Mat & drikke i Kroatia

desember 14, 2021
Sist endret 
desember 14, 2021

Det kroatiske kjøkken er mangfoldig og kjent for spesialiteter fra ulike regioner. Kontinentale retter er typisk for sine urslaviske røtter, mens nyere varianter dukker opp knyttet til utdannelse av kokker og gastronomi – som ungarsk, østerriksk og tyrkisk innflytelse. Kjøttprodukter, ferskvannsfisk og grønnsaker dominerer på matbordet.

Kystområdet er preget av påvirkning av grekere, romere, illyrerne og senere middelhavsretter som italienske og franske. Landet har mange spesialiteter av sjømat tilberedt på ulike måter, olivenolje, tørket skinke, diverse grønnsaker, dalmatiske viner som Babić, Malvasia, Prosecco og Vrbnik Zlahtina, og forskjellige likører som den berømte Maraschino.

Dalmatia – Hvar og Vis Islands

Hvar og Vis er ofte beskrevet som Dalmatias gastronomiske midtpunkt. Ved hjelp av flittige hender produserer vingårdene på øyene flere tusen hektoliter førsteklasses vin, levert fra hundrevis av gårder hvor druene modnes under middelhavssolen. Vingårdene kan besøkes hvis du tar en vintur til de mest solrike hjørner av disse to øyene.

Sammen med vin er øyene opprinnelsen til kroatisk gourmet og spesialiteter. Mange kjøtt- og fiskeretter lages med olivenolje, oljen som representerer hemmeligheten til befolkningens gode helse. Besøk en taverna der de vil vise sin spesielle kokkekunst, der selv den enkleste ingrediens kan ende som et mesterverk.

Dalmatia – Dubrovnik

Prøv stein-østers og blåskjell, begge deler anses for å være noe av den herligeste og fineste sjømat som finnes i Adriaterhavet. Lam og kalv stekt på varme glør er to andre spesialiteter, mens regionens gastronomiske kapittel også inkluderer ål og froske-lapskaus , spesielt i Neretva dalen. Kanskje mer enn noe annet sted langs kysten byr regionen Dubrovnik spesielle søte bakverk der de mest kjente er rozata og Kotonjata samt kakene Mantalata og Arancina. Alt dette bør nytes med topp kvalitetsviner som Dingač og Postup fra Pelješac, Pošip og Grk fra Korčula, samt Malvasia fra Konavle.

Dalmatia – Split

I Split bør du prøve den berømte «Dalmatinske Pašticada» [dalmatisk lapskaus], en kjøttrett som tar to dager å forberede. Hvis du vil gjøre noen enklere valg, prøv  aromatiske Viska, Forska og Komiška, litt salte kaker som går best sammen med et glass vin fra Vugava og Plančić fra øya Hvar. Om du vil prøve noe ekstra, drikk et glass Brač eller Hvar «smutice» – rødvin som enten er blandet med sau- eller geitmelk. I regionene Cetina og Sinj lages en slags lapskaus av elvekrabber, den lokalt berømte «luganige» pølser samt «arambašić» fra Sinj – som er små kålruletter fylt med fårekjøtt.

Dalmatia – Sibenik

Start gjerne måltidet med en ost modnet i et lammemage og med spekeskinke, som skylles ned med et glass rødvin. Til hovedrett foreslås noe fra en rik fiskemeny som spenner fra små sardiner til et stykke fersk tunfisk stekt på grillen. Gå heller ikke glipp av den såkalte «Skradinski Kumbasice» [pølser] og den berømte «Soparnik», et enkelt bakverk fylt med en blanding av oliven, fiken og olivenolje, tilberedt og rullet. Soparnik serveres og spises kald. Som dessert prøv tørr fiken og kaker laget av mandler.

Dalmatia – Zadar

Som en aperitiff kan du prøve et glass av den berømte Maraschino, en tørr likør laget av  kirsebær. Følg opp med noen Pag-oster, som er den mest verdsatt osten i Kroatia laget fra sauer som spiser aromatiske planter på øya Pag. Til hovedrett, prøv «Brodet» [lapskaus] tilberedt på tusen forskjellige måter, og er laget av en rekke forskjellige typer fisk blandet med krabber og noen ganger skalldyr eller fisk på grillen, saltet med Pag og Nin salt . Det er også «Ninski Sokol» laget av en spesiallaget og tørket en del av svinenakke, dynket i rødvin.

Istria

I Istria er det ofte denne rekkefølgen som gjelder: Først en aperitiff av misteltein eller honning snaps, etterfulgt av ost og spekeskinke akkompagnert med istriske suppe. Om  våren en blanding av eggerøre og asparges. Som hovedrett kan du velge mellom noe kontinentalt eller sjømat. Om du velger smak av havet , kan du spise fisk, krabber og skalldyr tilberedt på tusen forskjellige måter. Om du foretrekker kontinental mat, start med minestrone med bønner, deretter litt pasta med trøfler eller vanlig gulasj, svinekam og pølser. Til dessert, prøv kakene krostule, krafi eller fritule.

Kvarner

Nøkkelord knyttet til gastro i Kvarner er Vrbnička Zlahtina, Trojšćina, Kvarner scampi, lam, «šurlice», kastanjer og Rab kake. Vrbnička Zlahtina er en kjent hvitvin fra Vrbnik, akkurat som Trojšćina fra øya Susak. Scampi i Kvarner regnes som den største og beste fra Adriaterhavet, mens lam er det mest kjente gastro-produktet i Kvarner. ‘Surlice’ fra øya Krk er pasta som nytes med alle typer gulasj eller sjømat. Det er også Lovran kastanjer og filigran Rab kake.

Lika – Karlovac

Den mest kjente maten i denne regionen er poteten Lika, som er et beskyttet navn. Hvis du ønsker å prøve en skikkelig Lika-meny, start med en aperitiff av plomme- eller pære-snaps eller kanskje en likør. Så noen skiver ost før man går over til hovedretten – gjerne  Lika-poteter med lam tilberedt blant glørne i en jerngryte. Det er også høyt verdsatt Velebit honning er også et høyverdig produkt, og som avslutning bør du enkelt og greit prøve velsmakende frukter eller rett og slett blåbær og bringebær.

Slavonia

Regionen har først og fremst en velsmakende spekeskinke, pølser og Kulen er sis pølse og en bønnestuing med navnet «Grah čobanac». ”Fis paprikas » er en fiskegryte med kajennepepper. Gå ikke glipp av et glass plomme-snaps. Her finnes også mange gode viner som Ilok Traminac, Kutjevo er Riesling samt Grasevina. Når det gjelder søtsaker, serveres ulike typer bakverk fylt med epler eller valnøtter eller en kake med det svært unike navnet «Poderane gace», som direkte oversatt betyr ”dratte underbukser”, et morsomt navn står i total kontrast med den flotte smaken.

Zagreb

I Zagreb kan du smake en uvanlig blanding av havet og kontinentale tradisjonen. Hundrevis av restauranter, vingårder og ølhaller tilbyr spesialiteter som har bestått i generasjoner.

Den beste måten å utforske smaken av Zagreb er på en av mange markeder, som danner grunnlaget for livet og tradisjoner i hovedstaden. Besøk markedet Dolac sentralt i byen, den såkalte «magen av Zagreb», og du blir begeistret av farger og lukter, men først og fremst av aktivitet og positiv atmosfære. Etter å ha gått gjennom markedet, bør du unne deg en kopp kaffe, og deretter prøve en Zagreb biff. Som dessert smak en av de mest berømte av byens suvenirer, pepperkaker. Deretter heve glasset for en skål med fatøl, produsert i en av Zagrebs mange bryggerier, eller en hvitvin laget av druer dyrket på i Medvednica.

Central Croatia

Start med ost laget av kumelk og fløte, eller noen tradisjonelle Podravina oster kalt Prge, sammen med en skive Samobor salami og krydret Samobor sennep. Som hovedrett spiser man ofte kalkun og pasta. I Zagorje spises gjerne «Hajdina Kasa» [hvete mos], «kukurznu zlevku» [mais kake], «vrbovečka pera» [ost kringle] og «Varazdinske klipići» [Varaždin ruller]. Den mest berømte søtsaken i denne regionen er uten tvil Samobor kremšnita [vaniljesaus kake] som passer utmerket til Samobor likør, mens viner som Grasevina og hvite Pinot er andre alternativ.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu