Du må lete lenge for å finne noe villere

juni 10, 2019
Sist endret 
juni 10, 2019

Verten driver natur-turisme blant hjort, grevling, revunger, fisk og 127 fuglearter

SKARA, VEST-SVERIGE: Noe av det beste med å feriere i Sverige er gamle bygninger som er renovert og tatt i bruk til overnatting for gjester, altså historiske steder som har fått et nytt liv. Området rundt Skara og Falköping har plenty av slike vertshus og i så måte er Herrtorps Qvarn utmerket og litt av en spesialitet for hele familien. Dette er natur-turisme, ikke spesielt langt ute i villmarka.

Selvsagt kan jeg benytte floskler som vakkert, idyllisk, fredelig og naturskjønt om Herrtorps Qvarn, stedet ligger jo inne i skogen ved en elv, og med hovedbygningen plassert over en liten foss. Vel, stor nok til at eieren kan produsere elektrisitet til eget bruk og vel så det. Tenk å vise barn og unge hvordan man lager grønn elektrisitet, samtidig som mor og far kan vandre langs elven med flue og stang for å fiske ørret. Det er ikke banaliteter, men virkelighet.

Verten. Et godt vertshus må nødvendigvis ha en hyggelig vert og Stanley Larsson er en slik kar. Han vokste opp i området utenfor Skara, og en vakker dag tok han fart og gikk løs på renovering av denne gamle kvern-bygningen. Nå har den 17 romslige gjesterom med mini-kjøkken, restaurant og en idyllisk uteplass ved fossen.

Maten. Verten holder seg langt unna industrimat. Nei, her går det i fisk og vilt og annen mat fra egen skog, blant annet serverer kokken ulike retter av villsvin, kjøtt som både har vilt- og nøttesmak.  I tillegg til eget bakverk holdes lokale mattradisjoner høyt hevet opp mot tretoppene, vin fra sydlige strøk og lokal produsert ale fra Gotnalande, et funn for øl-frelste.

Historisk. Herrtorps Qvarn er så urgammel at den opprinnelig var en storgård på Vikingtiden. Selve kvern-bygningen er fra 1881 og den ligger kun seks kilometer fra fuglelivet rundt Hornborgsjön, en distanse å utforske i kajakk. I dette området har mennesker levd i tusen år. De fleste har flyttet til byene, mens Stanley Larsson holder ut og driver natur-turisme blant kronhjort, grevling, revunger, fisk og opp til 127 fuglearter. Dessuten er Stanley ekspert på beversafari – du skal lete lenge før du finner en villere vert og guide med slike ferdigheter.

Les også: Byr opp til tranedans 

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu