Fra øy til øy på Færøyene blant masse sauer

februar 4, 2019
Sist endret 
desember 30, 2021

Sjarmerende Torshavn – en liten storby, klodens minste hovedstad

TORSHAVN: Dersom Færøyene skal beskrives med få ord, må det bli et imponerende landskap, barskt natur, spennende kulturliv, flinke mennesker, masse sauer, enda mer fisk i havet og stort sett få turister på veiene. Her er det god plass og den beste måten å gjøre seg kjent med noen av byene og de om lag hundre bygdene spredt rundt omkring på 17 av i alt 18 øyer er å bruke bil. Uansett hvor du befinner deg på øyriket, så er avstanden til naturen lik null.

Her ute i havet er det ikke uvanlig at man blir rammet av atlantiske stormer, ofte dekket av tåke og isolert omtrent halvveis mellom Island og Norge. Derfor høres Færøyene knapt nok ut som en overbevisende sted for et besøk. Men ta det med ro, virkeligheten er slett ikke så ille.
For et par år siden kom National Geographic med en gavepakke til Færøyene – og spesielt høye karakterer for bevaring av natur, øyenes historie og nasjonens stolthet, da bladet valgte Færøyene som verdens mest fristende reisemål. Eller omtrent lik Norge, neppe så fristende for alle.

rolsk stemning: En sjarmerende landsby ved havet på Færøyene
Trolsk stemning: En sjarmerende landsby ved havet på Færøyene

Bilruter på Færøyene

Færøyene har gode veier, broer og tuneller både gjennom fjell og under sjøen. Start gjerne en opplevelsestur med et besøk i Klaksvik og se bosetningen til viktingene i Leirvik. På de nordligste øyene vil du oppleve steile fjellsider som reiser seg loddrett opp av havet og utsikt til Fugloy, Svinoy, Bordoy og Kunoy. Klaksvik er øyrikets nest største by med 5000 innbyggere.

Gjògv

På turen til Gjògv kjører du over en svingete fjellvei og passerer Færøyenes høyeste fjell, Slættaratindur nord på Eysturoy, med en flat topp 880 meter over havet. Det er fullt mulig å ta en tur til toppen. I fiskeværet Gjògv finnes hotellet Gjàargardur som minner om et sveitsisk chalet. Kommer du hit på en onsdag i perioden juni-august vil du oppleve en kulturaften med lokale musikere, dansere og skuespillere. Stedet er kjent for sin spesielle naturhavn, derav navnet Gjògv som betyr ”kløft”. Gjògv uttales faktisk ”check” – altså er ikke færøysk lett å bli klok på.

Hovedstaden Torshavn badet i sol.
Hovedstaden Torshavn badet i sol.

Tjørnuvik

Det eneste du kan gjøre her er å spise vafler, drikke kaffe og kjøpe noen lokale suvenir eller kanskje gå en tur. Bygda er omkranset av høye fjell og regnes som en av de eldste.

”Jeg har bodd her hele mitt liv og må si at jeg har det bra. På fritiden driver jeg med sauer med slakting i oktober. Kjøttet henges til tørk og dermed har familien lam- og sauskjøtt for et helt år. Jeg vet ikke om noe bedre liv”, sier hobby-bonden Suni Olsen, en av 40 fastboende i Tjørnuvik. Olsen jobber som tømrer i hovedstaden Torshavn og synes det er spennende å snakke med skandinavene som stikker innom bygda.

Mykines

Den vestligste øya Vàgar er kjent for dramatisk natur og et paradis for å oppleve fuglelivet. Lundefuglen er en av attraksjonene og et fotomotiv for enhver blivende ornitolog. Her står opplevelsene i kø og mange velger derfor å utforske området i et par dager med båttur, ridetur og smake færøysk mat hos Eddie.
Færøyenes eneste flyplass ligger på en slette på øya Vàgar, og fra flyplassen tar det 45 minutter å kjøre til Torshavn.

Havna i Torshavn handler mye om store og små båter.
Havna i Torshavn handler mye om store og små båter.

Hovedstaden på Færøyene er sjarmerende

Liten storby, men så utrolig flott. Alle legger turen innom klodens minste hovedstad med kun 20,000 innbyggere. Her ligger arkitekttegnede nybygg side om side med gamle velstelte trehus med fargerike fasader og gress på taket. Alt i en sjarmerende og konsentrert miniatyrutgave av en moderne storby – med kulturbygg, butikker og et stort utvalg av barer og restauranter.

Færøysk mote

Designerduoen Gudrun & Gudrun har plassert Færøyenes sauer på moteindustriens verdenskart med håndstrikkede plagg som koster mellom 2000 og 2500 kroner. Mer enn 100 kvinner i Jordan, Peru og på Færøyene sitter hjemme og strikker etter gamle mønstrer som designer Gudrun Ludvig lager.

”Vår filosofi er enkel – alltid håndstrikket, nei til Kina-produksjon og du vil aldri finne våre produkter på salg. En strikkegenser fra oss har alltid samme verdi”, forteller Gudrun. Hun har butikk i Gågata i Tórshavn, men klærne finnes i mange butikker rundt om i verden.

Fashion show i Torshavn med Gurun og Gurun.
Fashion show i Torshavn med Gurun og Gurun.

God mat på Færøyne

Middag på gården til ekteparet Anna og Ola utenfor Tórshavn var det nærmeste vi kom et tradisjonelt måltid og er en fin måte å oppleve kontakt med de lokale – med hester som titter inn i spisestuen. Vi fikk servert følgende meny: brød med sauepølse og rabarbrasaft, fermentert fiskesuppe, lammelever med kålrabimos, fermentert torsk med sauefett, lammebog stekt i øl og rabarbrais på kakebunn til dessert. ”Heimablidni” er et tilbud som finnes mange steder og kan oversettes til ”hjemme-gjestfrihet”. Her er link til kortreist mat hos Anna og Ola

Vi spiste også på restauranten KOKS. KOKS er det lille landets prisvinnende og topp rangerte restaurant med tilhold hos Hotel Føroyar, med utsikt over hovedstaden Torshavn og øyene utenfor. Restauranten kan tilby nydelig fisk og skalldyr.

Les om KOKS - en spennende restaurant.

Festivaler

Musikk, festivaler, utstillinger og konserter er andre grunner for å legge turen til Færøyene i sommerhalvåret. Olavsøka i slutten av juni er Færøyenes nasjonaldag med stor fest over to dager i Torshavn. Det virker som enhver bygd arrangerer sin egen festival, og det finnes 100 bygder.

GRØNNE ØYER: "The green, green gras" of Færøyene
GRØNNE ØYER: "The green, green gras" of Færøyene

Når bør du besøke Færøyene?

Færøyene er definitivt en skikkelig sommerøy. Sommeren er beste periode for å utforske dette øyriket – et så unikt reisemål at det ikke finnes maken i Europa. Om høsten bryter stormene løs med en kraft så havet reiser seg, noe som spesielt merkes på den vestlige og nordlige kysten. Det er med bulder og brak Færøyene og havet kjemper en endeløs kamp gjennom lange vintrer. Så stilner bråket en gang utpå våren og de lange og lyse sommerdagene kommer tilbake til det grønne landskapet – til stillheten og naturens egne lyder - og nye festivaler.

SAUER OG LAM: Det er sauer overalt - flere sauer enn mennesker på Færøyene.
SAUER OG LAM: Det er sauer overalt - faktisk flere sauer enn mennesker på Færøyene.

Fakta om Færøyene

Sauenes øyer. Du kommer til øyer med noen stupbratte klipper som dukker opp som tårn av havet, og grønne fjellsider med gress og med så alarmerende vinkler at de i grunnen passer best for sauer – eller kun for sauer. Nasjonens navn kommer faktisk fra et gammelt norrønt navn, som betyr øyene med sauer. Det finnes hele 80.000 av arten på øyene og du  møter dem over alt – utenfor hotellet, langs veiene og spesielt i bratte fjellsider.

Den gjennomsnittlige temperaturen er +3 om vinteren og +11 om sommeren med rekordhøye +22 som høyest målte temperatur. King Goya har vært der og her er flere viktige fakta om et unikt og fristende samfunn midt ute i Nord-Atlanteren.

Hobbybonde Suni Olsen samler inn grønt gress som vintermat for sin sauer.
LITT AV SJELA: Hobbybonde Suni Olsen samler inn grønt gress som vintermat for sin sauer.

Navn: Færøyene, Færøyane eller The Faroe Islands.

Hovedstad Færøyene: Torshavn

Beliggenhet: Nord-Europa. En gruppe på 18 øyer mellom Nordsjøen og Nord-Atlanteren.

Reisen: Direktefly fra Danmark, England, Island og Norge, tre avganger i uken fra Bergen. Atlantic Airways er det nasjonale flyselskapet
Det går ferge til Hirtshals i Danmark og til Island en gang i uken. Ytterligere informasjon er tilgjengelig hos Smyril Line.

Lokal transport: Nær 90% av befolkningen er knyttet sammen med gode veier, broer og undersjøiske tunneler. Du finner leiebiler på flyplassen og i hovedstaden Torshavn. Den lokale bussen i Torshavn er gratis.

Færøyene fotball

Fotball: En mini-nasjon som har sjokkert motstanderne. Bare spør landslaget til Hellas. Egen liga og FIFA ranket på plass 110 i verden.

Opplevelser: Sightseeing, fugletitting, båtrace med tradisjonelle færøyske båter, kultur, events og en rekke festivaler. Et høydepunkt under den færøyske sommeren er utvalget av lokale festivaler som tilbyr et mylder av aktivitet i alle regioner. Viktigste attraksjoner på  festivaler er musikk og dans, sport og annen moro, ofte for hele familien.

Konserter: Hoyma betyr hjem på færøysk og navnet handler også om en kveld, tjue konserter i ti boliger i landsbyen Gøta. Da går folk fra dør til dør, dukker opp i stua hos folk for å lytte til levende musikk fremført av musikere. Ideen til Hoyma kommer fra det faktum at det ofte er små og intime konsertopplevelser som er mest effektive. Dette er på en måte tilbake til utgangspunktet.

Sommerfestivalen arrangeres i sentrum av byen Klaksvik i august hvert år og trekker til seg 10.000 mennesker i løpet av en tre-dagers musikkfestival. Kjente band som Scorpions og Westlife har spilt her.

Geografi: Et område som består av 18 øyer, hvorav 17 er bebodd; strategisk plassert langs viktige seilingsleder i det nordøstlige Atlanterhavet; stupbratt terreng begrenser beboelse til små kystsamfunn.

PÅ BESØK: Hjemme hos Anne og Ola t.v. - en opplevelse for paret fra Skotland.
PÅ BESØK: Hjemme hos Anne og Ola t.v. - en opplevelse for paret fra Skotland.

Færøysk språk

Klima: Overraskende mildt både sommer og vinter.

Landområdet: 1399 kvadratkilometer; 545,3 square miles.

Innbyggere Færøyene: Rundt 50,000, for det meste etniske færøyinger.

Hovedstad: Tórshavn; befolkningen 20.000.

Språk: Færøysk er det nasjonale språket, forankret i norrønt. Nordiske språk blir forstått av de fleste og engelsk er utbredt.

Valuta: Færøysk krone

Religion: Evangelical Lutheran Church: 80%

Flagg Færøyene

FLAGG FÆRØYENE: Dette er flagget som vaier i vinden på Færøyene.
FLAGG FÆRØYENE: Dette er flagget som vaier i vinden på Færøyene.Bakgrunn: Befolkningen på Færøyene stammer i stor grad fra Vikingene, altså nybyggere som kom hit i det 9. århundre. Øyene har vært koblet politisk til Danmark siden det 14. århundre.

Lokalt styre: En del av Danmark; utstrakt selvstyre i Kongeriket Danmark siden 1948.

Leder regjeringen: Statsminister Aksel Vilhelmsson Johannesen, en advokat og sosialdemokratisk politiker.

Regjering: Landsstyri er utnevnt av statsministeren

Politisk samling: Færøyske parlamentet eller Logting

Industri: Fiske, fiskeforedling, turisme, anleggsvirksomhet, kunsthåndverk

Nordens Hus: Et nordisk kultursenter i Torshavn tilbyr et bredt spekter av arrangementer hele året rundt, som konserter, kunstutstillinger og teater.

Turistinformasjon: Flere turistkontorer er plassert rundt om på Færøyene, inkludert en på flyplassen Vagar Airport.

Informasjon: Flere turistkontorer er plassert rundt om på Færøyene, inkludert en på Vagar Airport. Link til Visit Faroe Islands

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu