Zorn og Larsson inspirert av røde Sverige

juli 12, 2017
Sist endret 
juli 12, 2017

To berømte kunstnere som var omgangsvenner i Dalarna

DALARNA, SVERIGE: To kunstnere fra absolutt øverste hylle i Sverige levde på samme tid, var omgangsvenner og begge oppnådde internasjonal berømmelse. Utgangspunktet for Carl Larsson og Anders Zorn var Dalarna – området i Midt-Sverige med alle de rødmalte hyttene og gårdene har gjort Sveriges så berømt. Minst halvparten av alle hus i dette landet er malt i fargen som kalles "Falurød", maling laget av pigmenter med utgangspunkt kom fra kobbergruvene i Falun.

Småbyen Sundborn nær Falun er i seg selv en attraksjon. Her ligger hjemmet til maleren Carl Larsson og hans kone Karin, også kjent som verdens første interiørdesigner. Som kunstner fikk Larsson inspirasjon fra svensk folkekunst og omgivelsene der han bodde.
Klikk for større bilder

Anders Zorn (1860-1920) var inspirert av de dype, mørke skogene og glitrende innsjøer som man finner overalt i Dalarna. Han oppnådde tidlig i karrieren internasjonal berømmelse, noe som førte til at Zorn portrett-malte datidens sositet i New York og faktisk fikk betalt 10,000 dollar for et portrett. Ta i betraktning at dette var for 120 år siden. Zorn og kona Emma bodde også i Paris før de flyttet til Mora, der han bygde opp Zorngården.

Lær mer om livet og kunsten til Anders Zorn: Zorn Collection og Zorn Museum i Mora

Spis: På Café Zorn serverer de god mat, for det meste økologisk spesialitet. Slik som paier, pasta, supper, salater, laks, hjemmelaget brød og bakverk, og et bredt utvalg av lokale drinker, brus og øl.

Kunsten til Carl Larsson (1853-1919) var inspirert av nærområdet og hans egen gård, og han ble en av Sveriges mest berømte kunstner og illustratør. Carl og kona Karin flyttet til pittoreske Lilla Hyttnäs, et område i Sundborn, og dette ble Carl og Karins felles kunstprosjekt. I dag er Carl Larsson-husene et paradis for kunstelskere og spesielt for alle med interesse for design og hagearbeid. Huset er fortsatt bebodd av Larssons familie.

Se Carl Larssons liv og kunst: Carl Larsson Museum i Sundborn er kjent som Sveriges mest berømte hjem. Åpent for guidede turer hver dag fra mai til slutten av september.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu