Bli med på litterær reise gjennom Sør-England

januar 28, 2021
Sist endret 
januar 28, 2021

Agatha Christie, dronningen av krimromaner, kalte feriestedet i Devon «det vakreste stedet i verden»

SØR ENGLAND: Christopher Marlowe var dramatiker og poet fra det 16. århundre. Marlowe var en forkjemper for den elisabetanske teaterperioden og en inspirasjonskilde for William Shakespeare. Marlowe ble født i 1564 i Canterbury i Kent, der han også tilbragte deler av ungdomstiden sin. Han står bak verker som Jøden fra Malta og Tamburlaine den store. Den som er interessert i litteratur og ønsker å følge hans fotspor, kan legge ut på denne vandreruten. En litterær reise til bygninger som har forbindelse til dramatikeren og går også nærmere inn på de mystiske omstendighetene rundt hans tragiske død.

Canterbury in Kent
Canterbury in Kent

Charles Dickens - Hampshire og Kent

Forfatteren av Oliver Twist, David Copperfield og Store forventninger. Charles Dickens ble født i 1812 i Portsmouth i Hampshire i huset som senere har blitt til et museum med mange personlige gjenstander fra livet hans. Man kan også følge ruten Dickens Trail til 14 ulike steder i byen som har forbindelse til forfatteren.
Dickens tilbragte også deler av livet sitt i Kent, først i barndommen og senere som voksen. Som barn bodde han i Sheerness og Chatham, og sine siste 15 år tilbragte han i huset kalt Gad's Hill Place. Det ligger i landsbyen Higham, ikke langt fra Rochester.

Virginia Woolf - East Sussex

Forfatteren av Orlando og Til fyret ble født i London i 1882. I 1919 kjøpte hun sammen med mannen Leonard en eiendom fra det 17. århundre, kalt Monk's House. Stedet ligger i landsbyen Rodmell i East Sussex. Dette idylliske stedet er omgitt av store grøntområder og ble brukt som landsted.
Etter at Virginia Woolf døde i 1941, ble asken hennes begravd i hagen ved Monk's House, og graven hennes finnes fortsatt der.

Sir Arthur Conan Doyle - Hampshire og East Sussex

Sir Arthur Conan Doyle ble født i Edinburgh i 1859. Det var imidlertid da han praktiserte som lege i Portsmouth, at han skapte karakteren Sherlock Holmes. Han figurerte for første gang i romanen med tittelen En studie i rødt. Forfatterens hus finnes ikke lenger, men det lokale museet har en egen seksjon dedikert til ham med tittelen Conan Doyle-samlingen. Han er begravd på kirkegården ved All Saints-kirken i landsbyen Minstead i New Forest National Park.

Regency Tearoom - hos Jane Austen Centre, Bath, England
Regency Tearoom - hos Jane Austen Centre, Bath, England


Jane Austen - Hampshire, Somerset, Dorset og West Sussex

Jane Austen er en av de kjæreste britiske forfatterne og har blant annet skrevet kjente verker som Fornuft og følelserStolthet og fordom, og Emma, for å nevne noen. Hun ble født i 1775 i landsbyen Steventon i Hampshire. Huset hun ble født i, ble dessverre ødelagt i det 19. århundre. I 1801 bestemte faren hennes, som var anglikansk pastor, seg for å trekke seg tilbake og flyttet med familien til Bath, en elegant spa-by som ble frekventert av britisk elite. Besøkende i byen kan lære mer på Jane Austen Centre, som ser nærmere på forfatterens liv og tiden hun tilbragte i Bath.

Dette er huset der Jane Austen bodde i Bath
Dette er huset der Jane Austen bodde i Bath

Joseph Conrad - Essex og Kent

Joseph Conrad er en av de mest kjente engelskspråklige forfattere gjennom tidene, men var opprinnelig polsk. Han ble født i Polen i 1857, og ble senere britisk statsborger. Denne forfatteren av mesterverk som Mørkets hjerte, Lord Jim og Nostromo: En fortelling om kyststaten og var spesielt dyktig på å lage historier som foregikk på eksotiske steder og til sjøs – han var selv kaptein i den britiske handelsflåten.
Etter å ha reist i noen år, slo han seg ned sammen med sin kone i Stanford-le-Hope, en landsby ved utløpet av Themsen i Essex county.

Thomas Edward Lawrence - Dorset

De som besøker England, kjenner kanskje T.E Lawrence best under pseudonymet Lawrence of Arabia. Han ble født i Wales i 1888, og var offiser i den britiske hæren. Han ble berømt for å ha ledet det arabiske opprøret mot tyrkerne under første verdenskrig. Men han var også forfatter, og noen av hans fremtredende verker er blant andre Visdommens sju søyler (hans memoarer) og en oversettelse av Homers Odysseen.
Etter at han forlot militæret, trakk Lawrence seg tilbake til Clouds Hill på landsbygda i Dorset. Der bodde han frem til han døde i en motorsykkelulykke.

Sherlock Holmes Museum
Sherlock Holmes Museum

Thomas Hardy - Dorset

Forfatteren av Tess av slekten d'Urberville og Jude, Thomas Hardy, var en romanforfatter og poet som var kritisk til samfunnet i sin egen tid. Han tilbragte mesteparten av livet i Dorset county, der han ble født i 1840. Stedet der han ble født, Hardy's Cottage, finner du i nærheten av Dorchester. Det samme gjelder Max Gate, et annet tidligere bosted og et han også tegnet selv. Hardy var venn med T.E. Lawrence og besøkte ham jevnlig i Clouds Hill.
Da Hardy døde, ble det holdt to bisettelser og to begravelser. Hjertet hans er begravet i Dorset sammen med andre av hans familiemedlemmer, nærmere bestemt på kirkegården ved St. Michaels-kirken i Stinford, i nærheten av Dorchester. Asken hans er imidlertid begravet i Poets' Corner i Westminster Abbey. For besøkende som ønsker å finne ut mer om steder med forbindelse til den store forfatteren, finnes det et prosjekt kalt Hardy Country som forklarer mange av de viktigste stedene.

Agatha Christie - Devon

Dronningen av krimromaner ble født i 1890 i Torquay, en kjent ferieby ved kysten i Devon county, på det som er kjent som den engelske riviera. I Torquay museum kan besøkende også utforske en utstilling om forfatteren.
Om lag en mil lengre sør, også i Devon ligger Agatha Christies feriested Greenway. Dette herskapelige stedet i georgiansk stil ligger ved elven Dart og er omgitt av frodige hager.  Forfatteren kalte det "det vakreste stedet i verden", og det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor. Den som ønsker å lære mer om  Agatha Christies liv og verker, kan bli inspirert av denne reiseruten som går innom mange av de viktige stedene som er forbundet med verdens mestselgende romanforfatter.

Samuel Taylor Coleridge - Devon og Somerset

Den store poeten Coleridge var en av grunnleggerne av den engelske romantikken. Han ble født i 1772 i Ottery St. Mary i Devon. Stedet der han ble født, det gamle skolehuset, ble revet i det 19. århundre. På stedet, som er en del av Grandisson Court, finnes det nå en minneplakett. Coleridge ble døpt i den lokale kirken i Saint Mary, der faren hans var pastor. En tid gikk han også på King's School i byen.
I tre år fra sent i 1796 bodde Coleridge i et hus i landsbyen Nether Stowey i Somerset. Der skrev han sine viktigste verker, blant andre The Rime of the Ancient Mariner, Christabel og Kubla Khan. Bygningen kalles nå Coleridge Cottage. Etter å ha fungert som vertshus på 1800-tallet, er den nå restaurert slik at mye av det originale igjen har kommet til syne.

William Wordsworth - Somerset

Den andre grunnleggeren av den engelske romantikkbevegelsen, William Wordsworth, ble født i 1770 i Cockermouth. Det ligger i Cumbria, nord i England. Coleridges venn og kollega, Wordsworth, bodde også i Somerset i ett år i 1797. Han bodde på en eiendom kalt Alfoxton House som fortsatt finnes den dag i dag. Den ligger i landsbyen Holford, cirka fem kilometer fra Coleridge Cottage. Det var i denne tiden de to forfatterne publiserte det kjente verket Lyrical Ballads. Alfoxton House kan nås som en del av Coleridge Nature Walk, en rundtur som starter og ender i Nether Stowey, og som følger spaserturen gjennom landskapet som Wordsworth og Coleridge gikk for flere hundre år siden. Litteraturentusiaster og fans av Lake District kan også hente inspirasjon fra denne reiseruten.

På kjøkkenet i William Wordsworth barndomshjem i Cockermouth, Cumbria.
På kjøkkenet i William Wordsworth barndomshjem i Cockermouth, Cumbria.

Rosamunde Pilcher - Cornwall

Selv om hun ikke regnes som en klassisk forfatter, er det nok en del besøkende som kjenner til Rosamunde Pilcher. TV-dramaene som er basert på romanene hennes, har jevnlig blitt sendt på TV rundt om i verden. Forfatteren som har solgt mer enn 60 millioner bøker, ble født i 1924 i Lelant i Cornwall. Og handlingen i mange av verkene hennes er lagt nettopp til Cornwall county. Pilcher bodde i Skottland fra 1946 og frem til hun døde i 2019. Hun vendte aldri tilbake til livet i Cornwall, men barndomsstedet hennes fortsatte å være en inspirasjonskilde gjennom hele forfatterkarrieren.

David Herbert Lawrence - Cornwall

En litterær reise med DH Lawrence, forfatteren av den skandaløse romanen Lady Chatterleys elsker. Under første verdenskrig, bodde Lawrence sammen med sin kone Frieda i Zennor i Cornwall. Han bodde først i landsbyens pub, Tinners Arms. Senere leide han en hytte som ble kalt Higher Tregerthen, og som fortsatt står der i dag. Han ble født i Nottinghamshire, og elsket Cornwall, noe som gjenspeiles i hans senere verker. Dessverre ble imidlertid han og hans kone – som var av tysk opprinnelse og dessuten en fjern slektning av første verdenskrigs store flygeress, Manfred von Richthofen (kjent som den Røde Baron) – anklaget for spionasje og utvist fra området.

LONDONS KONGELIGE TURER - HISTORIE TIL FOTS

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu