Yanshan – en reise i historie

mars 5, 2016
Sist endret 
mars 5, 2016

Den siste by med tradisjonell arkitektur i Sør-Kina

Yanshan, Kina: Første gang jeg så den 32 meter høye statuen av Xin Qiji rage mot himmelen på en høyde ved elva Xin, minnet den om en enorm koloss. I høyre hånd holder han en rull som minner om innhold i en bok og et sverd i den andre – med blikket vendt mot nord i retning sitt hjemland. Han som i hele sitt liv drømte om å komme seg til sitt nomadeområde i Kina.

Ingenting i nærheten matcher statuens høyde; trærne ved siden av føttene virker som en blomstereng. Statuen av betong sto ferdig i desember 2014. Regjeringen sto bak prosjektet for å minne Xin Qiji, en stor patriotisk poet som levde i det sørlige Song-dynastiet (1127-1279) som domineres av Han-kinesere, en betegnelse for den etniske gruppe som majoriteten av verdens kinesere tilhører.

Under statuen ligger byen Yanshan, ikke spesielt kjent i moderne tid, men i det gamle Kina rangert som en av de tre beste havner på elvene. Selv om rike kjøpmenn og andre berømtheter ikke setter sitt preg på byen, så finnes fortsatt et stor utvalg av antikk arkitektur som et minne om byens storhetstid.

Hvorfor Yanshan. Byen har nettopp satt i gang en plan for å utvikle turisme. Det meste er fortsatt ekte og originalt, så dersom du ønsker å legge turen innom en antikk kinesisk by slik den engang var, så er tiden inne til å gjøre det nå.

Tea time. Yanshan ligger ved elven Xin og nær en dal med fruktbare åser som alltid har vært perfekt for te-plantasjer. Elva starter i fjellet Sanqing, en av naturens verdensarv, og fortsetter til Poyangsjøen, den største innsjøen i Kina. Området har vært kjent for sin vakre natur siden det ble bosatt av Han-folk. Kjøpmenn og te-mestre fra hele landet fylte denne regionen for å tjene penger eller rett og slett for teens egen skyld. Elven Xin ble viktig for tehandel, og er også grunnen til at Yanshan ble også kåret til Hekou, som betyr "Elvehavn".

Rikdom og kultur. En vandring inn mot sentrum av Yanshan er som å bevege seg langsomt tilbake i tid. Hvert steg fører deg litt mer tilbake til historien. Den eldste delen er omgitt av modernitet. Mens du vandrer oppdages minner om en tilbakelagt velstand denne byen hadde for lenge siden. Handel brakte rikdom og kultur til denne lille byen, men sporene finnes fortsatt. Tredører og mosegrodde fliser til grådige kjøpmenn minner forskere og forbipasserende om denne æren. Langs skiferdekte gater finnes den siste rest av tradisjonell arkitekturer i Sør-Kina, i ulike varianter som boliger, apotek, banker, butikker og bordeller.

Maten. Den viktigste grunnen til at folk fra nærliggende områder kommer til Yanshan er maten. Yanshans risnudler har allerede erobret frokostbordene i områder, og i tillegg finnes andre retter som åpner den gastronomiske døren, spesielt for alle som liker krydret mat.

Lokalbefolkningen. Under tradisjonelle kinesiske festivaler, som Spring Festival og Lanterne Festival, vil lokal opera på scenen i gamlebyen være en attraksjon. Her er folk veldig gjestfrie og det virker som alle står til tjeneste fra morgen til kveld. Bli ikke overrasket om noen av den eldre garde insisterer på å synge en russisk sang fra sovjettiden.

Shopping. Yanshan brukte å være en populær by blant de som reiste langs Te-ruten og Silke-ruten. Det store utvalget av te i butikkene er et synlig tegn på denne handelen. Her er det enkelt å finne te-butikker og butikker med riktig gamle gjenstander – som mynter, statuetter og plakater fra revolusjonens perioder.

"Hvert sted har sin egen historie som beskrives og blir fortalt. Bare med hjelp av disse historiene blir arkitekturen levende og landskapet stadig mer fascinerende". Visdomsordene tilhører Daniel Lou. King Goyas reise-journalist i Kina bor i den fascinerende storbyen Shanghai.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu