• færøyene

Fra øy til øy på Færøyene blant masse sauer

Sjarmerende Torshavn – en liten storby, klodens minste hovedstad

TORSHAVN: Dersom jeg skal beskrive Færøyene med få ord, så må det bli et imponerende landskap, barskt natur, spennende kulturliv, flinke mennesker, masse sauer, enda mer fisk i havet og stort sett få turister på veiene. Her er det god plass og den beste måten å gjøre seg kjent med noen av byene og de om lag hundre bygdene spredt rundt omkring på 17 av i alt 18 øyer er å bruke bil. Uansett hvor du befinner deg på øyriket, så er avstanden til naturen lik null.

Bilruter. Færøyene har gode veier, broer og tuneller både gjennom fjell og under sjøen. Start gjerne en opplevelsestur med et besøk i Klaksvik og se bosetningen til viktingene i Leirvik. På de nordligste øyene vil du oppleve steile fjellsider som reiser seg loddrett opp av havet og utsikt til Fugloy, Svinoy, Bordoy og Kunoy. Klaksvik er øyrikets nest største by med 5000 innbyggere.

Gjògv. På turen til Gjògv kjører du over en svingete fjellvei og passerer Færøyenes høyeste fjell, Slættaratindur nord på Eysturoy, med en flat topp 880 meter over havet. Det er fullt mulig å ta en tur til toppen. I fiskeværet Gjògv finnes hotellet Gjàargardur som minner om et sveitsisk chalet. Kommer du hit på en onsdag i perioden juni-august vil du oppleve en kulturaften med lokale musikere, dansere og skuespillere. Stedet er kjent for sin spesielle naturhavn, derav navnet Gjògv som betyr ”kløft”. Gjògv uttales faktisk ”check” – altså er ikke færøysk lett å bli klok på.

Tjørnuvik. Det eneste du kan gjøre her er å spise vafler, drikke kaffe og kjøpe noen lokale suvenir eller kanskje gå en tur. Bygda er omkranset av høye fjell og regnes som en av de eldste.

”Jeg har bodd her hele mitt liv og må si at jeg har det bra. På fritiden driver jeg med sauer med slakting i oktober. Kjøttet henges til tørk og dermed har familien lam- og sauskjøtt for et helt år. Jeg vet ikke om noe bedre liv”, sier hobby-bonden Suni Olsen, en av 40 fastboende i Tjørnuvik. Olsen jobber som tømrer i hovedstaden Torshavn og synes det er spennende å snakke med skandinavene som stikker innom bygda.

Mykines. Den vestligste øya Vàgar er kjent for dramatisk natur og et paradis for å oppleve fuglelivet. Lundefuglen er en av attraksjonene og et fotomotiv for enhver blivende ornitolog. Her står opplevelsene i kø og mange velger derfor å utforske området i et par dager med båttur, ridetur og smake færøysk mat hos Eddie.
Færøyenes eneste flyplass ligger på en slette på øya Vàgar, og fra flyplassen tar det 45 minutter å kjøre til Torshavn.

Liten storby. Alle legger turen innom klodens minste hovedstad med kun 20,000 innbyggere. Her ligger arkitekttegnede nybygg side om side med gamle velstelte trehus med fargerike fasader og gress på taket. Alt i en sjarmerende og konsentrert miniatyrutgave av en moderne storby – med kulturbygg, butikker og et stort utvalg av barer og restauranter.

Færøysk mote. Designerduoen Gudrun & Gudrun har plassert Færøyenes sauer på moteindustriens verdenskart med håndstrikkede plagg som koster mellom 2000 og 2500 kroner. Mer enn 100 kvinner i Jordan, Peru og på Færøyene sitter hjemme og strikker etter gamle mønstrer som designer Gudrun Ludvig lager.

”Vår filosofi er enkel – alltid håndstrikket, nei til Kina-produksjon og du vil aldri finne våre produkter på salg. En strikkegenser fra oss har alltid samme verdi”, forteller Gudrun. Hun har butikk i Gågata i Tórshavn, men klærne finnes i mange butikker rundt om i verden.

Spis hos lokale. Middag på gården til ekteparet Anna og Ola utenfor Tórshavn var det nærmeste vi kom et tradisjonelt måltid og er en fin måte å oppleve kontakt med de lokale – med hester som titter inn i spisestuen. Vi fikk servert følgende meny: brød med sauepølse og rabarbrasaft, fermentert fiskesuppe, lammelever med kålrabimos, fermentert torsk med sauefett, lammebog stekt i øl og rabarbrais på kakebunn til dessert. ”Heimablidni” er et tilbud som finnes mange steder og kan oversettes til ”hjemme-gjestfrihet”. Her er link til kortreist mat hos Anna og Ola

Festivaler. Musikk, festivaler, utstillinger og konserter er andre grunner for å legge turen til Færøyene i sommerhalvåret. Olavsøka i slutten av juni er Færøyenes nasjonaldag med stor fest over to dager i Torshavn. Det virker som enhver bygd arrangerer sin egen festival, og det finnes 100 bygder.

Sommerøy. Sommeren er beste periode for å utforske dette øyriket – et så unikt reisemål at det ikke finnes maken i Europa. Om høsten bryter stormene løs med en kraft så havet reiser seg, noe som spesielt merkes på den vestlige og nordlige kysten. Det er med bulder og brak Færøyene og havet kjemper en endeløs kamp gjennom lange vintrer. Så stilner bråket en gang utpå våren og de lange og lyse sommerdagene kommer tilbake til det grønne landskapet – til stillheten og naturens egne lyder – og nye festivaler.

Informasjon: Flere turistkontorer er plassert rundt om på Færøyene, inkludert en på Vagar Airport. Link til Visit Faroe Islands

 

 

Ut på tur

Landing: Det er enkelt å komme til Færøyene. Atlantic Airways flyr til og fra Bergen fire ganger i uken. På flyplassen finner du et utvalg av leiebiler. Jeg benyttet en bil fra utleiefirmaet 62N som også har forslag til ulike reiseruter. Hele året trafikkeres ferge mellom Hirtshals i Danmark og Torshavn. Befolkningen knyttes sammen av gode veier, broer og undersjøiske tunneler. Den lokale bussen i Torshavn er gratis.

Bo bra: Du kan velge mellom vandrehjem, vertshus eller fine hoteller. Hotel Føroyar er øyas største beste og ligger på høyden over Torshavn. Her bor presidenter, statsledere og alle varianter av kjendiser. I Gjògv finnes hotellet Gjàargardur.

Spis godt: Forvent en matopplevelse av de sjeldne om du velger KOKS, kåret til Årets Restaurant i Norden. Det nye nordiske kjøkken har fått en post ute i Nord-Atlanteren, nærmere bestemt på Hotel Føroyar som serverer raffinerte matopplevelser laget av råvarer fra land og hav. Førsteklasses råvarer benyttes også på Etika, en sushi-restaurant i sentrum av Torshavn. Anbefales.

Natteliv: Nattelivet i Tórshavn er spesielt hektisk i helgene og i sommermånedene. Føroya Bjor er Færøyenes største bryggeri, ligger i Klaksvik og har vunnet flere internasjonale priser for sin ølproduksjon, eller har øyene mange mikrobryggerier. Har dessuten verdens sterkeste snaps, produsert på Island med vann fraktet fra Færøyene.

Mini-Guide: Sightseeing, fugletitting, båtrace med tradisjonelle færøyske båter, kultur, events og en rekke festivaler. Et høydepunkt under den færøyske sommeren er utvalget av lokale festivaler som tilbyr et mylder av aktivitet i alle regioner. Viktigste attraksjoner på alle festivaler er musikk og dans, sport og annen moro, ofte for hele familien. Den gjennomsnittlige temperaturen er +3 om vinteren og +11 om sommeren med rekordhøye +22 som høyest målte temperatur.

About the Author:

Gudmund Lindbaek
Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.

Legg igjen en kommentar