Pøbel-streker ble gatekunst og nytt liv i Vardø

august 20, 2018
Sist endret 
desember 16, 2021

Bra om kunsten forsvinner, det var hensikten med street-art-prosjektet

VARDØ: Denne byen har munter gatekunst på høyt internasjonalt nivå, men de fleste blir lykkelig om den samme kunsten overmales, noe som igjen betyr at bygninger renoveres, får etterlengtet strøk med maling og dermed et nytt liv.
Som flere andre mindre byer har også Vardø helt øst i Finnmark vært gjennom en smertefull periode med fraflytting. Det var i denne perioden rundt 2012 at byen våknet – at gamle bygg ble vekket til live da et dusin internasjonale gatekunstnere rykket inn og etterlot seg noen muntre spor.

Norsk Banksy. ”Det er bra at kunsten forsvinner, i bunn og grunn var det hensikten med vårt street-art-prosjekt. Egentlig handler ikke dette om street-art, men om byen Vardø”, forteller Pøbel, gatekunstneren som ledet prosjektet. Svært få vet egentlig hvem kunstneren Pøbel er, han vil ikke avsløre sitt egentlige navn og kan på mange måter sammenlignes med engelske Banksy som har holdt på med grafitti og gatekunst i mer enn 20 år. Hans identitet forblir ukjent.

Selv om mange har sett Pøbel med malerkost i aksjon med sine streker langs husvegger i Vardø, har han likevel klart å holde sin identitet hemmelig. Men ut fra en samtale på telefon fra Russland kan jeg i hvert fall avsløre at hans dialekt kommer fra Stavanger-området.

Levende galleri. Pøbel hadde 11 andre gatekunstnere fra mange land med seg da han forvandlet Vardø til et høyst levende galleri med utsmykking av eldre hus og bygninger i fiskeindustrien. Hele prosjektet ble kalt for ”Komafest”, et navn som kom fra veggmalerier og tekster som på ulike måter forteller en historie, kaller på smilet og vekker byen til live.
Vardøværinger liker gatekunsten og folk som kommer på besøk får øynene opp for denne forblåste, værbitte, fargerike, sammensatte, iskalde og varmhjertede byen lengst nordøst i Norge.

”Jeg kommer gjerne tilbake for å lage mer gatekunst”, sier kunstneren og understreker at mange bygninger i Vardø er et stort potensial for flere morsomme Pøbel-streker.

LES OGSÅ: SOMMER I VARDØ; EVIG SOL, INGEN KØ OG COD IS GREAT

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu