• son

Opptur for maten og utelivet i Son

Amatør-kokk med sommerens beste makrell

SON: Jeg vet ikke om det er dekadent nok til å kalles en last, men hver sommer må jeg ut for å spise en rett med makrell, helst fersk, nystekt makrell med ulikt tilbehør. Denne sommeren falt det seg slik at jeg ble invitert på makrell og nystekt brød på Son Kystkultursenter, som ligger i hjertet av badebyen ved Oslofjorden. Her ligger trebåter fra første del av 1900-tallet og en smie med en lokal gullsmed – og her holder Alex Johansen hus hele sommeren.

Byens beste. Mens Marit Solli fra Follo Museum viser hvor enkelt brødbaking egentlig er, tryller Alex frem den mest smaksfulle makrellen jeg noen gang har spist – og det kun ved hjelp av en unik urteblanding med mye einebær og en enkel boks til å røke nytrukket makrell. Om noen av de proffe kokkene i Son kjenner sin besøkelsestid, bør de straks ta kontakt med amatør-kokk Alex Johansen for å sikre seg oppskriften.

Både hverdagsbrøet til Marit og makrellen til Alex er det ferskeste og mest kortreiste måltidet jeg har spist – og det var til og med gratis. Møt opp på Son Kystkultursenter til riktig tid og du kan få en lignende kulinarisk opplevelse.

Nye spisesteder. Son har ni kafeer og spisesteder i tillegg til et hotell. Restaurantene Sjøboden og Bryggerhuset er de to nykommerne. Sjøboden har en begrenset meny som ofte skiftes og som har fått gode kritikker i media. Stedet har også barnemeny og ”Dagens husmann”.

På Bryggerhuset ved sjøkanten har Karianne Dyrberg overtatt driften, og fra høsten kommer også ny kjøkkensjef. ”Man skal prøve, justere og smake på mye før man kommer frem til et nytt konsept som fungerer. Vi er inne i en slik prosess, men det blir nok mye fisk også i fremtiden”, sier Karianne. Stedets Fish & Chips, av torsk og med remulade og pommes frites til 185 kroner, er absolutt en rett som kan anbefales.

Variasjoner. På rimelig kort tid har mattilbudet i badebyen gått fra å være traust og kjedelig til spennende med variasjoner. Italienerne som driver Ristorante 24 i Storgata har italienske spesialiteter innen ovnsstekt pizza og pasta. I samme gate finnes Son Burgerhouse med flott bakgård og hamburger som spesialitet, og Oliven med utescene, mattilbud og natteliv. Son Kro holder fortsatt stand med en meny som har fungert i flere tiår og en proff sommerrevy med mye musikk på terrassen. På toppen av det hele har Son fått eget Vinmonopol og lokalt produsert øl.

Opplevelser. Med sin beliggenhet ved sjøen og gamle historiske bygninger, har Son de siste årene fått en skikkelig ansiktsløftning med miljøgater og oppgradering av brygger langs havna og et større mattilbud. Gjestehavna er alltid full og på land kan gjester besøke Son Golfklubb, Galleri Soon med kafé, Cafe Gullich og fiskebutikken Son Brygge med fiskemottak, fjordens beste fiskesuppe og servering på brygga.

Ut på tur

Landing: Son ligger like ved E6, 40 km syd for Oslo. Hit kommer man med tog til Sonsveien stasjon og om sommeren med båt fra Oslo.

Bo bra: Son er en typisk sommerby med mange hytter og hyttegjester. Son Spa er stedets hotell med spa og restaurant.

Spis godt: Byens mange spisesteder har et variert tilbud som prismessig ligger en smule lavere enn i Oslo. Men baren som forlanger 95 kroner for et glass spansk cava bør ta et titt på prisen for hele flaska hos Vinmonopolet.

Natteliv: Cafe Oliven er Sons nattklubb med utescene hvor mange kjente norske artister opptrer om sommeren. Baren på Son Kro er også et samlingspunkt.

Mini-Guide: Akkurat passe stort, akkurat passe lite. I hvert fall har Son en idyllisk beliggenhet ved sjøen – og 7-8000 innbyggere i åsene rundt den gamle bebyggelsen i sentrum. For båtfolket er Son et naturlig stoppested. Son Gjestehavn har utvidet servicetilbud og gåavstand til de fleste møtesteder i byen. Havnekontoret garanterer plass til alle båter. I et hus fra 1866, like bak Son Kro, ligger Hallanderiet, stedets eget museum. Når flagget er heist, er museet åpent – fra mai til september. Son har golfbane og er et sted med mange kunstnere.

About the Author:

Gudmund Lindbaek
Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.

Legg igjen en kommentar