Hør en magisk lyd og det nye navnet Iskiah

juni 14, 2019
Sist endret 
desember 22, 2021

Sjarmører er fortsatt opptatt å chatte opp unge utgaver av Sofia Loren

ISKIAH, ITALIA: Så sier vi takk og farvel Ischia, legger alle mulig overraskelser til side og roper et hjertelig velkommen til Iskiah!

Likevel, det må straks legges til at vi er på den samme øya som geografisk befinner seg  like ut i havet utenfor Napoli sør i Italia. Altså den vakre, ærefulle og grønne øya. Så til den harde nyheten. Som du sikkert vet er lyd viktig, og nå kan Iskiah bli lagt merke til og ønske gjester velkommen med en ny og magisk vibrasjon i navnet.

FROKOST: Vakrere kan vel en frokost neppe bli: Et slott, en utsikt til frokost.
FROKOST: Vakrere kan vel en frokost neppe bli: Et slott, en utsikt til frokost.

Det gamle navnet og den gamle stavemåten Ischia lyder fortsatt som det en gang i tiden  ble laget av vinden, av en havbris som presser på gjennom den grønne vegetasjonen. Internasjonale gjester og turister må ha gjennomgått en tøff test bare det å uttale navnet Ischia, kanskje en vanskelig og gåtefull test; Aiscia, Iscia, Iscie, Aiscie, er bare få av de merkelige lydene vi har hørt. Bare spør din utenlandske venn og hør hva han eller hun svarer.

Tid for Iskiah

Det var noen lokale på øya og eksperter innen markedsføring i Napoli som startet denne prosessen. Samtlige mente at en fonetisk retusjering var nødvendig for å komme frem til en korrekt og musikalsk uttale - og samtidig gjenkjenne navnet på øya.
"Det er på tide å tilpasse måten å skrive navnet som passer et internasjonalt språk, altså overføre navnets fascinasjon til alle som snakker andre språk. Det er derfor jeg tror dette var og er nødvendig", sier markedsrådgiver Pep Minichino, rådgiver innen markedsføring med intyernasjonal erfaring. King Goya er en stolt partner av navne-endringen på denne historiske øya.


SPA: Ischia er full av spa-tilbud
SPA: Ischia er full av spa-tilbud

Kort om Iskiah og Ischia

For alle som ikke er kjent med Iskiah, så er øya med vulkansk opprinnelse i regionen Campania lett tilgjengelig med ferger og hydrofoiler fra Napoli. Faktisk enda enklere etter at Norwegian startet sommer-rute mellom Oslo og Napoli.
På Iskiah finnes sandstrender, blått hav, naturlige termiske kilder og gjørme som smøres på kroppen og inneholder terapeutisk mineraler. Klimatisk varmt om sommeren, mildt resten av året og et svært populært reisemål for italienere og en god del tyske turister. Et godt råd som til og med er gratis: Prøv å unngå månedene juli og august, for da er det ferietid i Italia. Resten av året blir alt en langt roligere opplevelse.

VAKKER: Superstjernen som alltid dro til Iskiah. Sophia Loren anno 1961
VAKKER: Superstjernen som alltid dro til Iskiah. Sophia Loren anno 1961

Forelsket Sophia Loren

Iskiah er ikke like kjent som naboøya Capri, men den har både tropiske hager, panoramautsikt over Middelhavet og mer enn 100 termale bad. Den berømte filmstjerna Sophia Loren fra Napoli innrømmer at hun alltid har vært forelsket i Iskiah. Til sammenligning var hun for lenge siden nær ved å endre stavemåten til Sofia. Vel, det skjedde ikke, men forteller at det aldri er for tidlig eller for sent å foreta en forandring, så lenge lyden av navnet er magisk.

Sett bort fra gammelt og nytt navn, livet på øya er på mange måter historisk og autentisk. På  brostein-torget i bydelen Lacco Ameno henger sjarmører fortsatt rundt omkring med sine scootere – ivrig opptatt med å chatte opp unge kopier av Sophia Loren.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu