• vilnius

Vilnius er en gåte som byr på smarte kvinner

Det mest spennende med Litauen er å snakke med innfødte, ikke minst med kvinner

VILNIUS, LITAUEN: Sjelden har ordtaket forandring fryder passet bedre enn da jeg returnerte til Litauen etter noen års fravær. På få år har hovedstaden Vilnius tatt store steg fra en kommunistisk fortid til en vestlig by. Det begynte da Litauen i 1990 proklamerte uavhengighet fra Sovjetunionen. Nå har Vilnius vokst frem som en moderne europeisk hovedstad og fremstår nærmest som en gåte, en kombinasjon av moderne høyhus og renoverte bygninger, spesielt i Gamlebyen med arkitektur som gotisk, renessanse og barokk. Selv om naboen i øst har skiftet navn til Russland, oppfattes den omtrent som i gamle dager, altså ikke helt til å stole på.

Klikk store bilder Vilnius

Under Sovjet-tiden. ”Vi kjenner historien til Russland, men jeg går ikke rundt og er spesielt engstelig. Jeg merker spesielt når russisk TV med overlegg  formidler usannheter om Litauen”, forteller guide Alma. Jeg legger merke til at hun starter annen hver setning med ”den gang vi var en del av Sovjetunionen – eller ”under Sovjet-tiden”. Ingen tvil hvor den  historiske skoen trykker.
Som 20-åring ble Almas mor forvist fra Litauen til Sibir fordi hun bakte brød til noen myndighetene ikke likte. I Sibir kom vår guide til verden, men familien returnerte til Litauen ved første og beste anledning.

Snakk med lokale. Selv om både Vilnius og Litauen forøvrig fremstår som overraskende moderne, med renoverte bygninger og en høyt utdannet befolkning, så vet alle hvor ille det var da landet var en del av Sovjetunionen.

Å stirre ned i medbragt mobiltelefon og nyte rimelig øl og vodka er vel og bra, men noe av det mest spennende ved å besøke Litauen er å ta kontakt med  innfødte, snakke om forholdet til Russland og russere, og stikke innom KGB-museet i Vilnius for å få kunnskap om hvor ille det var.

Museet ligger i et fengsel og tidligere hovedkvarter til KGB og heter egentlig ”Museet for ofrene for folkemord”. Fengslet er i den stand da KGB forlot det i 1991. Her kan du se rom fangene ble pint og andre rom hvor folk ble torturert og til og med henrettet. Adresse: Auku Street 2a.

Gamlebyen.Vilnius er en by man egentlig kan besøke hele året. I perioden fra april til oktober har du mulighet til å se  gamlebyen i et fugleperspektiv fra luftballong. Dersom du trives bedre på bakken, kan du også nyte det flotte synet av luftballongene fra gatenivå og besøke den sjarmerende Gamlebyen der den historiske delen bærer preg av at Vilnius for 300 år siden var en stormakt i Europa.

Smarte kvinner. Vilnius byr på elegante kvinner, smart antrukket på vandring til coole barer og kaféer. Halvparten er blondiner med blå øyne, alle er slanke, velstelte som om alle kom rett fra frisøren og er en blanding av slavisk og nordisk. Konkurransen er sterk ettersom landet har flere kvinner enn menn.  Mye kan sies om litauiske kvinner, også at de utstråler egenskaper som gjør dem egnet for både kortsiktig opplevelse og langsiktige forhold. For å imponere kvinner bør du som mann være smart kledd og helst ikke gå rundt med hvite sokker i utslitte sandaler.

Trakai. Like utenfor Vilnius ligger Trakai, en lite sted med et 500 år gammelt rødt slott bygget på en øy ute i innsjøen Galvè og teste den tradisjonelle maten kibinai.

 Kaunas. En drøy times kjøring vest for hovedstaden ligger Litauens nest største by. Kaunas er en kulturby med mye liv, mye takket være sine studenter, der den ligger hvor elvene Nemunas og Neris renner sammen og er en by det er lett å utforske til fots. I Kaunas finner du Europas lengste gågate. Den heter Laisvės Alėja og består av mange butikker, restauranter, kasinoer og nattklubber.

Spa-land. Et mere typisk Spa-land enn Litauen skal du lete lenge etter. Her finnes minst et spa for hver sykdom eller plage du måtte lide av. Inne i skogen ved byen Druskininkai finnes Spa Vilnius med alle fasiliteter og behandlinger, og som mye annet er også spa-behandling langt rimeligere enn i Norge.

Gullosten. Shopping er en vel utviklet øvelse. Men det er en ting du ikke må gå glipp av; Osten Dziugas, produsert i den vestlige delen av landet og lagret fra 12 to 48 måneder. Den minner om den italienske osten parmesan. Dziugas har egen kafé i gågaten i Vilnius der du kan teste hvorfor osten stadig blir overøst med internasjonale priser for sin kvalitet.

Identitet. Selv om litauerne fortsatt er engstelig for Russland, så er de enda mer opptatt med å bygge egen identitet. Økonomisk går landet fremover, men altfor ofte forsvinner unge og utdannede mennesker til andre land lokket av høyere lønn, noen havner også i Norge. Men det finnes også noen som returnerer til sitt hjemland eller flytter hit. Ulf Hallan dro den andre veien – fra Norge til Vilnius,  startet tre bedrifter og underviser på byens universiteter.

”Kultur-tilbudet er stort, fra opera og konserter til et natteliv hver eneste kveld. Dette er et trivelig og spennende land”, slår Hallan fast.

Muligens fant vi forklaringen på gåten Vilnius midt i byen – i den selvutnevnte kunstner-republikken Uzupis med slagordet: ”Alle har rett til å dø, men det er ingen forpliktelse”.

Klikk store bilder Vilnius

Ut på tur

Landing: Norwegian, Ryanair og SAS flyr mellom Oslo og Vilnius. Norwegian har rute mellom Ålesund og Palanga

Bo bra: Jeg kan anbefale 4-stjerners Artis Centrum Hotel i Gamlebyen, kort vei til severdigheter og butikker. I Kaunas var Best Western Santaka et bra hotell med god frokost.

Spis godt: Potet, svart brød, svinekjøtt, melkeprodukter og kål, er ingredienser i lokale retter som nå lages og serveres med en ny vri. Prøv kald suppe av rødbeter, servert med en sur krem, dill, kokt egg og kokte poteter som et tillegg. Dessuten byr Litauen på mye godt øl.

Natteliv: I Vilnius foregår festlighetene like godt på en mandag kveld som i helgene. Dessuten, færre fulle turister enn hos Balkan-naboene Riga og Tallin

Mini-Guide: Vilnius er oppkalt etter elven Vilnia som renner gjennom byen. Valuta er Euro. Tidsmessig ligger Litauen en time foran Norge. Flytid fra Oslo til Vilnius er snaue to timer. Språk: Litauerne er stolt av sitt språk, som skal være et av verdens eldste. De fleste snakker engelsk godt og bruker kun russisk når de skal banne. ”Familie og barn kommer foran karriere”, sier Vilnius borgemester Remigijus Simasius, gift, far til tre og tidligere justisminister. Siden 2009 har Dalia Grybauskaitė vært Litauens president. Fra 1983 til 1989 var Dalia medlem av kommunistpartiet i Sovjetunionen – og er senere blitt et eksempel på forandringen land og folk har gjennomgått. I 2014 kommenterte Dalia konflikten i Ukraina med ”Russland som en terroriststat med aggresjon mot sine naboer”.

About the Author:

Gudmund Lindbaek
Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.

Legg igjen en kommentar