• ferie sri lanka

Fra jungel og regnskog til luksus-cruise på Bolgoda

Chill Out i nye Sri Lanka der nattens dronning stadig fyller luften med parfyme

FERIE SRI LANKA: «Det nye året begynner i stillhet, kun lyd fra en tempelklokke langt borte i jungelen. Over oss glitrer himmelen av stjerner mens måneblomsten skinner som sølv. Det er som Nattens dronning fyller luften med en parfyme av røkelse – at hun vet hvor hun finner meg.”

Denne poetiske beskrivelsen kom jeg over i en gammel reisebok fra den tiden sjøfolk kom hjem etter år og måneder til sjøs og fortalte at de hadde vært på Ceylon. Ikke ante jeg den gang hvor Ceylon befant seg på kartet og slett ikke at landet var en britisk koloni. Siden har jeg fått med at landet opplevde en borgerkrig som varte i 30 år, at srilankere som av den grunn kom til Norge er populære borgere og nå også at nordmenn som kommer til Sri Lanka også er populære gjester – med unntak av en forhenværende norsk fredsmekler.

Klikk store bilder Ferie Sri Lanka

Mye lyd. Fra go-stolen like inntil en kompakt regnskog i Kitulgala, kan jeg høre og se fugler, låne øre til støyende insekter og slappe av i luksus mens jeg følger med den pågående tunge lyden fra et digert fossefall. Alt dette samtidig som solen stikker innom på besøk og lyser opp mellom høye trær, bare avbrutt av heftige regnbyger. Slik er stemningen i regnskogen, her er det egentlig mere lyd enn rushtrafikken i en millionby, men det skal sies at lyden er av den gode varianten.

Designhotell. Å starte et besøk i Sri Lanka på Palmstone Retreat, et lite designhotell med seks luksuriøse suiter og en hvit hovedbygning, var egentlig en litt modig, men også kul avgjørelse. I denne jungelen mot fjellområdet midt i landet og 5-600 meter over havet er et slikt hotell det siste man forventer å finne mellom te plantasjer, gummitrær og små landsbyer midt i et grønt og overgrodd ingenmannsland.

Slapper av. Så viste det seg at besøket i denne regnskogen er perfekt for å slappe av, finne roen, lytte til omgivelser og ta fatt på noen mindre eventyr og utfordringer. Som å streve seg opp til Belilena grotten, bade under en foss, bli invitert til en liten barneskole og høre historien om familien som fant på det «umulige» å bygge et slikt hotell på et så uvanlig sted. Ja, vi spiste utmerket srilankisk mat blandet med vestlig gastronomi og vi spiste utendørs. Det aller beste var den unike stemningen, veldig forskjellig fra den turistifiserte kysten med fem-stjerners hotell på rekke og rad.

Broen over Kwai. I dette området er landsbyen Kitulgala en slags hovedstad for opplevelser, først og fremst en mulighet for rafting i elven Kelani, kjent fra den episke krigsfilmen “Broen over Kwai” fra 1957 og jeg kan forsikre at det går unna i strykene. Det finnes også mange andre robuste aktiviteter, som å overnatte ute i skogen sammen med ville dyr.

FERIE SRI LANKA OG LUKSUS PÅ INNSJØ

Bolgoda. Veien var ikke spesielt lang fra tett regnskog til veldig rolig og åpne farvann på innsjøen Bolgoda, som ligger kun 20 km fra den travle hovedstaden Colombo. På cruiseskipene Flow I og Flow II oppleves herligheten som et mini-cruise hvor den største båten har tre store lugarer, fire gjester og enda flere ansatte inkludert en begeistret kaptein Ruwan som frakter oss mot solnedgang og alle hjørner av dette lands største innsjø.

For det meste oppholder vi oss på øvre dekk der alle måltider serveres, hvor servitører og kokker oppfyller alle ønsker. Herfra glir båten forbi eksklusive eiendommer, fiskere i arbeid, du ser rikelig med fugler og kanskje oppdages en eller annen krokodille.

En hus-båt. Begge skip er bygd i dette området og inspirert av kolonial arkitektur, utstyrt med antikke møbler og treskjæringer og fremstår som en luksuriøs hus-båt. Mens Flow glir langs innsjøen, velger gjester sine favorittmåltid som lages av skipets kokk og serveres under blinkende himmel eller i regnskyll. Fanger du din egen fisk, kan du få fangsten servert til kvelds. Som man skjønner, dette er en ferie som gir følelse av luksus langt vekk fra det travle livet på jobb og horder av turister.

Ferie Sri Lanka. Selv om Palmstone og Bolgoda hver for seg og sammen er oppskrift på en avslappet og annerledes ferie i Sri Lanka, er besøk i Colombo et alternativ for et par dager i en travel havneby. Imidlertid vil jeg alltid huske regnskogen og landsbyen oppe i fjellet, og ikke minst møte med et trivelig folk. Tretti år med borgerkrig var nok, nå er det freden som dominerer. Til og med  fredsmekler Erik Solheim er i ferd med å gå i glemmeboka som den mest forhatte nordmann på øya hvor luften stadig er fylt av parfyme og minneverdige opplevelser står i kø.

Klikk store bilder Ferie Sri Lanka

Ut på tur

Landing: Sri Lankan Airlines flyr fra London til hovedstaden Colombo, en reise som tar mer enn 10 timer. På flyplassen venter en sjåfør fra Palmstone Retreat og bringer deg til hotellet på mindre enn tre timer.

Bo bra: Palmstone ligger mellom Colombo og Central Hills og passer for et par som søker ro i luksuriøse omgivelser, bo i stor suite og ta en dukkert i et privat oppvarmet basseng. Besøk nettstedet Palmstoneretreat.com for å få flere fakta. Også rommet på Flow er romslig, med utsikt over innsjøen, stor seng og et badekar, minibar, TV og Wifi.

Spis godt: Hvert måltid på Palmstone Retreat er som å være på en kulinarisk reise der du kan be kokkene levere din favoritt. Kokkene kan også servere lunch og kveldsmåltid på Marina der båtene ligger til kai. Når du besøker Colombo anbefales lunsj og middag på Flamingo House og Ministry og Crab, for ikke å glemme en lokal Arrack-cocktail og et måltid med utsikten på Botanik Rooftop Bisto & Bar i Hospital Street.

Natteliv: Colombos natteliv inkluderer puber, live musikk og prøve lykke og rulett på byens kasinoer.

Mini-Guide: Ceylon var et navn gitt av britene og som ble endret til Sri Lanka i 1972. Dette er et øyland i Det Indiske Hav og atskilt fra India ved Palkstredet. På Flow kan du delta på et srilankisk kokkekurs med Head Chef og lytte til en lokal naturforsker om ville dyr, fugler rundt innsjøen og innsjøens økosystem. Prisnivå: Et av de rimeligste land jeg har besøkt. Et døgn på Palmstone and Flow vil koste 200-300 dollar, med mat inkludert. Det viktigste er imidlertid at Sri Lanka er et trygt reisemål uten områder med stor kriminalitet. Aktiviteter på Flow inkluderer jetski, seiling og fiske, eller ganske enkelt oppleve livet i sakte tempo på en stille innsjø.

About the Author:

Gudmund Lindbaek
Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.

Legg igjen en kommentar