Jakten på dansk Hygge endte på Himmelbjerget

september 14, 2019
Sist endret 
desember 19, 2021

Strender, parker, fornøyelse og ikke minst kultur med visuell kunst som spesialitet

AARHUS: ”Jeg har en plan...”, ropte Bjørnstjerne Bjørnson ut til 30,000 tilhørere på Himmelbjerget. Allerede den gang i 1893 var denne toppen en plass for folkemøter og det påstås at Bjørnson har rekord med antall tilhørere. I gamle norske lærebøker sto Himmelbjerget oppført som Danmarks høyeste topp 147 meter over havet. Det er feil, en annen topp strekker seg 170 meter opp, uten at noen bryr seg om harde fakta. I Danmark er man mere opptatt av dansk hygge.

OPPEN AV DANMARK: Nei, egentlig ikke, men toppen av Himmelbjerget.
TOPPEN AV DANMARK: Nei, egentlig ikke, men toppen av Himmelbjerget.

Autentisk dansk hygge

At det skal være deilig å være norsk i Danmark, er et gammelt slagord klar for skraphaugen. Danskene aner ikke om vi er norsk eller svensk, og svensker er ikke så populære. Min plan på Jylland var langt mer beskjeden enn Bjørnsons, eller simpelthen vandre til topps og få en oversikt over et rimelig vakkert landskap fra denne ikoniske kollen. Enda  viktigere, besøket inkluderte også jakt på autentisk Hygge, et ord og beskrivelse som til og med har gjort sitt inntog i det engelske språket. Hygge er like dansk som æbleskiver, eller rett og slett nyte livets gode sider. Hygge er en del av den danske sjelen, selv om Danmarks ikke er blant verdens ti lykkeligste befolkning.

ARoS Aarhus Kunstmuseum med store internasjonale utstillinger.
ARoS Aarhus Kunstmuseum med store internasjonale utstillinger.

Kunstregion Aarhus

Med daglig flyrute fra Oslo er Aarhus blitt et utmerket alternativ for et par dager i Danmarks nest største by, mens regionen er perfekt for aktiviteter som sykkel og kajakk, eller rett og slett vandring i naturen. Her finnes strender, parker, fornøyelse og ikke minst kultur med visuell kunst som en klar spesialitet. Midt i Aarhus kan du besøke ARoS Aarhus Kunstmuseum med store internasjonale utstillinger. Utenfor byen ligger Moesgaard Museum vakkert til i terrenget - for tiden med en spesial-utstilling om Djengis Kahn,  Mongolias historie og nomadenes maskuline tradisjoner. I Viborg har en kunstner klippet og limt byens 1000 år lange historie til en gedigen utstilling. I utgangspunktet er også Silkeborg Bad og skulpturparken en hyggelig opplevelse – helt til du kommer inn i hovedbygningen og møter utstillingen ”Beyond the Body” som handler om døden – eller det sorte hull vi stadig prøver å ignorere.

MAT OG DANSKER: To sider av samme sak. Og dansker elsker kjøtt.
MAT OG DANSKER: To sider av samme sak. Og dansker elsker kjøtt.

Spis med lokale

Et tydelig tegn ved Aarhus-området er at mat er viktig. Et av de beste er Orangeriet på Hotel Gl. Skovridergaard ved Silkeborg – et spisested med smakfulle retter pluss hotellets landlige omgivelser og store kunstsamling. Aarhus Street Food Market er et stort matmarked hvor du kan smake mat og drikke fra mer enn 30 gatekjøkken. Gå ikke glipp av dansk tapas servert på historiske Bygger Bauer Grotter i Viborg og heller ikke nostalgien du møter på Hotel Julsø ved foten av Himmelbjerget – som ikke er et hotell med en utmerket restaurant av typen Ny Nordisk Kjøkken. Når smaker en Tuborg best? Mest sannsynlig på en engelsk pub i Aarhus der man får servert en halvliter dansk øl for kun 20 danske kroner. Med slik pris blir et pub-besøk ekstra hyggelig.

DEN GAMLE BY: En tidsreise i Aarhus
DEN GAMLE BY: En tidsreise i Aarhus

Den Gamle By

Midt i Aarhus kan man oppleve en riktig tidsreise til et høyst levende museum som gir oss et innblikk hvordan det var å leve mot slutten av 1800-tallet og frem til 1970-tallet i danske byer. Legg turen innom bakeriet og smak på vaniljekrans, en dansk spesialitet for søt hygge til varm kaffe. Museet Den Gamle By er åpent hele året.

Lydløs hygge

Besøket  i Aarhus ga en leksjon i hva dansk hygge går ut på og at det er noe magisk med Himmelbjerget, selv med en heller beskjeden høyde for en ”fjell-abe” fra Norge. Også i Danmark er det langt til himmelen, men ikke opp til Himmelbjerget. De ti høyest topper i Danmark er 1100 meter - altså tilsammen.

Hyggeligst av alt var likevel en lydløs båttur med ”Solbåden” fra Ry til foten av Himmelbjerget – i en farkost på solenergi i 2-3 knops sakte fart og med Bjarne Jensen soe m skipper – forurensningsfri med ro og hygge. Så får det heller stå sin prøve at ordet hygge egentlig kommer fra Norge.

KUNST UTE: Kunst i museer og gallerier - og kunst i parken i Aarhus.
KUNST UTE: Kunst i museer og gallerier - og kunst i parken i Aarhus.
Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu