og all slags sjømat. Vi er veldig område-spesifikk - vi må være et matsted som bare kan ligge i Bergen", sier Christopher Haatuft. Likevel ønsker han å åpne et par andre steder.
Før Christopher lanserte Lysverket så han ikke til den langt mer berømte Noma i København, rangert som den beste restauranten i verden. Altså kopierer han ikke det de gjør og serverer i Danmark. Tross alt er han Gudfaren til Neo-Fjordic – og ingen spøker lenger med det navnet.

Det mener andre...
Condé Nast Traveler: "Ingrediensene er lokale, enten det er sjømat, reinkjøtt eller epler - og grønnsaker like oppfinnsomme som hovedrettene".
New York Post: «Stikk innom eller bli der etter et måltid. En DJ spiller etter klokken ti på fredager og lørdager, og legger til en sen feststemning i elegante omgivelser".
Bergens Tidende: ”Etter å ha turnert i – og spist seg gjennom – 43 land, fant jeg ut hva hjembyen manglet: En tydelig bergensrestaurant, et spisested med skyhøye ambisjoner, men med tydelig musikkprofil og «nedpå» atmosfære”.
 Sosial media: Til tross for enkelte varierte kommentarer på sosial media er tilbakemeldingene gode. King Goya baserer vår vurdering fra gjester vi kjenner.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu