Bli med «Henrik Ibsen» på kanaltur i Telemark

januar 14, 2021
Sist endret 
desember 16, 2021

Telemarkskanalen ble beskrevet som verdens åttende underverk

KANALTUR I TELEMARK: Gjennom sluser som ble bygget midt på 1800-tallet. Ombord på det unike veteranskipet «Henrik Ibsen». Gjennom spektakulær natur du knapt har opplevd andre steder i Norge. På toppen av det hele – lunsj på slusemesterens Veranda i Vrangfoss. Den rette beskrivelsen er kort og godt: Kast loss!

M/S "Henrik Ibsen" i Vrangfoss sluse på Telemarkskanalen
M/S "Henrik Ibsen" i Vrangfoss sluse på Telemarkskanalen

Telemarkskanalen

Da telemarkingene hadde bygd kanalen, ble denne viktige vannveien enklere, raskere og billigere. Samtidig bygde de dammer som kontrollerer vannet når det er flom. Dette er en unik kultur-historisk seilas gjennom flott natur og sluseanlegg, beskrevet som verdens åttende underverk da de ble hugget inn i fjellet på slutten av 1800-tallet. Turen på Telemarkskanalen blir en historisk reise gjennom natur og arbeidskraft utført av mennesker og hester har skapt.

Her servers lunsj

Nå er slusemesterens veranda og den gamle leiligheten serveringssted, og her blir vi servert en lunsjtallerken. I de gamle stuene henger bilder av kanalbåter og sluseanlegg - et lite kanalmuseum om Vrangfoss og kanalen.
Like nedenfor slusemesterens hus ser vi slusene som er Telemarkskanalens største sluseanlegg med fem kamre og en løftehøyde på 23 meter. Båtene bruker 45 minutter på slusingen opp og ned, og i høysesongen fra juli til august sluses to rutebåter samtidig.

Hensik Ibsen i farvannet ved Lunde i Talemark
Hensik Ibsen i farvannet ved Lunde i Talemark

Sluser med fem kamre

Etter lunsj går ferden til Lunde der vi går om bord i «Henrik Ibsen» og fortsetter turen ned til Skien. Sluseanlegget ligger i elva Straumen ved tettstedet Lunde i Nome kommune. Den har ett sluse-kammer med en løftehøyde på tre meter. Anlegget står fremdeles som da det ble bygget. Slusekammeret er utført i hogd stein, og sluseportene er i tre og åpnes med håndkraft.
Turen til Telemarkskanalen arrangeres av Caravelle-Tours, i Moss.
Klikk og få all info om turen, detaljert program og påmelding Her

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu