Sykelig fedme: Overvekt, angst, sykdom og død. Wake the Fuck up!

mai 15, 2024
Sist endret 
mai 15, 2024

Skremmende: Flere dør av fedme enn av krig og Covid. Om ti år er fire milliarder overvektig.  

SYK FEIT VERDEN: Antall overvektige øker, og feite kvinner øker mest! Ferske tall fra FN er mildt sagt alarmerende. Av verdens befolkning på syv milliarder er 2,5 milliarder over 18 år overvektige! Av disse er en milliard mennesker rett og slett feite. Hos voksne har fedme mer enn doblet siden 1990, hos ungdom er den firedoblet. Årsak: Du er hva du spiser og flere ender med sykelig fedme!

Så mange dør

Da nytter det fint lite at FN sender ut velvalgte ord og ferske tall som viser at verdens befolkning er overvektig og stadig feitere. Om ti år er halvparten av jorden befolkning overvektig.

Globalt har fedme nådd epidemiske proporsjoner. Minst 2,8 millioner dør hvert år som følge av overvekt og fedme. Før var dette et problem i rike land, nå er fedme utbredt overalt. Mest alarmerende, overvekt har en tendens til å være høyere blant kvinner enn menn.

Matråd på video - om liv, overvekt og det som verre er, av Eddie Abbew i London.
Matråd på video - om liv, overvekt og det som verre er, av Eddie Abbew i London.

“Wake the Fuck up!”

I kampen mot overvekt og fedme er FN ubrukelig. Omtrent like udugelig som såkalte slanke-eksperter. Lytt heller til engelske Eddie Abbew. Hans videoer på nett er alvorsord om ultraprosessert mat som dominerer i mat-butikkene. Fra levra advarer Eddie hva du ikke skal spise for å unngå at du ender opp feit, syk og ulykkelig. Med døden til følge!

Feit og syk

“Please don´t fall for the marketing nonsense. Most food and drinks in  shop belongs to the bin. Don´t buy it, it makes you sick. Wake the fuck up”, er advarsel fra Eddie Abbey, tidligere bodybuilder.
Selvsagt har han matindustrien på nakken og blir ofte jaget ut når han filmer i supermarkeder. Her kan du se videoer.

Denne mannen vil tydeligvis kvitte seg med noen kilo.
Denne mannen vil tydeligvis kvitte seg med noen kilo.

Selvbildet sprekker

På reiser har jeg spesielt lagt merke til fenomenet i Filippinene og Brasil. Filipinos er ikke spesielt høyvokste, men du verden som mange av landets 110 millioner eser ut i bredden.
I Brasil er overvekt enda tydeligere. Mer enn halvparten av 212 millioner er overvektige og svært mange lider av fedme. Det i et land de fleste var nøye med kroppsbildet, spesielt blant unge. De siste 10-15 årene har selvbildet slått kraftige sprekker.

A brainy quote: “The only way you get that fat off is to eat less and exercise more”.

Sukker hele dagen

Arbeidet med å bekjempe fedme globalt er ikke spesielt vellykket. Man prøver å fremme sunne matvaner, mere fysisk aktivitet, forbedre tilgangen til næringsrik mat og øke bevisstheten om risikoen med overvekt. Fine ord og advarsler, men virkeligheten er ikke så oppløftende. Sunn mat er dyrere enn usunn mat.

Katastrofalt resultat

Om det er filippinske myndigheter eller Verdens Helseorganisasjon/FN som påtar seg  oppgaven, så er resultatet katastrofalt. Aldri før har landet hatt så mange alvorlig overvektige mennesker. Aldri har filippinere spist så mye usunn og fet mat – aldri har forbruket av sukker vært høyere.

Plus size friends on the beach. Humøret er i hvert fall på topp.
Plus size friends on the beach. Humøret er i hvert fall på topp.

Bearbeidet mat

Flere faktorer bidrar til den økt fedme. Tradisjonell mat var plantebasert og lite bearbeidet, det har raskt endret seg i retning usunn ferdig-mat av tupen McDonald.

Når du reiser verden rundt, vil du oppdage at livsstil spiller en betydelig rolle. I noen tilfeller er fedme mer utbredt blant fattige på grunn av begrenset tilgang til sunn mat og lite fysisk aktivitet.

Små øyer – Sykelig fedme

Mest sykelig fedme hos øynasjonen Nauru, sammen med Cookøyene og Palau, bor  verdens feiteste. Her havner over 30% av befolkningen I avdeling for ekstra feite og overvektige. Nesten ni av ti mennesker i Nauru er overvektige, en faretruende rekord som nærmest er umulig å slå. Her er forventet levealder for menn 61 år.

Mat full av karbohydrater og fett, kombinert med bearbeidet og importert boksmat med høyt innhold av sukker, bidrar til en kultur med sykelig fedme på  øyene i Stillehavet. Med overvekt kommer også lidelser.

Spis mindre, tren mer! Så enkelt kan det sies.
Spis mindre, tren mer! Så enkelt kan det sies.

Verre skal det bli

Over 42% av voksne amerikanere lider av fedme, mens 30% er overvektige. Altså, mer enn to tredjedeler av voksne I USA er overvektige eller feite. I tillegg er 25% av amerikanske barn overvektige.

I Europa øker fedme raskt, hele 53% av voksne i EU-land er overvektige. Britene er feitest og drikker mest alkohol, med Malta på en god andreplass.

Feitere skal vi bli. Ifølge World Obesity Federation vil halvparten av verdens befolkning – mer enn 4 milliarder – være overvektig eller lide av fedme innen 2035.

Lite overvekt – lever lengst

Verdens slankeste bor i Vietnam, India, Nepal, Etiopia, Niger og den mest slanke befolkningen i Burundi. Burundi i Afrika er imidlertid et av de fattigste landene der folk lever under fattig-grensen.

For å krydre bildet med sunne mennesker, må vi til Japan der kosthold er sunnere enn i de fleste land. Japan har lave tall for overvekt og fedme. Japanerne er  fysisk aktive, spiser mindre, spiser mye fisk og sjømat og de fleste lever et aktivt sosialt liv. Som daglig trim går mennesker mer enn de fleste, og i deler av Japan lever folk lengst i verden.

Mat og død i Norge

Også i Norge vokser fedme til nye høyder, raskere enn i Sverige og Danmark. En million nordmenn lider av overvekt, og årlig dør 3.200 av sykdommer relatert til fedme.
Til sammenligning: Fra mars 2020 til oktober 2022, altså to og et halvt år, døde 5.787 av Covid-19. De fleste var gamle og hadde potensielt dødelig sykdom. Altså, fedme tok flere liv enn Covid, og mens epedimien er over fortsetter dødeligheten blant overvektige mot nye høyder.

Dette er på fy-listen Forskning viser at ultraprosessert mat blant annet fører til tarmsykdommer som igjen medfører store lidelser og død. Slik mat er brus, energidrikk, kjeks, iskrem, poseretter, nudler, pommes frites, energibarer, søte frokostblandinger, frossenpizza, pølser, pølsebrød og godteri. Halvparten av maten i norske butikker er ultraprosessert. For å sette dette i fokus – helt frivillig spises mat som fører til sykdom og død.

Med kraft, kunnskap og videoer dundrer Eddie mot matindustrien.
Med kraft, kunnskap og videoer dundrer Eddie mot matindustrien.

Wake the Fuck Up!

Derfor må vi lytte til personer som Eddie Abbew som ber deg unngå fabrikk-mat. Mange matvarer er pakket i fargerik emballasje for å tiltrekke  oppmerksomhet, men bør absolutt ikke spises.

“Bak dine egne brød, fall ikke for fristelsen til å kjøpe hvitt brød som er full av sukker og bør havne i søppeldunken. Mye ferdigmat er årsaken til kreft og andre sykdommer – og fedme”, sier Eddie

Drikk ikke Red Bull

Eddie Abbew advarer mot sukker-drikker og nevner spesialt den populære fra Red Bull.

“Red Bull er full av shit, fucking Red Bull. Jeg tror ikke mange vet at drikken har modifisert maisstivelse, som skjuler mangel på sukker, men med stoffer som gir søt smak. Stoff som går ut over tarmene dine. Wake the fuck up”, er en annen kraft-salve fra Eddie. Med sine populære  videoer påpeker han at for matbransjen er penger viktigere enn folks helse. Både i England og i Norge.

Konklusjon

Ettersom halve klodens befolkning snart er overvktig eller lider av fedme, er dette et signal at mennesker egentlig ikke tar dette på alvor. Nærmest er likegyldig til fedme, plager og syksommer med døden til følge.

Det minner om et sitatet av en som sliter med overvekt, men samtidig at feite folk ofte har humor. "Jeg gjør alt for å gå ned noen kilo - bortsett fra å spise sunt og trene"

Råd fra Eddie Abbew på Facebook

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu