Tapas i Barcelona - 27 små varianter du bør smake

januar 12, 2021
Sist endret 
januar 12, 2021

Ingen vandring er bedre enn jakten på den autentiske smaken av Spania, altså tapas-tokt fra bar til bar

TAPAS I SPANIA: Uansett hvor du befinner deg i Spania, er du aldri langt fra en tapasbar. Denne evigvarende trenden er utviklet til noe nærmest perfekt og sofistikert det store utvalget av spansk mat. Trenden handler ikke bare om mat, men inkluderer noe langt mere sosialt, nemlig å dele smaken av mat og drikke. En tradisjon som har bestått i flere hundre år. Tapas i Barcelona er en spesialitet du bør prøve.
Vanligvis bestilles slike småretter under felles-navnet tapas sammen med en drink. I Andalucía, hovedsakelig i den østlige delen av regionen, er tapas fortsatt gratis når man bestiller en drink, og drinkene fortsatt rimelige. I Nord-Spania kalles dette pinchos, eller pintxos i det baskiske området.

Lekker tapas i Barcelona
Lekker tapas i Barcelona


Tapas serveres også varm, men mest som en aromatisk kald rett. Ofte relatert til en sosial begivenhet, en måte å leve på, og en spansk filosofi. Vin eller et lite glass øl er de mest populære drinkene.

Tapas betyr...

Ordet tapas kommer fra tapar, som på spansk betyr "å dekke" eller "lokk".
Gjør som lokalbefolkningen, prøv en tapa i en bar, og gå videre til neste sted. Her har du vår oversikt og en ide hva du kan velge når du legger ut på en tur fra bar til bar og teste noe av det du bør spise i Spania.

#1 Tapas i Barcelona

Tapas-tilbudet i Barcelona har vokst til en kulinarisk bevegelse der flere toppkokker bruker sitt talent til mini-rettene. Noen av kokkene har til og med Michelin-stjerner. Hvis du spør en katalaner om en av sine favoritt-barer, vil Bar de Pla stadig dukke opp, og det av flere gode grunner. Her er maten fersk og sesongbasert med favoritter som blekksprut, sopp-capriccio og iberiske blader. Adresse: Carrer de Montcada, 2, 08003 Barcelona, ​​Spania.

Tortilla er laget av egg, poteter og olivenolje, og ganske sikkert også løk.
Tortilla er laget av egg, poteter og olivenolje, og ganske sikkert også løk.

#2 Spansk omelett

Bestill Pincho de Tortilla, altså et stykke tortilla, og du får servert en tradisjonell spanske omeletten. Laget av egg, poteter og olivenolje, og ganske sikkert også løk. Den er også kjent som en tortilla de patata, eller potetomelett. Tortilla serveres ikke bare som en tapa, men også som hovedrett og som tilbehør til smørbrød.
Sammen med spekeskinke er tortilla de mest spiste spanske rettene og serveres stort sett i alle tapas-barer.

#3 Patatas bravas og aioli

Patatas Bravas er sprø, gylden potet toppet med en krydret rød saus og en kremaktig hvitløk-aioli. Altså, stekte poteter.

Patatas bravas
Patatas bravas

#4 Hvitløk reketapas

Gambas al ajillo er virkelig en klassiker. Likte over hele Spania med små variasjoner, som gjenspeiler den kulinariske identiteten til hver region. For eksempel tilberedes gambas al ajillo i Sevilla med manzanilla, en lokal sherry. I andre deler av Spania finner du konjakk, søt paprika, forskjellige varianter av paprika eller sitronsaft på ingredienslisten. Også kalt camarones al ajill og noen ganger servert tradisjonelt sydende varmt.
Med rik, hvitløkssmak er denne oppskriften rask og enkel å lage hjemme.

#5 Iberisk skinke

Spansk skinke er populært, og enda bedre hvis det er iberisk skinke.
Det hevdes a Spanias Jamon Iberico er verdens beste skinke, i hvert fall kommer den fra en rase som stammer fra villsvin.
Beste måten å oppleve og smake kjøttet på er å spise den alene. Rett og slett kun skinke - eller med brød.

#6 Flere gode oster

Den mest kjente ost er Manchego, fra den sør-sentrale regionen La Mancha, og Idiazabel fra Baskerland. Deretter kommer Roncal fra Navarre, en region nord i Spania, Mahón på Balearene og Majorero på Kanariøyene. Spania har langt flere oster til neste tapaskveld.

Sprø utenpå - saftig på innsiden: skinke-kroketter er den mest tradisjonelle typen av kroketter
Sprø utenpå - saftig på innsiden: skinke-kroketter er den mest tradisjonelle typen av kroketter

#7 Croquetas de Jamón

Disse små, lett panerte fritters inkluderer deilige spanske modnet skinke, og er ikke vanskelig å lage hjemme. Sprø på utsiden og kremaktig på innsiden, en sikker vinner med et glass øl eller vin.

#8 Oliven

Uansett hvor du setter deg til rette, oliven er vanligste tapas i Spania. Det serveres som en gratis tapa med spanske oliven før maten er klar. Noen er også fylte oliven med ansjos eller paprika.

#9 Calamari

Calamari er blekksprut skåret i ringer, stekt i varm panne med olivenolje og servert. Normalt med kremaktig garlic-majones, og populær over hele landet.

#10 Kroketter

Selv om skinke-kroketter er den mest tradisjonelle typen av kroketter, kan du også finne disse laget av sopp, kongekrabbe, blekksprut, reker, torsk eller ulike typer sterke oster, som for eksempel Cabrales.

#11 Blåskjell Tapas

For en som har det litt travelt er dampede blåskjell perfekt som et raskt og smakfullt måltid om kvelden. Sørg å få med litt brød for å suge opp den rike, havsmakende buljongen. Et perfekt tilskudd er blåskjell med safran, noe som gir en gylden glød til denne sjømaten.

Pan tumaca er typisk for Catalonia, hvor det også er kjent som «pa amb tomàquet»
Pan tumaca er typisk for Catalonia, hvor det også er kjent som «pa amb tomàquet»

#12 Pan Tumaca

Brød, tomat, olivenolje, hvitløk og salt. Dette er typisk for Catalonia, hvor det også er kjent som «pa amb tomàquet», hva nå det måtte bety. Avhengig av smak, kan skinke, spekemat, tortilla eller ost serves til denne enkle retten.

#13 Pudding og chorizo

Sammen med spekeskinke er dette to av det mest populære svinekjøtt-produktene servert som tapas. Den første er lages med ris og den andre serveres grillet eller kokt i cider. Andre populære svinekjøtt tapas inkluderer picadillo, hakket og panert kjøtt, og chicharrones torreznos. Prøv alle, ingen grunn il engstelse.

#14 Gilda i Baskerland

Serveres der tapas kalles pintxos. Gilda serveres i Baskerland og er veldig enkelt. Ta en cocktailpinne, en oliven, en salt ansjos og en syltet Ibarra chili paprika og - der har du den perfekte pintxo.

Huevos rotos er en spansk spesialitet
Huevos rotos er en spansk spesialitet

#15 Huevos Rotos

Denne tapaen er stekt egg servert på en seng med skinke og poteter. Brødet er for å dyppe i eggeplommen. I andre populære versjoner erstattes skinke med ål, og reker med spekekjøtt. Retten er også kjent som huevos estrellados.

#16 Blekksprut Andalusia

Denne sjømaten ligner på blekksprut, bortsett fra at blekksprut har mer smak. Serveres grillet med majones- eller aiolisaus. Kjent som «Sepia a la Plancha» i Spania. Mange steder er stekte chopitos populært - ligner på blekksprut men mindre i størrelse. Spesielt populært i Andalusia og kjent som puntillitas.

#17 Paella i Valencia

Paella er den mest populære retten i Valencia-regionen. Hovedingrediensen er ris, og den er laget med grønnsaker. Avhengig av type - med kjøtt, kylling eller sjømat.

Blekksprut - altså Octopus - på spanske tapas-barer
Blekksprut - altså Octopus - på spanske tapas-barer

#18 Blekksprut a la Feira

Også kjent som Pulpo Gallego. Det er grillet blekksprut og en tradisjonell tapa fra Galicia, som serveres over hele Spania. Denne blekkspruten serveres med kokte poteter, olivenolje og søt paprika.
Hvis du fryser blekkspruten først, vil det kutte ned koketiden. Denne passer fint sammen med en tørr hvitvin - eller vinho verde.

#19 Marinert ansjos

Ansjos marinert i eddik, olivenolje og hakket hvitløk er en tradisjonell og populær “tapa” i Spania. Kjent som Buquerones, en god tapasbar har denne favoritten på menyen. Smaken er mildere enn sardiner, og teksturen er mer delikat. Når det gjelder ansjoser, kommer de aller beste fra det kantabriske havet, altså sørlige del av Biscayabukten. Serveres på en enkel måte, på et stykke ristet brød.

#20 Fylte blåskjell

Fylte blåskjell, Tigres eller Mejillones rellenos, er blant de mest populære tapasene i Nord-Spania. Blåskjell hakkes og blandes med løk, pepper, tomatsaus som en deilig fylling, for så å bli panert i blåskjell-skall.
I Galicia vil du velge et glass Albqrino fra Rias Baixas eller et glass Godello, begge vil være gode valg.

#21 Papas Arrugadas

Ingen rett er mer representativ for Kanariøyene enn papas arrugadas. Disse små potetene er en klassiker du må prøve når du besøker øyene. Potene blir kokt dekket av salt og servert med mojo, en saus særdeles rik på smak.

#22 Pescaito Frito

For det meste i Andalusia hvor det serveres i en papirkjegle, tilberedt med en krydderblanding. Pescado frito betyr "stekt fisk" eller kalt Pescaito frito. Vanligvis varmt, nystekt eller som forrett med fersk sitron.

Ensaladilla - også kjent som russisk salat
Ensaladilla - også kjent som russisk salat

#23 Ensaladilla

Dette er en kald tallerken tilberedt med kokte poteter, majones, tunfisk, egg og forskjellige finhakkede grønnsaker, som gulrøtter, erter eller grønne bønner. En av de vanligste rettene i enhver spansk tapasbar. Også kjent som den verdensberømte russiske potetsalaten.

#24 Migas

Hovedtingen er brødsmuler stekt i olivenolje og forskjellige andre ingredienser for å gi den rette smak. Dette kan være chorizo, bacon, paprika, hvitløk og løk. Finnes andre varianter, hvor noen bruker druer, mens andre erstatter kjøtt med torsk. Opprinnelig introdusert av gjetere, som en typisk frokost for jegere i Sør-Spania. Lages også i Portugal.

Spanske supper som spises kalde
Spanske supper som spises kalde

#25 Salmorejo og gazpacho

To typiske supper fra Andalucía, servert kald og vanligvis om sommeren. Tomater og olivenolje er hovedingrediensene. Gazpacho blander flere grønnsaker som løk og pepper, mens salmorejo bare er tomater og et fedd hvitløk. Gazpacho drikkes ofte av et glass, mens salmorejo serveres i en tallerken.

#26 Empanadillas fra Galicia

Empanadillas er en kjøtt- eller tunfiskfylt anretning. Den mest populære retten i Galicia, et kystområde nordvest i Spania. Empanadas er vanligvis store og runde og kuttes så i biter for å serveres som tapas. Fyllet inneholder vanligvis tunfisk, sardiner eller chorizo.

Grønn paprika: Pimientos de Padrón er små paprika som kommer fra Galicia
Grønn paprika: Pimientos de Padrón er små paprika som kommer fra Galicia

#27 Pimientos De Padrón

En tapas-klassiker. Pimientos de Padrón er små paprika som kommer fra Galicia, i den nordlige delen av Spania. Disse stekes i olje og saltes, noen ganger vil noen ha den med ekstremt krydret smak. Finnes på menyen i omtrent hver eneste tapasbar. Denne paprikaen ble oppkalt etter byen Padrón, i det nordvestlige hjørnet av Spania hvor disse små herligheter vokser.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu