Legenden Stenmark på museum med egne ski

august 18, 2018
Sist endret 
august 18, 2018

Sytti år med historie har endret Elans utvikling av skisporten mange ganger

BEGUNJE, SLOVENIA: Dette er verdens første museum knyttet til en skiprodusent som har samlet 70 år med skihistorie. Da Elan skulle innvie sitt museum, var det en person som var selvskreven hedersgjest – nemlig skilegenden Ingemar Stenmark (62). Svensken kom for å klippe snoren og feire en 16-år lang karriere på Elan-ski i World Cup. Han er fortsatt tidenes mestvinnende med 86 triumfer i slalåm og storslalåm, pluss OL- og VM-gull og seier sammenlagt i World Cup en rekke ganger.

I hele karrieren kjørte Stenmark på Elan-ski og noen av disse vises på Elan Alpine Skiing Museum, inkludert det første paret Ingemar konkurrerte med i WC.

"Jeg husker disse med stor glede, har vunnet flere renn med dette paret", sier Stenmark, som nå bor i kystbyen Vaxholm ved Stockholm.

Idrettshistorie. Med mer enn 70 års historie har Elans oppfinnsomhet flere ganger endret utviklingen i alpinsporten. Fabrikken var en pioner og faktisk første kommersielle produsent av skiutstyr. Museet ligger i tilknytning til fabrikken i byen Begunje vest for hovedstaden Ljubljana. Elan ble grunnlagt i 1945 av skihopper Rudi Finzgar, som på mange måter var en trendsetter. Nå har Elan sluttet med hoppski, i en periode Slovenia har noen av verdens beste skihoppere.

Fortid og fremtid. På besøk i alpinmuseet kan du lære mer om Elans teknologi på flere områder, se utviklingen fra fortidens treski til dagens tekniske legeringer og hvordan erfaring samlet inn av fabrikkens egne test-kjørere blir til morgendagen ski. Du kan også kaste deg ut i en interaktiv simuleringstest foran en skjerm.
"Museet viser hva vi har gjort og hvor vi får inspirasjon til fremtiden", sier Elan-sjef Leon Korosee. I museet er også Norge representert med treskiene Fridtjof Nansen benyttet da han i 1888 gikk på ski over Grønland. Også alpinisten Ole Kristian Furuseth kjørte på ski fra Elan.

Beliggenhet.  Museet ligger i landsbyen Begunje sammen med fabrikken og et utsalg for ski og sportsutstyr. Museet har plenty med parkeringsplass. Ellers er Begunje kjent som senter  for tradisjonell og glad slovensk trekkspill-musikk og et utgangspunktet for turer i Karavanke-fjellene. Og i dette området har alle fjell minst en sang hver.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu