Paris; Lenge leve forskjellen!

juli 12, 2016
Sist endret 
juli 12, 2016

PARIS: Den sureste franske servitøren jeg noen gang har vært utsatt for, var faktisk på en restaurant i London. Han mer eller mindre kastet tallerken fra kjøkkendøren.
"Hva er hemmeligheten bak ditt fantastiske smil…? ”spurte jeg den unge mannen som benyttet jobben som et midlertidig stopp mens han ventet på en rolle i en reality-tv-serie med sikte på en lysende fremtid.

I Frankrike er servitører betegnet som et skikkelig yrke. De som jobber på kafeer og i restauranter kan levere en bestilling på 15 forskjellige drinker, servere dem på et brett på ditt bord på terrassen, samtidig som vedkommende gir anvisning om den raskeste veien til Eiffeltårnet. De er stort sett travle menn som utfører et viktig arbeid. Rett nok kan en fransk kelner i Paris være uforskammet hvis du endrer alle 15 bestillingene – og til og med gjør det på engelsk. Tenk deg å legge inn en ordre på 15 forskjellige drinker på en bar i Norge – og til og med bare snakke fransk.

Kampanjen. I 2014 lanserte Paris Tourist Board en kampanje for å gi franskmenn som arbeider i turist- og service-bedrifter en form for enkel utdannelse i høflighet og service overfor gjester fra andre land. Spesielt for folk på restauranter, hoteller, butikker og drosjesjåfører. Dette var et forsøk på å kvitte seg med den frekke franske servitør-stereotypen. Litt innføring i engelsk og mye om vennlighet og høflighet. Tross alt er Paris det største turistmålet i verden med vel 30 millioner internasjonale besøkende i året.

For utlendinger har Paris lenge vært kjent for sin uvennlige service – og av sure kelnere. Vi vet at franskmenn er kulturelle snobber og noen av oss vet årsaken. Den har sitt utgangspunkt i landets historie, kunst og mattradisjoner. I denne sammenheng er kulturen avgjørende.

Dalende kvalitet. Men fransk mat er ikke hva den engang var. Sakte men sikkert har det gått litt nedover med kvaliteten.
Jeg husker spesielt en middag hvor hovedretten var solid svinekjøtt med masse fett – servert i flytende fett av svin.
”I California ville et slikt måltid bli betraktet som drapsforsøk, sa en venn fra LA.
Andre nasjoner har gode restauranter, men foreløpig er det ingen andre steder du spiser så godt på alle skalaer, fordi ingen andre har så grundige koblinger med sin kulinariske arv. Og ingen andre steder spiser du så variert som fra region til region i Frankrike.

Prosjekt Vennlig. Tilbake til kampanjen "Project Vennlig" som ble satt ut i livet. Er franske servitører dermed blitt noe mindre frekke..? Det minner meg om en historie fra den tøffe hverdagen der ikke alle mennesker elsker hverandre. Familien til venner av meg har ikke snakket med naboen på andre siden av gaten på to generasjoner. Mine venner kan ikke huske nøyaktig hvorfor, men nylig satte de i gang fredsforhandlinger - og ble møtt med en hagle.

I mellomtiden fortsetter "Project Vennlig". Etter mitt siste besøk i Paris vil jeg erklære etikette-guiden som nødvendig. Det tar tid å endre kulturen til snobbene og oppførselen til franske servitører - spesielt hvis du legger turen til City of Light og ikke snakker perfekt fransk. Men ved nærmere ettertanke er dette tross alt en del av byens sjarm. Vive la Difference!

Alfred jobber med TV-dokumentar - og han lager reisereportasjer til King Goya.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu