Byguide Valencia; Ris og ros

juli 21, 2014
Sist endret 
juli 21, 2014

Risbyen med den originale paellaen

VALENCIA: For noen bereiste blir Valencia ofte omtalt som "Lille Barcelona", men byen byr på langt mer enn en enkel sammenligning med den katalanske hovedstaden. Som Spanias tredje største storbyområdet, strekker den over et område som består av både gamle og nye bosetninger; den eldste kan spores så langt tilbake som 140 f.Kr. Som gammel romersk koloni har den beholdt mange historiske spor, spesielt som porten til Middelhavet, spesielt innen næringsutvikling.

Kunst og vitenskap. Mens Valencia er kjent for sin innovative spirit, er det mye innen gammel kunst og kultur som ligger klar til å bli utforsket. Arkitektonisk prakt er en hovedattraksjon for mange besøkende. Byen har mange og godt bevarte gotiske, romanske og barokke byggverk - noe ligger praktisk talt side om side, spesielt i det gamle sentrum. Nyere arkitektoniske epoker er sterkt representert av Valencias egen arkitekt; Santiago Calatrava. Hans spor utgjør mesteparten av den futuristiske bydelen, den som beskrives som kunst og vitenskap.

Hai og vann. Foruten satsing på kultur og kunst, er Valencia en ekte hotspot for dyreelskere. I tilknytning til senteret for kunst og vitenskap ligger L'Oceanografic, Europas største akvarium og den nest største vannparken i verden. Hai i tunneler, delfiner i bassenger og mange andre bassengområder gjør L'Oceanografic et naturlig og pedagogisk valg for familier med nysgjerrige barn.

Verdt et besøk. Bioparc er en åpen dyrehage med bemerkelsesverdig kort avstand og naturlige barrierer mellom tilskuere og de afrikanske dyrene. Denne parken har vært banebrytende i anstrengelsen med å både bevare og øke veksten av mange truede arter. I et område på 10 hektar kan besøkende oppleve nærhet med mer enn 150 dyrearter i et naturlig område, mens man samtidig får se at alle dyr er godt tatt vare på av biologer og eksperter på alle felt. Bioparc har spesielt fokus på bevaring, utdanning og bevisstgjøring om afrikanske dyr. Vi anbefaler en guidet tur med en av parkens ansatte til å lære så mye som mulig om de mange og spesielle artene som lever sammen.

Turiaparken. Parken Turia er også fascinerende, spesielt for en spasertur eller man rett og slett leier en sykkel for å se hele området. Parken var en gang en del av elven Turia, som i 1957 fullstendig ødela Valencia i en katastrofal flom. Heldigvis fikk historien en lykkelig slutt; elva ble omdirigert sørover og det tørre elveleiet gjort om til en frodig stripe av parker og hager. I dag samler denne delen av byen sportsfanatikere og tilfeldige joggere i en ungdommelig atmosfære mellom blomster og under appelsintrær. ·

Barer og klubber. Mot slutten av dagen har du nok av barer, klubber og restauranter som ønsker deg velkommen til en kveld og natt med avslappet moro. Byen som gir deg kunst, vitenskap og utstilling av Middelhavets vegetasjon om dagen og som forvandles til et livlig klubbliv på kvelden. Få steder i verden kan tilby en litt surrealistisk opplevelse av å bli servert ”Agua de Valencia” i et museum for havets vegetasjon. Vel og merke – bare når du er i Valencia.

Fem tips for å nyte Valencia:
1. En tur i byen: Mange byer er best for å oppleve den i ditt eget tempo. Det lokale transportsystemet fungerer bra, men du har bedre nytte av et par gode sko for å oppleve en av Europas mest mangfoldige byer.
2. Ikke la deg lure: En gratis drink, Sir..? Mange barer og restauranter i og rundt gamlebyen i Valencia gjør sitt ytterste for å få deg innenfor dørstokken. Ganske irriterende. Gratis drikke gis normalt som et tegn på takknemlighet, i dette tilfelle inneholder drinken alltid mer vann enn takknemlighet. Styr unna tilbudet.
3. Valencia er risbyen - med den originale paellaen. Våre favoritter blant Valencias restauranter - spesielt da vi ville ha den tradisjonelle Paella Valenciana - var vanskelig å finne selv med et kart. Men jakten på Casa Carmela og Casa Montaña er verdt bryet. Skulle du likevel gå deg vill, er byens taxi-sjåfører noen av de hyggeligste som kan oppdrives.
4. Sports fan? Foruten å være hjembyen til storklubben Valencia CF, er Valencia en by for alle som elsker idrett. Du finner tonnevis av muligheter for oss som er normalt sporty, enten det er et treningsstudioet i Turiaparken eller du vil jogge ved sjøen.
5. Shopping. El Corte Inglés. Jeg sier ikke mer. El Corte Inglés.

Før avreise
Vår og høst er de livligste perioder for kulturelle arrangementer, og du er nesten garantert varme og sol. Sommeren kan det bli ubehagelig varm, men det er massevis av strender rett utenfor dørstokken.
Ankomst: Valencias Manises flyplass ligger åtte kilometer fra sentrum. En taxi til sentrum koster omlag 20 euro. Metro (linje 5) til sentrum koster € 3,90.

Valencia Kortet gir ubegrenset bruk av offentlig transport pluss rabatter på museer, severdigheter, butikker og restauranter, www.valenciatouristcard.com
Lunsj fra 14, middag fra 21 som det tidligste tidspunkt. Du kan få småretter på tapasbarer og kafeer. Calle Caballeros er hovedgaten for spisesteder og barer og Sant Jaume i nummer 51 er et vennlig sted for se og bli sett over en vino tinto.

Tips. Lokalbefolkningen gir vanligvis svært lite tips - runder bare oppover for drinker, snacks og drosjer, men ofte ingenting. Fem prosent på toppen for et måltid er det normale.

Nyttige lenker i Valencia:
Mer om Valencia: www.turisvalencia.es
Byen kunst og vitenskap: www.cac.es
L'Oceanografic: www.cac.es
Oceanografic Bioparc Valencia: www.bioparcvalencia.es
Umbracle: www.umbracleterraza.com
Casa Carmela: www.casa-carmela.com
Casa Montaña: www.emilianobodega.com
El Corte Inglés: www.elcorteingles.es

Julie bor og jobber som journalist i London.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu