Smak ekte Færøyene - på en stein

mars 11, 2016
Sist endret 
desember 18, 2021

KOKS er en prisvinnende nordisk restaurant

TORSHAVN, Færøyene: Fisk og skalldyr som hentes opp fra det kalde havet mellom og utenfor de atten øyene har et supert omdømme, det samme gjelder lam og sauer som beiter ute hele året. Legg så til ville urter, tang fra sjøkanten, øl og rabarbra – og du får smake de underligste kombinasjoner som serveres på et forslitt stykke drivved eller en stein. Det nye nordiske kjøkken er avgjort totalt færøysk.

KOKS er det lille landets prisvinnende og topp rangerte restaurant med tilhold hos Hotel Føroyar, med utsikt over hovedstaden Torshavn og øyene utenfor. For ett år siden vant KOKS prisen som beste restauranten i Norden.
"Dette er avgjort den største ære vi har fått” slår kjøkkensjef Poul Andrias Ziska fast, fem år etter at KOKS åpnet med en unik matprofil.

Lokale produkter

Chef Ziska har et engasjement som kun peker mot lokale produkter. Stilen er en blanding av gammelt og det ultramoderne, definitivt sesongbetont og med et inderlig ønske om å videreføre eldgamle retter til noe moderne med helt ny smak. Menyen inneholder krabbe og lodde, lufttørket fårekjøtt (skerpi), lam, tang og en blanding av øl og rabarbra, bare for å nevne noe av de ti på dagens meny. All maten er høstet, fanget, skutt eller dyrket på eller rundt Færøyene, og hvis det ikke er røkt det har maten et snev av gjøring. Vin er selvfølgelig importert, men valgt med omhu og klokskap.

Service

Duften av røkt gran ved siden av stekt hummer, i kombinasjon med en smilende servitør og utsikt over Torshavn badet i kveldssol, var et gastronomisk høydepunkt. Servitøren var også en perfekt historieforteller og fikk meg til å føle at jeg befant meg akkurat der jeg ønsket å være.

Verdt pengene?

Du må regne med at måltidet tar 2-3 timer og at regningen for en ti-retters meny ligger på 145 Euro, da er vin ikke inkludert. Jeg kan forsikre at måltidet er verdt hver eneste Euro, og at man dessuten får en opplevelse av de sjeldne.

Er du eller skal du til Færøyene?

Sjekk ut vårt innlegg som tar et dyp dykk om Færøyene. Det er definitivt et vakkert sted vi virkelig kan anbefale å reise.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu